Cronologia del Govern de Compromis

El mandat de Compromís potser ha estat el més inestable de la història de la nostra ciutat, amb pactes i trencaments, mocions de confiança i fantasmes de mocions de censura. Finalment, Compromís va estar governant amb minoria absoluta fins al final del mandat (5 de 25 regidors).

govern2Maig de 2015: El poble castiga al PSC i dóna suport a Compromís

El 24 de maig de 2015 el poble va aprofitar les eleccions municipals per castigar a un PSC que cada vegada estava més a la dreta i més allunyada dels problemes de la ciutadania. Va ser llavors quan Compromís va aprofitar aquest malestar dels votants de l’esquerra per ampliar el nombre de vots i, gairebé, guanyar les eleccions (va quedar segon a 28 vots del PSC).

Juny de 2015: Carles Escolà és investit alcalde

La candidatura de Compromís va obtenir majoria absoluta per governar la ciutat gràcies a 14 vots favorables (5 de Compromís, 4 d’ERC, 3 de CiU i 2 d’ICV). En aquest moment ja era oficial: Carles Escolà era el nou alcalde de Cerdanyola prenent el relleu a Carme Carmona. La ciutadania concentrada a la plaça va esclatar en aplaudiments: enganyats, creien que s’havia iniciat un canvi construït gràcies a les lluites populars. La realitat, quatre anys després, seria ben distinta.

Juliol de 2015: s’arriba a un pacte per la governabilitat

Els partits promotors de la investidura de Carles Escolà com a alcalde de Cerdanyola (Compromís, ERC, CiU i ICV) es vam reunir durant la tarda del dijous 2 de juliol a la seu de Compromís per Cerdanyola amb l’objectiu d’establir les bases de la governabilitat de la ciutat.

Les quatre forces van acordar l’elaboració d’un Pla d’Acció Municipal (PAM) que definiria les línies del govern de la ciutat. Amb aquestes bases, les quatre forces impulsores van donar per iniciat un marc estable de relacions “que camina cap a la millora de la governabilitat i la contribució a garantir l’estabilitat de la ciutat”.

Desembre de 2015: Compromís negocia obrir el Govern a CiU i ERC

El grup de Carles Escolà va aconseguir aprovar les ordenances fiscals gràcies a la negociació amb CiU i ERC, que van retirar les seves al·legacions. A canvi, els dos grups que fins ara hi eren a l’oposició van aconseguir, que Compromís treballi per fer un govern de majoria amb les forces que van donar-li la investidura.

Gener de 2015: Compromís amplia el govern i accepta l’entrada de “la dreta liberal” al Govern

L’Assemblea de Compromís accepta un govern amb majoria (Compromís-CiU-ERC-ICV-EUiA-MES). Amb aquest nou escenari, els de Carles Escolà acceptava l’entrada de “la dreta liberal”, tal com qualificaven, durant el mandat anterior, al partit que ara lidera Grau.

Abril de 2015: es confirma el nou govern Compromís – ERC i CiU

Compromís finalment va tancar les negociacions amb la resta de partits acceptant l’ampliació del govern amb l’entrada d’ERC i la dreta, tan criticada abans per Escolà, de CiU. ICV-EUiA es va voler quedar fora del pacte, malgrat que van signar l’acord programàtic.

Setembre de 2016: el govern de Cerdanyola es trenca

Les nou regidores d’ERC i de Compromís anunciaven, en roda de premsa, que es retiraven les competències a les regidores de CiU com a membres del Govern Municipal.

L’alcalde Carles Escolà va explicar que “en el ple anterior es van produir uns fets que han fet prendre unes decisions importants”. Escolà lamentava que CiU havia trencat els acords del pacte, no només pels fets del ple mencionat, sinó per tot un seguit d’actuacions que mostraven manca de lleialtat del grup convergent ver les decisions preses per l’equip de Govern, com votar al Consell del Centre Direccional contra el sentit de vot del Govern o exigir la modificació de cartipàs amb l’amenaça de trencar l’acord.

Gener de 2017: ERC abandona el Govern

ERC va anunciar que abandonava el Govern Municipal per la pèrdua de confiança amb l’alcalde, Carles Escolà.

Els membres del Grup Municipal d’ERC-AM van perdre la confiança en Carles Escolà, davant una sèrie de situacions on aquest no va saber mantenir la cohesió del govern i va prioritzar pràctiques que no s’adiuen amb el que ERC entenia que han de ser les formes correctes de governar.

Abril de 2017: Escolà no supera la moció de confiança

Carles Escolà no va superar la confiança vinculada a l’aprovació inicial del pressupost del 2017: s’obrien 30 dies on l’oposició podia presentar una moció de censura.

El Govern es va sotmetre a una qüestió de confiança vinculada a l’aprovació del pressupost de 2017, una qüestió de confiança plantejada per decisió del mateix Govern

Maig de 2017: Fracassa la moció de censura. Es confirma el govern de Compromís en solitari

Finalment van passar els 30 dies i la moció de censura que el PSC volia tirar endavant amb la majoria de grups de l’oposició no va a arribar mai a ple.

Compromís per Cerdanyola iniciaria una nova etapa gràcies a C’s i ERC, que no van voler participar en la moció de censura impulsada pel grup de Carlos Cordón. Fruit d’aquesta fracassada proposta del PSC, Compromís continuaria governant la ciutat en solitari fins al final del mandat.

Comparteix: