No, l’aigua tampoc s’ha municipalitzat i continuem pagant un sobrecost del 30%

Mentre que a altres municipis s’ha portat a ple la municipalització de l’aigua, el govern de Cerdanyola no ha fet el pas i el servei continua estant en mans privades.

rebut_aigua_a4Actualment l’empresa AGBAR gestiona el servei d’aigua a la ciutat, el que suposa un sobrecost del 30% directe per a la ciutadania que se l’estalviaria d’estar municipalitzat. Alguns municipis, com Ripollet, van tenir governs valents que van portar a ple la municipalització del servei però a Cerdanyola, el govern de Compromís mai va fer el pas (només es va adherir a l’Associació de Municipis per l’aigua pública, però això no ha significat res).

De fet, aquesta associació, formada per set municipis, va “encoratjar a les forces polítiques de Ripollet a configurar majoria suficient per poder tirar endavant la proposta de municipalització” de canvi de gestió en el servei d’aigua a la ciutat veïna.

Llavors Decidim Ripollet va agrair aquest suport, un suport que mai va poder rebre el govern de Compromís, doncs, com hem dit abans, no ha treballat en aquesta proposta que, com moltes altres, s’han quedat perduda dins del “calaix de les promeses”.

S’ha fet el “seguiment exhaustiu” per part del Govern Municipal?

El març de 2018 l’AMB va comunicar que Agbar va sobrevalorar els actius declarats en el moment de crear l’empresa mixta Aigües de Barcelona. Des de llavors, el govern de Cerdanyola va anunciar que faria un seguiment exhaustiu de les accions que es duguin a terme per aclarir la presumpta sobrevaloració dels actius que Agbar va aportar a l’empresa mixta Aigües de Barcelona en el moment de la seva creació en 2012. Ha passat més d’un any i el govern d’Escolà no ha fet cap pronunciament al respecte, donant a entendre dues possibilitats: o que aquest seguiment no s’ha fet, o que l’Ajuntament té un greu problema de transparència.

Segons es desprèn de l’auditoria feta per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) els actius aportats per Agbar ascendeixen a 130 milions, un 27% menys que els declarats en 2012 (476 milions). El govern considera que aquest estudi mereix ser considerat per l’alta importància de les seves conclusions i perquè tant l’Ajuntament com la ciutadania de Cerdanyola del Vallès són part afectada.

L’empresa mixta gestiona el subministrament d’aigua potable a 23 municipis de l’Àrea Metropolitana, entre ells Cerdanyola del Vallès, des del 2012, quan la societat es va crear amb el 85% del capital en mans d’Agbar i el 15% restant controlat per l’AMB. Posteriorment, Agbar va vendre un 15% del capital de l’empresa mixta a La Caixa. L’adjudicació del servei va ser polèmica des de la seva gestació perquè el procés es va fer per la via directa i sense passar concurs públic. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la va anul·lar el 2016 després dels recursos presentats per tres empreses de la competència. Agbar va recórrer contra la decisió i el cas està pendent del Tribunal Suprem.

Comparteix: