Can Planas no es descontaminarà, però el Centre Direccional es construirà

Si quedava un anhel d’esperança en descontaminar l’abocador de Can Planas, aquest era el Govern de Compromís per Cerdanyola. Ara, finalitzat el seu mandat, ha quedat clar que ni tan sols el govern de Carles Escolà ha apostat per la descontaminació, seguint en la línia dels anteriors governs.

panorc3a0mica-abocadors_1A les eleccions de maig de 2015 Compromís per Cerdanyola es presentava amb un programa valent, on deia que volien “clausurar i netejar totalment l’abocador de Can Planas i de tots els abocadors de la plana del castell i restaurar la zona”, alhora que afegia que “aquesta neteja l’han de pagar els responsables de la contaminació, cosa no prevista actualment. Això comportarà, sens dubte, un conflicte amb les administracions que s’ha d’afrontar amb medis polítics i jurídics”.

Setmanes després de l’inici de la nova etapa política local, amb Compromís per Cerdanyola al Govern, va néixer la plataforma “Stop Direccional”, amb l’objectiu de donar una empenta al nou consistori per tal que el punt presentat al programa tiri endavant amb el suport d’antics activistes de la plataforma Cerdanyola Sense Abocadors (de la qual formava part Compromís).

Per contrarestar la força de Stop Direccional es va crear, amb una forta implicació de membres del partit de Carles Escolà, “Refem”, una plataforma que canviava la paraula “descontaminació total” per “remediació”. Des de llavors, Compromís i Refem han anat de la mà i la idea de descontaminar perdia força.

Stop Direccional va continuar lluitant pels seus objectius: una plana completament neta. Però ara aquests no eren els objectius d’Escolà, que va renunciar al seu programa fins al punt que mai no va portar al Parlament una moció aprovada, impulsada per Stop Direccional, que demanava que es declarés Can Planas com a sòl contaminat. Escolà va fer molts viatges a Barcelona per defensar el referèndum, però mai va viatjar per defensar una ciutat neta, sense cap focus de contaminació que perjudiqués la salut dels habitants de la ciutat.

Stop Direccional es va reunir vàries vegades amb el regidor de medi ambient, Ivan González però, segons la plataforma, tot va quedar en res. Expliquen que el regidor no tenia molta motivació en la lluita per la neteja total de Can Planas. I la plataforma va demostrar-ho: d’ençà que va desaparèixer, l’Ajuntament no ha fet cap pas per tirar endavant aquesta neteja, tot al contrari, ha apostat per allò que tant criticava: una barrera hidràulica i una remediació parcial. Això si, tot disfressat d’un procés participatiu que ha estat molt criticat per la manca de participació.

Evidentment, aquesta solució la pagaran les administracions públiques, amb diners de tots i totes, però no ho faran els responsables de la contaminació, com clamava el seu programa. Per tant, Compromís ha resultat ser una estafa en aquesta lluita contra els abocadors tòxics, la ciutadania ha perdut el seu referent i ara sembla massa tard per apostar per la via de neteja total: el mur de contenció ja està en procés: la ciutat de Cerdanyola continuarà “gaudint” d’aquest pou de càncer.

Comparteix: