Dimecres 17: xerrada dels “Efectes de la Sanitat Pública del Tractat de Lliure Comerç”
La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola i Ripollet organitza una xerrada sobre el Tractat Tranaltàntic de Comerç i Inversions (TTIP).
El dimecres 17 de desembre a les 19 hores es celebrarà a l’Ateneu una xerrada per explicar a les ciutadanes de Cerdanyola què significa el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions. El TTIP, negociat en secret pels EUA i la UE, representa una amenaça directa a la sobirania dels pobles ja que pretén decantar la justícia sempre cap als interessos privats de les grans multinacionals. Conèixer com afectarà aquest tractat a la Sanitat Pública i com el podem combatre és un dels objectius de la xerrada, que finalitzarà amb un torn obert per a que intervingui el públic.
Què és el TTIP?
El TTIP (utilitzem les sigles en anglès) és el Tractat de Lliure Comerç que s’està negociant d’esquena a la ciutadania des de l’any 2013 entre els Estats Units d’Amèrica i la Unió Europea i que possiblement es tancarà el 2015.
Aquest tractat vol implementar la desregulació del nostre sistema econòmic i social alhora que rebaixarà els nivells de protecció social, laboral i ambiental als dos continents.
Ens centrarem però en els aspectes de salut i protecció del medi ambient:
El futur de la sanitat pública està en qüestió. Les crisis financeres i les polítiques d’austeritat dels darrers anys han afectat greument la sostenibilitat, l’accessibilitat i el caràcter universal del sistema sanitari públic. Aquest acord promou encara més la privatització i ens porta a pensar que es continuarà desballestant l’estat del benestar.
De l’experiència d’altres tractats de lliure comerç amb els EUA, es pot ja predir que les mesures preses afavoriran interessos d’empreses privades internacionals en perjudici dels interessos generals. Per exemple, el TTIP prohibirà l’hegemonia dels Estats en la prestació dels serveis públics, com és la sanitat, exigint el desmantellament del Servei Nacional de Salut i eliminant la seva universalitat.
Les negociacions del TTIP brinden al lobby farmacèutic una nova oportunitat per reforçar la protecció dels seus negocis i ampliar l’exclusivitat, o patents dels seus productes. Cal tenir en compte que la prolongació d’aquest monopoli privat reporta enormes beneficis al sector farmacèutic. Cal dir que les farmacèutiques fa temps que pressionen per a prorrogar la vigència de les patents i endarrerir l’ús de genèrics.
La normativa mediambiental és més tova als EUA que a la UE, com s’aprecia en el cas del fracking. Aquest mètode d’extracció de gas natural està més estès a Amèrica que a Europa, i cada any es perforen més de 11.400 nous pous als EUA. Les empreses actives a Europa, estan a l’espera que se suprimeixin les normatives que limiten el fracking.
Això no és un estira i arronsa entre els EUA i la UE. Els lobbies polítics i econòmics de les dues bandes de l’Atlàntic van a una. A l’altre extrem d’aquestes negociacions entre els EUA i UE estem la societat civil, totalment apartada dels àmbits de decisió. Si no s’aconsegueix frenar el projecte, serà la Comissió Europea la que decideixi, sense cap obligació de consultar-nos a nosaltres, la ciutadania. El Parlament Europeu, que està triat per la ciutadania, no intervé en aquest Tractat.
El projecte del TTIP, a més de danyar greument la societat civil, el medi ambient, el món del treball i la salut, també colpejarà la sobirania dels estats, de fet ho està fent ja, a la vista de la manca de transparència i democràcia que acompanyen el procés. Parlem de sobirania democràtica, econòmica i alimentaria.
Més noticies relacionades: Com afectaria el TTIP a Cerdanyola (Centre Direccional)?
Els efectes del TTIP a la sanitat pública
Preparen PP, PSOE, UPyD i CiU un cop d’estat sota el TTIP? (vídeo de Café amb Llet)