Ni oficina antifrau, ni oficina contra els delictes ecològics

En cas que el govern no anunciï la creació d’aquest observatori, el Compromís engegarà el funcionament d’aquest nou ens en cas de guanyar les eleccions del proper mes de maig.

D’aquesta declaració a l’actualitat han passat quatre anys, un govern de Compromís, i una nova mentida que no sortirà a cap vídeo de campanya de Compromís (Guanyem Cerdanyola) durant aquests dies.

ajuntamentLa proposta de Compromís de la creació de l’oficina antifrau o l’oficina de delictes ecològics s’ha quedat en fum, malgrat que a Cerdanyola hi ha molts interrogants oberts, molts responsables que trobar, i molts delictes ecològics que, dia rere dia, estan afectant la salut de les ciutadanes.

Era més que evident que Cerdanyola necessitava – i necessita – un observatori antifrau. I això ho sabia Compromís abans d’entrar al govern, que ho va afegir al seu programa per tal que tinguem un mecanisme que vetlli per l’ús ètic i transparent dels recursos públics, que tingui capacitat de fiscalitzar i donar total transparència a l’acció de govern.

Llavors, fins va quatre anys, amb Compromís a l’oposició, lamentava que “no hi ha cap voluntat per part dels partits polítics de PSC i ICV d’introduir mesures que garanteixin la transparència (més aviat al contrari), tampoc pel que fa a l’ús que en fan les empreses privades contractades pel govern de Cerdanyola i que fan ús d’aquests diners públics. És evident que, una vegada Compromís ha agafat el govern municipal, tampoc ha tingut cap voluntat per la creació d’aquesta oficina antifrau.

Aquesta tasca no és la que legalment té assignada l’interventor de l’Ajuntament. Creiem, a més, que aquesta figura evitaria que aquesta mena d’informacions degeneressin sempre en guerres partidistes.

Per tots aquests motius el Compromís presenta a la resta de grups polítics de Cerdanyola una proposta per a crear una oficina antifrau. Aquesta oficina havia de tenir, segons Compromís, les característiques següents:

  1. Aquest ens a mode de servei municipal, i convenientment reglamentat, tindrà la funció de fiscalitzar tots els àmbits municipals per donar total transparència a l’acció de govern. Es dotarà d’una estructura que garanteixi el rigor de la seva escomesa i es renovarà periòdicament.
  2. Accés immediat i preferent a tota la informació, especialment a la de caràcter econòmic per part de polítics i tècnics, amb dret a recollir còpies de factures i contractes. Això hauria d’incloure la informació relativa a les empreses municipals.
  3. Un mitjà per rebre tota mena de denúncies de la ciutadania per tal de fer una primera investigació.
  4. Obligació d’acudir als tribunals com a denunciant en els casos en que hi hagi indicis de conductes més greus.
  5. Obligació de redactar un informe periòdic informatiu que hauria de presentar-se amb la màxima publicitat als mitjans informatius municipals.

Tampoc existeix l’oficina municipal de delictes ecològics

Un altre punt important la nostra ciutat que Compromís en el govern municipal ha passat per alt és la creació d’una oficina municipal de delictes ecològics, amb control ciutadà.

Aquest ens és imprescindible per una ciutat com la nostra, on les grans empreses i les administracions han comès – o ho han permès -, presumptament, delictes mediambientals, com és el cas dels abocadors tòxics descontrolats, que és el segon desastre mediambiental més greu de Catalunya.

Comparteix: