El Govern de Compromís amb CiU i ERC ja és una realitat

Compromís per Cerdanyola, que tradicionalment s’ha situat a l’esquerra en el mapa polític de la ciutat, ha pactat amb ERC i la dreta liberal democristiana de CiU un govern “pel canvi” a Cerdanyola.

Converses per aconseguir pacte a inicis d'any.

Converses per aconseguir pacte a inicis d’any.

Aquest migdia s’ha presentat a la sala de plens de l’Ajuntament de Cerdanyola un govern que ha unit pols que fins ara estaven molt oposats: Compromís, que sempre havia abanderat les polítiques d’esquerra a la ciutat, i CiU, que havia fet el propi amb les polítiques de dretes. Enmig d’aquest pastís es troba l’altre integrant del nou Govern: ERC.

Dels tres partits que, segons han presentat en roda de premsa, tenen l’objectiu de portar el canvi a Cerdanyola, dos d’ells ja han governat: CiU i ERC. Mentre que ERC ho va fer en l’etapa de Morral, CiU sempre ha entrat a governar amb els partits que han necessitat una majoria estable a Cerdanyola: PSC, ICV-EUiA i, ara, Compromís per Cerdanyola.

Cartipàs

El cartipàs presentat avui continua dividit en tres grans àrees: Economia i serveis generals, polítiques socials i polítiques territorials. A la següent imatge es mostra el repartiment d’àrees. Segons Escolà, l’objectiu del cartipàs és funcionar de forma transversal, on en cada àrea hi hagi regidores de tots els grups del govern.

cartipas

El Govern del canvi

Escolà ha presentat el govern com “el govern del canvi”, un govern que té un acord de programa que dóna sentit al pacte i que promou fer canvis “imprescindibles per la ciutadania de Cerdanyola”. Segons l’alcalde, s’han de fer esforços polítics adequats al nou escenari. Escolà es mostra molt satisfet d’haver assolit aquest acord i agraeix als grups la voluntat d’acord.

L’eix social, el factor comú

Els discursos dels portaveus dels tres grups que formaran govern han tingut un denominador comú: l’eix social. Alguns dels discursos també han nombrat altres problemàtiques, com la del PEM Guiera, Cerdanyola Aparca o el Centre Direccional. Precisament, les prioritats històriques de Compromís respecte al Centre Direccional han sigut fins ara completament oposades a les de CiU.

ICV assegura l’estabilitat

El pacte de govern a 3, per si sol, no garanteix l’estabilitat, ja que el nombre de regidores no arriba a la majoria absoluta (13). És per aquest motiu que la regidora número 13, la que, malgrat no estar dins del govern, donarà estabilitat votant a favor els punts del PAM, serà Maria Reina (ICV-EUiA).

Càrrecs de confiança

Lluny de mantenir el discurs que havia tingut fins ara Compromís, d’eliminar els càrrecs de confiança, el nou cartipàs presentat inclou els dos càrrecs de confiança que el Govern té fins ara: en Lluc Pelàez i en Gerard Masferrer i suma un més al departament de polítiques socials – encara per definir-. Aquests tres càrrecs de confiança ja es van aprovar quan Compromís governava en solitari.

Comparteix: