Expressa’t: Reflexions de Podem Cerdanyola sobre el Referèndum

El Cercle Podem Cerdanyola creu sense ambigüitats que el Referèndum és l’eina més eficient per resoldre l’encaix de Catalunya en l’Estat, i aquesta situació és un fet reconegut per la majoria de les forces democràtiques arran l’Estat, com ho hem pogut comprovar avui al debat de la Moció de Censura que ha presentat Unidos Podemos al Congrés espanyol.

Per a nosaltres tal Referèndum, perquè sigui efectiu i tingui caràcter resolutiu, ha de tenir com a característiques irrenunciables les garanties següents:

1. Ampli reconeixement internacional.

2. Ha d’interpel·lar a les grans majories socials de Catalunya i no pas a una part de la

població.

3. Els seu resultat ha de ser aplicable, és a dir, vinculant jurídicament.

L’eina per dur a terme el Referèndum, és el Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), del qual participem, organització de la societat civil que no defensa cap una via unilateral.

“Cal agrupar-nos en el treball per aconseguir un referèndum sobre el futur polític de Catalunya que sigui plenament reconegut, que tingui totes les garanties i comporti totes les conseqüències polítiques i jurídiques que aquesta decisió tan important requereix”, diu en Xavier Domènech, amb qui ens sentim plenament identificades. Una interpel·lació a tothom i que ha d’anar més enllà en un diàleg amb diversos actors polítics, més enllà fins i tot dels que ja han apostat clarament per construir aquest instrument, i en el marc de la societat civil catalana.

La lluita pel Referèndum no es limita només a determinar la data i la pregunta. La construcció d’una alternativa que inclogui totes les demandes que posem sobre la taula no té data de caducitat. És la feina permanent dels que ens considerem demòcrates construir avui a tot arreu i a tots els nivells el que volem per demà. No subordinem, per tant, la construcció de Catalunya a la realització d’un referèndum.

Podem i Podemos no som Independentistes, i la nostra opció és la construcció d’una República Catalana dins d’un Estat Plurinacional. Aquesta és la nostra posició, contaria als interessos del PP i de la dreta catalana, sigui quin sigui el nom que tinguin avui.

El problema no és si el Referèndum es fa ara, a l’octubre o l’any 2018, sinó que s’ha de fer i amb garanties.

Nosaltres sempre hem sostingut que no és pot tornar a repetir un nou 9-N i no donarem suport a una convocatòria que vingui del Govern amb l’objectiu de restar el protagonisme decisiu al PNR.

Nosaltres celebrem que el Govern torni a la “pantalla” de reivindicar el Referèndum, però ens han d’explicar com s’arriba al Referèndum. És a dir que una vegada es negocia s’ha de garantir la neutralitat, la equitat i proporcionalitat en l’aparició en espais públics, la pluralitat dels que determinen mecanismes, cens, eines de diferents tipus, …. i el tempos s’han d’ajustar a tothom. I mentrestant no podem esperar i hem de construir. Catalunya no pot esperar que arribi “el dia” en que canviarà tot, perquè això no existeix. Hem de treballar avui per generar la correlació de forces a Catalunya i a Espanya que ens permeti transformar la realitat.

És urgent avui i ara posar i proposar solucions als problemes del dia a dia, com també arriba l’hora de debatre i decidir entre totes i tots el model econòmic i productiu que volem; aprofundir en la situació de la sanitat i determinar el millor model per a la gent, analitzar l’estat de l’educació i preguntar i respondre conjuntament amb la comunitat educativa les preguntes cabdals i que impliquen el futur de la nostra educació, abordar els serveis socials i determinar les inversions a realitzar i les prioritats; posar sobra la taula els drets dels nostres majors, de les dones que pateixen les diverses violències de gènere, sobre el dret a l’habitatge
digne i les mesures de país per posar fi la pobresa energètica…. No es tracta de decidir per construir, sinó de construir per decidir, com repeteix el mateix Xavier Domènech..

Construir Sobirania des del Catalanisme popular, des de les lluites populars de diferents tipus: socials i nacionals, identificades amb el Dret a Decidir totes les Sobiranies associades a un Procés Constituent (entès com un moviment, una onada o una marea) que impliqui la major part de la societat mobilitzada, al 80% sobiranista, i que debat rere debat, pugui oferir un nou model de país i unes noves relacions amb els pobles d’Espanya, la regió del sud d’Europa i el món, basades en la Plurinacionalitat, fent realitat la Fraternitat republicana en una nova època no només a casa nostra, sinó al món.

El govern sap que un Referèndum que no sigui pactat no va enlloc. Per això a hores d’ara es prepara per a les vinents eleccions, que també tindran data quan el govern ho decideixi.

Què farem llavors? Disposarem d’una organització tensada, forta, diversa i inclusiva, amplia i abraçadora de tot el territori per disputar en confluència amb els nostres germans de lluita l’hegemonia neoliberal i conservadora a CIU, ara PDeCAT, el partit de la Màfia i la corrupció a Catalunya?

Estem preparats per evitar el xoc de trens tantes vegades avisat i evitar l’increment de l’opció de aquella nova dreta taronja que tant li agrada aquest joc del xoc de trens? Sabem que mai els poderosos ens regalaran res, i que només la lluita ens conduirà a nous
temps, perquè només el poble salva al poble.

Si se Puede!

Fora la màfia de Catalunya i d’Espanya!

Podem Cerdanyola

Comparteix:

One Response to Expressa’t: Reflexions de Podem Cerdanyola sobre el Referèndum

  1. Pingback: Expressa’t: Apunts de la CUP Cerdanyola al comunicat de Podem | Cerdanyola Informa