El Govern de Compromís injectarà 3 milions d’euros públics per amagar el fracàs de Cerdanyola Aparca
Cerdanyola Aparca, el projecte estrella del darrer mandat de Toni Morral (ICV) està a punt de passar pàgina amb un resultat pèssim per la ciutat, que ha vist com ha perdut milions d’euros en un projecte que ha demostrat ser un dels grans fracassos històrics de l’Ajuntament de Cerdanyola. Aquesta operació posa fi al projecte però amaga molts interrogants, per manca de transparència, sobre la situació econòmica.
L’empresa Cerdanyola Aparca S.L. es va constituir en 2004 per poder tirar endavant la construcció de tres pàrquings a la ciutat (15.600.000 euros). Cerdanyola Aparca S.L. és una empresa de capital mixt amb un 50% públic (Ajuntament de Cerdanyola) i l’altre 50% privat (Toro Construcciones y Obras S.L.). Més tard es va sumar al triangle Cerdanyola Opcions, altra empresa municipal encarregada de comercialitzar les places, mentre que la Constructora Toro construeix i gestiona els pàrquings.
Quan Compromís va entrar al Govern Municipal en juliol de 2015 es va comprometre en estudiar una solució definitiva a l’empresa més ruïnosa en que participa l’Ajuntament. Aquesta empresa ha anat rebent, durant tots els anys, ampliacions de capital per tal de pagar deutes – no pas per millorar el servei -. Les aportacions de capital públic han estat entregades pel govern del PSC i, més recentment, pel govern de Compromís per Cerdanyola (contradient el que deia quan estava a l’oposició) A més a més, el govern del PSC va haver de desplaçar els ingressos de la zona blava i el servei de grua a l’empresa Cerdanyola Aparca per «maquillar» els números de l’empresa “municipal” que s’ha convertit en un pou sense fons.
Ara sembla que Compromís ha trobat la solució definitiva que buscava i que Cerdanyola Aparca té els dies comptats. La Junta General de Cerdanyola Promocions ha aprovat aquesta setmana una operació que farà possible l’acord de repartiment d’actius i passius de l’empresa mixta Cerdanyola Aparca. Aquest acord, formalitzat en un protocol d’intencions l’estiu passat, inicialment havia de materialitzar-se a través d’una operació de dissolució i liquidació de l’empresa, si bé aquesta va suspendre’s com a conseqüència d’un informe de la secretaria municipal. Per aquest motiu, s’ha buscat de la mà de diversos especialistes en dret una altra via que permeti garantir la continuïtat dels aparcaments i impedeixi que Aparca entri en concurs de creditors, un escenari que segons informes independents podria arribar a suposar unes pèrdues de fins a 7 milions d’euros per a les arques municipals. D’aquesta manera es podrà garantir la continuïtat del servei d’aparcaments.
L’operació consisteix en l’adquisició de participacions en autocartera per part d’Aparca i posterior reducció de capital de l’esmentada societat. Com a contraprestació, el soci privat de l’empresa mixta assumirà els actius i passius que corresponguin fins a assolir els imports acordats en el protocol d’intencions. La fotografia final haurà de ser una empresa mixta que haurà reduït els seus actius i els seus passius en un 50%, i que tindrà un únic soci que serà Cerdanyola Promocions Municipals.
Una vegada s’hagi efectuat aquesta part de l’operació, el següent pas consistirà a proposar al Ple de l’Ajuntament la fusió per absorció d’Aparca (que tindrà a Promocions com a únic soci) dins de Cerdanyola Promocions, així com l’aportació econòmica que permeti fer front a la part de l’actual deute que correspon a Promocions.
La proposta que el Consell d’Administració de Promocions va elevar a Junta General de l’empresa pública va tenir el vot contrari dels regidors i regidores d’ERC i PP, mentre que la resta de membres van abstenir-se (PSC i C’s) o votar-hi favorablement (CxC, PDeCAT, ICV i el regidor de MES -no-adscrit).
L’Ajuntament haurà de pagar 3 milions d’euros
La nova solució suposarà una pèrdua de 3 milions d’euros públics. De nou la ciutadania haurà de pagar un projecte faraònic fracassat per la manca de previsió dels polítics. En aquest sentit, Dani Mallén creu que Compromís «ha renunciat al seu objectiu de vetllar per l’interès econòmic municipal» i afirma que «si algú va iniciar un negoci – referint-se al govern d’ICV -, que avui ja presenta una desviació pressupostària del 528% i que podria acabant sent de 1000%, el que hauria de fer és assumir l’error i que no ho hagi de pagar el ciutadà ni avalar el polític».
ERC presentarà l’acord pactat a fiscalia
L’agrupació municipal d’ERC ha anunciat que presentarà l’acord pactat a fiscalia. El grup d’Helena Solà demana més informació i transparència per aclarir moltes qüestions econòmiques sobre l’empresa mixta. Segons informa el portal municipal de l’Ajuntament, Helena Solà afirma que «falten els comptes anuals de la societat dels anys 2015 i 2016, hi ha 340 mil euros sense IVA de treballs a Toro Construcciones (propietària del 50% de la societat) sense acreditar, hi ha aportacions de mig milió d’euros per ampliació de capital que no estan al registre mercantil i els comptes de 2014, segons la gerent de Cerdanyola Aparca, no reflecteix la imatge fidel de la societat».
En aquest mateix mitjà públic, Dani Mallén remarca que, malgrat que l’empresa és mixta al 50%, «des de l’any 2004 les aportacions econòmiques realitzades pels dos socis han estat completament desiguals». Mallen estima que «les aportacions de l’Ajuntament han estat de 4.254.000 euros, mentre que Toro Construcciones hauria aportat 2.576.000 euros». Amb aquests números, el regidor d’ERC remarca que la societat no s’hauria de contemplar al 50% sinó al 62% (Ajuntament) i 38% (Construcciones Toro), «i el mateix hauria de ser per al repartiment d’actius i passius».
El Govern no compleix la moció i no es persona al jutjat
El cas “Cerdanyola Aparca” va ser una de les causes de la ruptura entre Compromís i ERC al capdavant del Govern de Cerdanyola. En desembre de 2016 el cas estava a punt de resoldre’s amb un ingrés de diners públics de 3.040.000 euros, però el procés va quedar aturat perquè el darrer informe de secretaria anunciava que hi havia «suposats il·lícits penals» en relació a la gestió de Cerdanyola Aparca.
El mes de gener ERC va portar aquest informe a Fiscalia i al Jutjat de Guàrdia, i ara lamenta que s’hagin assabentat «de manera informal de l’obertura de diligències» i que «el govern no s’hagi personat en la causa, tal com s’hauria acordat en una moció plenària per als procediments judicials en els quals l’Ajuntament pot resultar afectat». Tot això suposa, segons ERC, una manca de transparència del Govern Municipal.