Per què amaga el Govern de Cerdanyola els casos de càncer? On són els 722.291,23 de benefici de la taxa del cementiri?

Fa més d’un any la Plataforma Stop Direccional va entregar una instància demanant al Govern de Cerdanyola els casos i els tipus de càncer que hi ha a la ciutat. A hores d’ara, a les portes de les eleccions municipals, el govern no ha emet cap resposta.

800px-Cerdanyola-del-Valles-Església_Velle_de_Sant_Martí-Cementiri-13Abocadors tòxics, amiant, qualitat de l’aire pèssima,… són molts els factors que causen càncer a la nostra ciutat, que està dins del conegut “Triangle de la mort” (Cerdanyola – Ripollet – Montcada) i, quan la ciutadania demana informació al govern, aquest respon amb silenci.

El nou focus de càncer podria ser el tanatori que va signar el mes de juny de 2014 Carme Carmona (PSC). Des de llavors, Compromís diu haver lluitat contra la seva instal·lació, que actualment està bloquejada a l’espera del contenciós que va presentar Truyols als tribunals arran de la negativa del govern a donar la llicència (que es podria desbloquejar amb l’entrada al Govern del PSC de Carlos Cordón).

La plataforma No al crematori creu que durant el mandat de Carles Escolà no s’ha avançat prou davant els problemes ambientals i de salut. Arnau Bria, destacava a una de les darreres audiències públiques, que només hi ha un compromís de bones intencions, però els informes ambientals són insuficients.

En aquesta línia, la Plataforma Stop Direccional – ja extingida – va demanar fa més d’un any informes sobre els tipus i els casos de càncer, i Elvi Vila no ha fet res per aconseguir-los i, si els té, no se’ls ha fet arribar a les persones que van entregar la instància en nom de la plataforma. Per què no ho demanen? I si ho tenen, per què no ho fan públic?

Retornant a la plataforma contra el crematori, aquesta continua reclamant un compromís de cara al mandat vinent perquè no es realitzi aquesta instal·lació recordant el suport majoritari del Ple a una moció en aquest sentit aprovada al 2017. Els integrants de la plataforma recorden que els regidors “sou responsables de decisions que afecten la salut” de la ciutadania. Això si, mai paguen les responsabilitats pels desastres mediambientals i de salut que s’han produït i es produeixen a la ciutat.

61348732_2406992999535769_8636883283239501824_n

En aquest sentit, ahir la plataforma contra el crematori va publicar ahir els compromisos que té guanyem de cara al següent mandat.

Continuem sense saber on han anat les taxes que ha pagat la ciutadania per mantenir i millorar el cementiri.

El representant de la Plataforma Contra el Crematori, Arnau Bria, ha publicat en una de les audiències públiques d’aquest mandat els ingressos que ha generat el cementiri – amb les taxes que han pagat els familiars/amics dels usuaris -, i les dades són alarmants. Són alarmants perquè en els últims deu anys s’hi han ingressat 767.238,56 euros que, presumptament, no corresponen a les inversions que s’han realitzat i que han provocat que ara “sigui necessària” la construcció d’un crematori per poder reconstruir la instal·lació funerària.

Bria ha recordat que aquestes taxes són “d’ús exclusiu de manteniment i millora del cementiri” i que “aquest cementiri podria estar en bones condicions si s’haguessin invertit els diners que es van posar”. En aquest sentit, Bria va preguntar als partits polítics que han governat on són aquests diners. Cap polític, llevat de Víctor Francos, va respondre. Francos va dir que “estaria encantat de repassar aquestes taxes”. El Govern de Compromís, fent gala de la seva manca de transparència, tampoc ha respost res al respecte.

Els darrers 10 anys: 767.238,56 euros d’inversió, 44.947,33 euros de despeses

Gràcies a la Plataforma “Cerdanyola diu No al crematori” hem pogut saber que de 2008 a 2016 l’Ajuntament va recaptar 705.209,37 euros en concepte de taxes que paguen els familiars dels usuaris. El PP afirma que la quantitat recaptada en l’exercici de 2017 és de 62.029,19 euros. Per tant, en els darrers 10 anys s’hi ha recaptat un total de 767.238,56 euros. Per la seva part, les despeses en els darrers anys corresponen a la construcció de l’ossari, amb un pressupost de 44.947,33 euros (aprovat el 19 de gener de 2010).

Ens trobem, llavors, amb un espai que ha donat, en l’última dècada, uns beneficis de 722.291,23 euros.

image(2)

On són els 722.291,23 de benefici?

La pregunta, que no ha tingut resposta per part del govern actual (Compromís per Cerdanyola) ni dels grups de l’oposició que van formar part del govern en els darrers deu anys (PSC, ICV, EUiA, CiU i ERC), és: on són els 722.291,23 de benefici que ha generat el cementiri a costa de les taxes que paguen les famílies usuàries?

El que és evident és que no s’ha invertit res en el recinte i això, com a conseqüència, té l’estat deplorable actual i, el que és pitjor, pot portar a l’Ajuntament a acceptar ofertes com la d’instal·lar un crematori a canvi de rehabilitar el cementiri. De nou, la ciutadania pagarà amb la seva salut la nefasta gestió dels diferents governs que hem tingut i tenim a la ciutat?

 

Comparteix: