ERC publica un document explicatiu sobre el “Cas Guiera”

Amb l’objectiu de “mantenir els ciutadans correctament informats” el grup local d’ERC ha publicat un document explicatiu on s’expliquen, amb “claretat i transparència” els punts més importants del “Cas Guiera”.

pem_guieraERC s’ha propostat, amb la publicació d’un document explicatiu sobre el “Cas Guiera”, “mantenir els ciutadans correctament informats i facilitar que puguin disposar d’elements de judici objectiu per interpretar la realitat”. El grup remarca que “una ciutadania informada és una ciutadania a la que no es pot enganyar” i inicia el document, que s’estructura amb una bateria de preguntes i respostes.

La voluntat de l’agrupació local que va sortir del Govern de Cerdanyola a principis d’any és “mostrar el màxim respecte als ciutadans fent un esforç de transparència i síntesi”, alhora que afirma que situacions com la del PEM Guiera “ens ha de servir per vacunar-nos contra dels populismes, la difamació i les explicacions senzilles a problemes complexes”.

A continuació, el document íntegre del “Cas Guiera” des de 2001 fins avui, realitzat per ERC. Si voleu consultar documents anteriors del cas, deu consultar les notícies que vam publicar al Cerdanyola Informa: La primera pedraEls númerosJuan Emilio Moreno Dueñas.

Modalitat original de gestió ( Gener de 2001 fins a Agost de 2014 )

A gener de 2001 l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès adjudica per 35 anys la gestió i explotació del PEM Guiera a la Federació Catalana d’Handbol. El concessionari haurà de vetllar per la prestació òptima del servei i haurà de compensar l’Ajuntament amb el 10% dels beneficis d’explotació i el 2% dels ingressos bruts anuals. L’Ajuntament haurà de controlar el funcionament general de la concessió per garantir que el contracte es compleixi i que els usuaris de la instal·lació rebin un bon servei. Per tant, ambdues parts es comprometen a desenvolupar una sèrie de tasques que tenen com a finalitat la garantia d’un servei públic.

Per tant, el PEM Guiera va ser concebut i organitzat com un servei públic que seria gestionat de manera indirecta per un privat en règim de concessió municipal.

Anotació: Els privats que opten a subscriure contractes amb les administracions públiques han de poder acreditar que disposen de suficient perícia tècnica i solvència financera per desenvolupar-los sense generar un perjudici a l’administració contractant. Va fer la seva part de la feina l’Ajuntament de Cerdanyola a l’hora de garantir que es complís amb aquestes condicions?

Primers problemes greus ( Abril de 2013 )

En data 3 d’abril de 2014 la Cap de Servei d’Esports informa per escrit de la necessitat de prendre mesures urgents per evitar que es posi en perill la prestació del servei del PEM Guiera. En data 17 d’abril la mateixa funcionària complementa el seu informe apuntant el que el concessionari té un deute pendent amb ENDESA per valor de 93.806,20€ en concepte de subministrament d’electricitat i gas.

ENDESA comunica que de no ser satisfet aquest deute procedirà a interrompre el subministrament, fet que comportaria de manera automàtica la interrupció del servei.

És l’Ajuntament qui satisfà aquest deute del concessionari. Quan intenta rescabalar-se del perjudici, obté la negativa per part del concessionari que maniobra per intentar no abonar l’esmentat import. Quan l’Ajuntament pretén incautar-se la xifra de la garantia de la concessió, es fa públic que el concessionari no la té dipositada.

Anotació: El fet de no disposar d’un garantia econòmica consignada ens contesta en gran manera a una de les primeres preguntes que ens plantejàvem. Quina és la solvència econòmica global d’un concessionari que no fa front als consums de l’equipament gestiona ( malgrat que aquest equipament li generi beneficis ) i que no ha dipositat la garantia econòmica que estableix la llei?

El concessionari entra en concurs de creditors ( Juny de 2013 )

El jutjat mercantil informa en data 18 de juny de 2013 a l’Ajuntament que la Federació Catalana d’Handbol ha entrat en concurs de creditors derivat de la impossibilitat material de fer front a les obligacions econòmiques que té davant tercers. El principal actiu del que disposa la Federació Catalana d’Handbol per respondre davant els seus creditors és el contracte de concessió del PEM Guiera. Un equipament que durant tots els anys que porta obert ha generat resultats econòmics positius. S’inicia un procés dirigit a extingir la relació contractual entre el concessionari i l’Ajuntament amb l’objectiu que la Federació Catalana d’Handbol pugui fer front als deutes que té contrets amb tercers. Considerant la magnitud del contracte, és obligació dels partits amb representació al plenari vetllar perquè aquest procés es desenvolupi de manera transparent i garantint la defensa dels interessos de la ciutat.

Anotació: És important subratllar que els resultats econòmics de la concessió sempre han estat bons. Durant tots els anys de contracte, el PEM Guiera li ha generat beneficis al concessionari. Per tant, els motius que porten a la Federació Catalana d’Handbol a convocar concurs de creditors no té res a veure amb la gestió del PEM Guiera. Al contrari, els beneficis generats per la instal·lació han reforçat les finances de l’entitat.

Resposta a la petició de desequilibri econòmic i auditoria ( Octubre de 2013 )

La Federació Catalana d’Handbol manifesta que durant l’exercici 2012 ha registrat pèrdues econòmiques pel que fa a la gestió del PEM Guiera. En coherència amb aquesta manifestació, sol·licita que l’Ajuntament compensi el presumpte desequilibri econòmic i financer que el concessionari fixa en unes hipotètiques pèrdues de 146.336,08€.

Per decidir com respon a l’esmentada petició, l’Ajuntament encarrega una auditoria independents que confirmi o descarti l’existència de pèrdues a compensar. L’esmentat treball de fiscalització dels comptes del PEM Guiera demostra que el resultat real passa per uns guanys de 22.026,46€.

Per tant, l’informe conclou que a nivell comptable el concessionari ha imputat de manera incorrecta un total de 168.362,54€. El del 2012 és el primer exercici que l’Ajuntament decideix auditar externament i el fet que s’hagi produït aquest resultat ens porta a preguntarnos moltes coses.

Anotació: Fins al dia d’avui no hem aconseguit que cap govern municipal reclami el reintegrament d’aquests 168.362,54€ a les arques de la concessió. Amb ells als comptes del PEM Guiera no hagués fet falta que cap treballador renunciés a part del seu sou. Seguirem intentant-ho tot el temps que faci falta.

Amenaça d’abandonament del servei per part del concessionari ( Juliol de 2014 )

En data 31 de juliol de 2014 el concessionari comunica per escrit que ha arribat a un acord de “suspensió de tots els contractes de treball del personal adscrit al PEM Guiera amb efectes pel proper 4 d’agost…”. El mateix escrit manifesta de manera explícita que “en conseqüència, us informem [ a l’Ajuntament ] que la Federació Catalana d’Handbol no estarà en disposició d’obrir el centre PEM Guiera en aquestes dates”.

El concessionari comunica a l’Ajuntament amb 4 dies d’anticipació que pensa abandonar el PEM Guiera de manera indefinida, fet que genera una situació molt greu que provoca que s’hagi d’intervenir l’equipament per garantir que el contracte de concessió es continua complint, que el servei públic es segueix prestant i que els treballadors no perden les seves feines.

Anotació: L’abandonament de la concessió per part del concessionari és òbviament un motiu directe de resolució de contracte per causes imputables a la Federació Catalana d’Handbol. Un escenari que no convida a la negociació sinó a la defensa dels interessos del municipi. Quin tipus d’influències provoquen que el resultat no sigui l’esperat i que el contracte encara avui no hagi quedat liquidat?

Inici de la intervenció del PEM Guiera ( Agost de 2014 )

Per resolució d’alcaldia, el dia 4 d’agost de 2014 l’Ajuntament intervé la concessió del PEM Guiera per garantir la continuïtat del servei. Es tracta d’una mesura excepcional prevista com a solució transitòria. Es nomena una funcionària municipal com a interventora tècnica del servei i es nomena també un equip de suport pluridisciplinari que col·labori en les tasques generades per la intervenció del servei.

L’Ajuntament substitueix d’aquesta manera els elements de direcció del concessionari per vetllar pel compliment del contracte vigent amb la Federació Catalana d’Handbol. Aquesta substitució en el moment en el que es produeix significa que qui és rellevat al capdavant del PEM Guiera és l’administrador concursal. Més endavant, amb l’acceptació del Pla de Creditors, la figura de l’administrador concursal desapareix i serà en tot cas la direcció de la Federació Catalana d’Handbol la rellevada al capdavant de la concessió.

Anotació: Cal entendre que la finalitat que persegueix l’Ajuntament quan intervé el servei és garantir el compliment del contracte vigent. Per tant, esdevé responsable del bon estat de la instal·lació i de la garantia dels drets i deures d’usuaris i treballadors. No és una mesura d’assistència al concessionari, és un mecanisme de defensa del servei públic.

Intervenció municipal del PEM Guiera ( Agost de 2014 – Agost de 2016 )

Allò que es dissenys com a mesura transitòria mentre l’Ajuntament treballa per restablir la normalitat del servei esdevé una realitat prolongada en el temps. Es compleixen 2 anys i durant aquest temps cap govern municipal ha decidit quin model de gestió vol seguir amb l’equipament. De la mateixa manera, no s’ha liquidat el contracte amb el concessionari, la conflictivitat laboral va en augment i l’estat de les instal·lacions segueix empitjorant.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, amb el seu govern municipal al capdavant, en tant que garant del compliment del contracte i substitut dels òrgans de direcció del concessionari és el responsable d’aquest procés de deteriorament del PEM Guiera.

Malgrat tot això, els resultats econòmics de la concessió segueixen sent positius i per tant, l’explotació de la instal·lació resulta rendible. S’arriba a agost de 2016 a poder garantir els llocs de treball a partir de la licitació de diversos contractes de serveis per termini d’un any que de facto comporten la gestió directa de l’equipament.

Anotació: Tant si el que regeix és una concessió o s’ha intervengut un servei, l’Ajuntament és sempre el responsable de garantir mitjançant els mecanismes que estimi adients que el ciutadà rebi el servei que es mereix. Això mateix és d’aplicació al PEM Guiera però ho és també a qualsevol altre servei públic municipal. La resta són excuses de mal pagador.

Fases de resolució del contracte pendents de realitzar

Per tal que l’Ajuntament pugui liquidar la seva relació contractual amb la Federació Catalana d’Handbol i per tal que aquesta pugui intentar fer front al seu Pla de Creditors, és necessari que es portin a terme els tràmits que segueixen:

  • Liquidació del període d’intervenció: Determinació del saldo de la concessió posterior a la gestió feta per la intervenció tècnica entre agost de 2014 i agost de 2016.
  • Determinació del valor de reversió: La Federació Catalana d’Handbol en tant que titular de les operacions de crèdit que van fer possible la construcció del PEM Guiera ha de rebre per part de l’Ajuntament el valor real de la instal·lació en data present.
  • Liquidació del contracte: Es tracta d’un acte administratiu que ha de donar per tancada la relació contractual existent entre ambdues parts.

Com es realitzin aquestes accions és molt important de cara a garantir que no es lesioni encara més el patrimoni de l’Ajuntament. Son aquests tres processos els que han generat desacords entre els grups municipals.

Anotació: És evident a hores d’ara que la situació del PEM Guiera tindrà derivades a nivell judicial. La demora de l’Ajuntament en complir amb les seves obligacions ha acabat generant perjudicis a tercers i aquests acabaran interposant accions legals. Ara el que toca és fer aquestes accions amb seguretat jurídica i sense respondre a altres preocupacions que les objectives de la ciutat i del propi servei.

Liquidació del període d’intervenció del PEM Guiera

El govern municipal ha intentat de totes les maneres possibles donar impuls a un expedient de liquidació del període d’intervenció que omet informació i no ofereix seguretat jurídica als regidors del consistori. Les incidències més destacables ( que no les úniques lamentablement ) són les que segueixen:

  • Els comptes dels dos anys d’intervenció no han estat auditats. Per tant, no hi ha garanties que reflecteixin la realitat.
  • No existeix un inventari de bens que garanteixi que els mitjans tècnics que va prometre el concessionari quan va guanyar el concurs públic estiguin a la concessió.
  • No s’ha harmonitzat la comptabilitat de l’exercici 2012 durant el que el concessionari va variar el resultat econòmic del PEM Guiera en 168.362,54€.

El govern es resisteix a treballar aquesta qüestió de manera transparent i pressiona a nivell de mitjans de comunicació als altres partits barrejant el que és la gestió actual del PEM Guiera amb el que són els procediments de liquidació de la relació amb l’antic concessionari. Dues qüestions que avui dia res tenen a veure.

Anotació: El govern municipal no ha aconseguit convèncer el nostre partit respecte a la necessitat de no ser curosos en la vigilància dels interessos econòmics de la ciutadania al respecte d’aquesta qüestió i té com a línia vermella impossibilitar que els comptes dels dos anys siguin auditats de manera independent.

Determinació del valor de reversió

Resumint: el concessionari va subscriure una sèrie d’operacions de crèdit per fer possible la construcció del PEM Guiera i la prestació del servei que tenia pensat explotar durant un període de 35 anys. Com que d’una manera o altra l’ha explotat només durant 16 anys, hauria de ser compensat pels 19 anys restants. Del volum d’aquesta compensació depèn que pugui fer front a les obligacions que manté amb els seus creditors. La determinació del valor de reversió és un procés que també s’ha demostrat problemàtic en tant que cal considerar els factors que segueixen:

  • Deteriorament de la instal·lació: Durant els darrers anys no s’ha fet un correcte manteniment d’algun dels elements de l’equipament i això ha redundat en problemes que afecte al valor del PEM Guiera i que cal subsanar. L’exemple més clar és que hi han aparegut goteres que no s’han arreglat i que han acabat malmetent el parquet. Però n’hi ha molts altres.
  • Que l’inventari reflecteixi la realitat i les necessitats del servei: Ja s’ha explicat anteriorment. Es podria entendre que aquesta qüestió es pot incloure dins d’aquest procediment.

El valor de reversió ha de reflectir la realitat. No una xifra que convingui per evitar polèmiques que deixin al descobert la mala gestió d’alguns. Els diners públics no han de servir per tapar les males pràctiques dels polítics.

Anotació: Aquest pas serà el darrer on l’Ajuntament tindrà l’oportunitat d’incautar diners. Si aquest exercici no es realitza correctament, el concessionari no respondrà econòmicament de les seves obligacions. Per altra banda, als partits a qui interessa ara que es “corri”, també estaran interessats en no reclamar el que és just per la nostra ciutat. Ho hem vist recentment amb qüestions com el procés pel cas ALTIS.

Què fer amb el PEM Guiera?

Des d’agost de 2014 el govern municipal ha pogut portar endavant les accions que considerés necessàries per garantir el bon funcionament. Des de reparacions fins a inversions passant per accions dirigides a millorar les condicions laborals dels treballadors. Cal que comenci a exercir amb una mica de seriositat les seves obligacions amb la ciutadania. Proposem:

  • Inversió urgent a les instal·lacions
  • Liquidació higiènica i transparent de la relació amb l’antic concessionari
  • Licitació urgent dels serveis de manteniment, monitoratge i neteja

Aquest posicionament el compartim amb una majoria de regidors del plenari, fet que ha provocat una reacció per part del govern destinada a boicotejar la proposta i seguir treballant per interessos que res tenen a veure amb l’interès municipal.

Anotació: Esquerra no ha canviat el seu punt de vista al respecte del PEM Guiera. Defensem el mateix que hem defensat en tots els casos que un servei concessionat ha generat problemes. Els cicles electorals o la conveniència partidista no ha d’influir en els partits polítics. Lamentablement ho fa sobre alguns. Per això seguirem defensant el que és millor pel PEM Guiera i per Cerdanyola.

Comparteix: