Cerdanyola Aparca incompleix el contracte de gestió de la Zona Blava

L’auditoria realitzada el passat mes d’abril a Cerdanyola Aparca posa de manifest que l’empresa va incomplir el plec de condicions del contracte externalitzant el servei de la zona blava a l’empresa Saba.

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

L’empresa mixta (público-privada) Cerdanyola Aparca continua envoltada de polèmica. Aquest cop per haver externalitzat la zona blava a una tercera empresa (Saba) incomplint, d’aquesta manera, el plec de condicions. Aquesta externalització es va realitzar l’any 2009, incomplint el plec de condicions del contracte. Els diferents partits polítics que van passar per l’Ajuntament durant el període 2009-2015 no van fer res per fer front a aquestes irregularitats. Ara, amb Carles Escolà al Govern, i amb el suport d’ERC, PP i C’S, l’Ajuntament s’està arremangant per posar ordre a aquesta situació.

Tots els informes alerten de la situació

Cerdanyola Aparca presenta números vermells en tots els seus comptes, excepte en un: la gestió de la zona blava. Aquest servei mostra un superàvit, però no el gestiona l’Ajuntament, sinó que s’ha contractat a una tercera empresa, Saba, per gestionar-ho. Què hi ha al darrere concessionària d’aquest contracte a una tercera empresa?

L’informe d’auditoria realitzat en abril de 2015, l’informe d’intervenció i l’informe de serveis jurídics alerten de la irregularitat: Cerdanyola Aparca va externalitzar, en 2009, el servei de la zona blava, incomplint, d’aquesta manera, el punt número 7 del plec de condicions del contracte, on es deia que no es podia contractar a tercers. En aquest sentit, Calet (PP) va assenyalar que l’informe de la interventora diu que el benefici de l’explotació del servei està afavorint al capital privat, i que aquesta anomalia provoca perjudici a les arques municipals.

Dani Mallén (ERC) va exposar una breu cronologia dels fets: el 2 de gener de 2009 Cerdanyola Aparca formalitzava el contracte amb l’empresa Saba, i 26 dies després, el 28 de gener, l’Ajuntament reconeixia a Cerdanyola Aparca com la concessionària de l’estacionament de vehicles. Amb aquesta exposició, resulta evident que 26 dies abans de que l’Ajuntament reconeixès la concessió de Cerdanyola Aparca, aquesta ja havia concedit a dit (sense realitzar cap concurs públic) el contracte, i dos mesos després es va formalitzar la situació al plenari.

S’aprova la incoació de l’expedient de resolució del contracte

El passat ple de gener es va aprovar la incoació de l’expedient de resolució del contracte relatiu a la gestió i explotació del servei de zona blava, subscrit amb l’empresa Cerdanyola Aparca SL, arrel d’aquests incompliments detectats en la gestió del servei.

El punt es va aprovar gràcies als vots a favor de Compromís, ERC, PP i C’s. Aquests dos últims també van demanar depurar responsabilitats per la signatura d’aquests contractes. Per la seva banda, els dos partits que governaven la ciutat durant el mandat on es van produir els fets (ICV-EUiA i CiU) van votar en contra i van criticar al govern de voler ofegar encara més una empresa que s’està enfonsant i es van mostrar sorpresos perquè és un cas on “l’Ajuntament de Cerdanyola va en contra de l’Ajuntament de Cerdanyola”.

Per la seva banda, el PSC es va abstenir i s’excusava dient que ells, quan van entrar al govern arran de la moció de censura realitzada en 2010, es van trobar aquesta situació. Malgrat tot, van estar governant durant cinc anys mantenint un contracte que vulnerava el ple de clàusules.

Què és Cerdanyola Aparca?

L’empresa público-privada Cerdanyola Aparca, creada amb inversions de l’Ajuntament i Construcciones Toro, acumula un deute de 5,5 milions d’euros que, any rere any, s’ha anat ampliant.

La primera etapa del govern de Morral (amb el tripartit ICV-ERC-CiU) es va caracteritzar, entre d’altres coses, pels aparcaments soterrats del Centre, Banús i Fontetes. Avui ha quedat demostrat que aquelles obres faraòniques han portat a la ciutat uns deutes difícils de pagar i una empresa mixta público-privada, “Cerdanyola Aparca”, que brilla per la seva manca de transparència.

Quan es van inaugurar els pàrquings, Santi Cayuela era un dels representants de l’empresa Cerdanyola Aparca S.L., empresa que es va constituir per poder tirar endavant, tot i el cost que suposava, la construcció de tres pàrquings a la ciutat (15.600.000 euros). Cerdanyola Aparca S.L. és una empresa de capital mixt amb un 50% públic (Ajuntament de Cerdanyola) i l’altre 50% privat (Toro Construcciones y Obras S.L.). Més tard es va sumar al triangle Cerdanyola Opcions, altra emrpesa municipal encarregada de comercialitzar les places, mentre que la Constructora Toro construeix i gestiona els pàrquings.

L’empresa Cerdanyola Aparca s’ha convertit en “El Titànic cerdanyolenc”. Any rere any presenta pitjors números, arribant a tocar sòl en 2011, quan només va aconseguir vendre de 2 places de pàrquing. El projecte del tripartit (ICV-ERC-CiU) hi havia fracassat, la ciutadania de Cerdanyola es veuria més endeutada per un projecte sense sortida. Des de 2009 fins a 2014 ha tingut un total de set ampliacions de capital:

ampliacions campital ca

El passat ple del mes de maig va ser l’escenari d’una nova ampliació del capital públic que l’Ajuntament de Cerdanyola traspassava a l’empresa Cerdanyola Aparca, amb el vistiplau del PSC i dos dels partits que van donar suport a Compromís per Cerdanyola per tenir l’alcaldia: ICV i CiU.

Fins ara, per “apagar el foc” generat pel deute dels pàrquing, l’Ajuntament de Cerdanyola va desplaçar els ingressos de la zona blava i el servei de grua a l’empresa Cerdanyola Aparca. D’aquesta manera el govern del darrer mandat (PSC – ICV -EUiA) “maquillava” els números de l’empresa “municipal”, que s’ha convertit en un pou sense fons i poc transparent.

Comparteix: