Cerdanyola Aparca acumula un deute alarmant de 5,5 milions d’euros

L’empresa público-privada Cerdanyola Aparca, creada amb inversions de l’Ajuntament i Construcciones Toro, acumula un deute de 5,5 milions d’euros que, any rere any, es va ampliant.

cerdanyola aparcaLa primera etapa del govern de Morral (amb el tripartit ICV-ERC-CiU) es va caracteritzar, entre d’altres coses, pels aparcaments soterrats del Centre, Banús i Fontetes. Avui ha quedat demostrat que aquelles obres faraòniques han portat a la ciutat uns deutes difícils de pagar i una empresa mixta público-privada, “Cerdanyola Aparca”, que brilla per la seva manca de transparència.

Quan es van inaugurar els pàrquings, Santi Cayuela era un dels representants de l’empresa Cerdanyola Aparca S.L., empresa que es va constituir per poder tirar endavant, tot i el cost que suposava, la construcció de tres pàrquings a la ciutat (15.600.000 euros). Cerdanyola Aparca S.L. és una empresa de capital mixt amb un 50% públic (Ajuntament de Cerdanyola) i l’altre 50% privat (Toro Construcciones y Obras S.L.). Més tard es va sumar al triangle Cerdanyola Opcions, altra emrpesa municipal encarregada de comercialitzar les places, mentre que la Constructora Toro construeix i gestiona els pàrquings.

El nou govern buscarà solucions

L’empresa Cerdanyola Aparca s’ha convertit en “El Titànic cerdanyolenc”. Any rere any presenta pitjors números, arribant a tocar sòl en 2011, quan només va aconseguir vendre de 2 places de pàrquing. El projecte del tripartit (ICV-ERC-CiU) hi havia fracassat, la ciutadania de Cerdanyola es veuria més endeutada per un projecte sense sortida. Des de 2009 fins a 2014 ha tingut un total de set ampliacions de capital:

ampliacions campital ca

El passat ple del mes de maig va ser l’escenari d’una nova ampliació del capital públic que l’Ajuntament de Cerdanyola traspassava a l’empresa Cerdanyola Aparca, amb el vistiplau del PSC i els partits que van suport a Compromís per Cerdanyola per tenir l’alcaldia: ICV i CiU.

Per tal d’evitar noves ampliacions, l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha anunciat que el consistori posarà en marxa una comissió especial que aportarà informes tècnics (a partir de setembre) per estudiar una solució definitiva que faci que l’empresa sigui sostenible i, fins i tot, s’estudiarà la possibilitat que sigui pública.

Fins ara, per “apagar el foc” generat pel deute dels pàrquing, l’Ajuntament de Cerdanyola va desplaçar els ingressos de la zona blava i el servei de grua a l’empresa Cerdanyola Aparca. D’aquesta manera el govern “maquillava” els números de l’empresa “municipal” que s’ha convertit en un pou sense fons i poc transparent.

Comissió d’investigació

A finals de 2014, quan la situació va empitjorar i l’Ajuntament havia invertit més d’un milió euros addicionals, diferents partits de l’oposició van sol·licitar una comissió d’investigació de Cerdanyola Aparca per falta de transparència del Govern Municipal. Aquesta comissió hauria d’estudiar com es van cedir terrenys municipals, com es van construir i com és la venda de places de pàrquing.

La comissió es va crear oficialment al ple de gener de 2015 i estaria integrada pels partits que han sigut responsables directes de la mala gestió i la manca de transparència de l’empresa municipal. Carles Escolà ha criticat avui que, amb l’anterior govern, aquesta comissió mai es va arribar a convocar.

Comparteix: