Cas Guiera II: Els números

El Complex Esportiu Guiera va tenir un cost inicial de 7.512.651€. Ara, 15 anys després, els costos han augmentat per l’Ajuntament per la fallida de la FCH.

pem_guieraEl Complex Esportiu Guiera va ser dissenyat per Hernando&Sauqué Arquitectes i construït per ACS, la constructora de Florentino Pérez, per un cost total de 7.512.651€. Aquestes xifra eren normalitzades en temps de vaques grosses i el PSC gaudia, per últim cop, de majoria absoluta a l’Ajuntament amb 13 regidors.

Aquests 7.512.651€ es pagarien, entre l’Ajuntament i la Federació Catalana d’Handbol, en dues fases. La primera fase costaria 6.405.039€ i la fase posterior 905.490€. L’ajuntament es va comprometre a pagar el 50% de cada fase amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona. La Federació abonaria la seva part mitjançant crèdits (Institut Català de Finances i La Caixa) i ajudes d’institucions.

Aquesta quantitat pagada per l’Ajuntament era un nou regal a una entitat privada que, en principi, gestionaria de manera privada la instal·lació durant 35 anys. L’any passat, però, la Federació Catalana de Handbol va fer fallida, tot i els beneficis en temps de bonança, i va demanar a l’Ajuntament 2.300.000€ a canvi d’entregar la instal·lació. El ple de l’Ajuntament va acabar aprovant, l’any passat, amb els vots favorables del PSC, Els Verds, ICV, EuiA i PP, el pagament d’aquesta quantitat per quedar-se amb es instal·lacions. Un nou sobrecost imprevist per la ciutadania de Cerdanyola derivat d’una mala gestió que, de nou, no tindrà cap responsable polític.

Els motius de la fallida de la FCH

La fallida ha estat a causada per mala gestió de la junta directiva de la Federació, que durant anys, i gràcies a les quotes de socis i al lloguer de pistes que havia de pagar l’Ajuntament si els equips locals volien fer us de les instal·lacions, han estat gaudint de sous astronòmics. Quan va arribar la crisi, i amb la disminució del nombre d’usuaris, l’estructura administrativa de la Federació no es podia sostenir i van arribar a una situació dramàtica. Com sempre, la mala gestió d’aquesta entitat privada va comportar l’acomiadament de treballadors a causa de l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació que va presentar la FCH a tota la plantilla vinculada a l’activitat del pavelló Guiera.

Un estudi de viabilitat realitzat per una auditora amb clarobscurs

L’estudi de viabilitat fet durant l’últim període de gestió de la Federació Catalana d’Handbol ho va realitzar l’auditoria Faura Casas, una auditoria involucrada amb el cas de Corrupció de la Sanitat Catalana, ja que va auditar a els Comptes de Badalona Serveis Assistencials (per CSC, també auditat per Faura-Casas). Des de 1998 BSA va adjudicar contractes per 7,8 milions d’euros a les empreses de Bagó (també auditades per Faura Casas) sense cap mena de contracte.

Sense responsabilitats polítiques

El PSC no és l’únic partit responsable. En la curta trajectòria d’aquest culebró, altres formacions com CiU i ICV-EUiA han ajudat als dirigents de la FCH a “deixar fer”. De fet, en novembre de 2013 PSC, Els Verds, ICV-EUiA i CiU van rebutjar una moció que demanava la participació ciutadana a la comissió informativa especial en relació a la gestió del PEM Guiera: no els interessava tanta transparència.
A més a més, ICV, PSC i CiU van estar amagant durant anys que l’aval bancari que havia de presentar obligatòriament la FCH estava caducat des de 2004. Això implica que hi ha una responsabilitat política dels que han gestionat els Àrees de Contractació i esports a l’Ajuntament tots aquests anys. L’Ajuntament com a tal no és responsable d’aquesta mala gestió, ho són persones que governen la ciutat, persones que no assumeixen les seves responsabilitats.

Una gestió lamentable i opaca

La gestió del PEM Guiera ha estat sempre molt criticada i els preus dels seus serveis eren molt qüestionables, tenint en compte que l’Ajuntament va fer-se càrrec de la meitat del cost de les instal·lacions. A més a més, no ha existit cap espai per a la participació de la ciutadania a l’hora d’evitar la mala gestió i el malbaratament dels recursos públics.

El Govern de Cerdanyola ha estat còmplice

L’aval bancari que havia de presentar obligatòriament la FCH està caducat des de 2004. Un aval caducat des de 2004 sense que als responsables del Govern local paper que han passat d’ICV, PSC i CiU hagin fet ni dit res. Això implica que hi ha una responsabilitat política dels que han gestionat les Àrees de Contractació i Esports a l’Ajuntament tots aquests anys. L’Ajuntament com a tal no és responsable d’aquesta mala gestió, ho són les persones que governen, persones que difícilment assumeixin les seves responsabilitats.

Guiera SÍ és viable

En un comunicat emès per la Federació Catalana d’Handbol l’1 d’octubre de 2014, diu “Aviat farà quatre anys que la FCH va posar sobre la taula de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallés l’absoluta inviabilitat de la concessió del PEM Guiera”. Des que l’Ajuntament de Cerdanyola gestiona les instal·lacions de Guiera, els números han estat positius (superàvit de 74.000 euros en dos mesos) i, a més a més, s’han pogut pagar totes les factures d’aigua i llum que es devien abans de la intervenció. És a dir, quan la FCH pagui aquestes factures a l’Ajuntament, el benefici de l’explotació serà encara major. Segurament aquesta situació s’hagués pogut resoldre d’altra manera si l’Ajuntament hagués fet un seguiment dels ingressos i despeses de les instal·lacions de Guiera durant tota la seva etapa gestionada per la FCH.

Notícies relacionades:
Cas Guiera: La primera pedra

Comparteix: