L’oposició tomba la revocació del contracte amb Truyols

Després d’un mes amb el punt sobre la taula, el ple d’octubre va ser l’escenari del debat central del contracte amb Truyols amb dues posicions molt diferenciades: El Govern defensava la seva revocació per tornar-ho a licitar sense crematori, i l’oposició defensava negociar amb l’empresa Truyols sense arribar a la via judicial. Enfront deaquest debat, un grup ciutadà format com a plataforma contra el crematori pressionava als grups municipals argumentant l’aturada de la seva construcció. Finalment, la revocació del contracte va ser tombada per tota l’oposició.

crematori3El mes de setembre del 2013 es va aprovar el projecte de tanatori que es construiria a la zona de l’actual cementiri de Cerdanyola. Aquest projecte, necessari per a la nostra ciutat, incloïa també un crematori a canvi que l’empresa contractada (Truyols) assumís el cost de la reconstrucció del cementiri (valorat en 1.800.000 €), ja que aquest es troba en mal estat perquè cap dels governs anteriors va destinar la tassa dels nínxols en el manteniment d’aquests.

El crematori, que donaria servei a tota la comarca, hauria de complir la normativa vigent, que és de l’any 1976 i no inclou cap mesura de control ni filtres de gasos, fet que posaria en perill la salut de les persones. En aquest sentit, l’empresa Truyols es va comprometre a posar uns filtres, però és un compromís que està fora de contracte i, per tant, en cas que l’empresa adjudicatària no els posés, l’Ajuntament no tindria cap capacitat sancionadora.

Els grups municipals de Compromís i ERC sempre s’han manifestat contraris al crematori. Per aquest motiu, ERC va interposar un recurs de reposició en juny del 2014 que va ser inadmès el setembre del mateix any. Com a conseqüència, el grup va posar un recurs contenciós que va ser admès a tràmit el gener del 2015. La moció pretenia revocar la inadmissió del recurs, estimar-ho i, d’aquesta manera, retrotació del procediment just al moment anterior a l’adopció de l’acord del ple d’abril del 2014.

La plataforma Cerdanyola diu NO al crematori intervé a l’audiència pública

El punt del crematori es va avançar a l’audiència pública, quan la Plataforma “Cerdanyola diu NO al crematori” va exposar al plenillo els arguments ciutadans per aturar la construcció d’unes instal·lacions perjudicials per a la salut de les persones, alhora que demanava la creació d’una comissió político-ciutadana per tal de trobar solucions conjuntes i un compromís de tots els partits. Arnau Bria va ser l’encarregat de portar la veu de la plataforma a la sala de plens llegint aquest comunicat.

Víctor Francos: “M’agradaria que algú em digui un sol malalt de càncer demostrat cientificament per un crematori”

En aquest sentit, la Plataforma Cerdanyola diu NO al crematori va fer referència a un estudi realitzat per la Generalitat Valenciana públicat el 12 d’agost de 2013. Aquest informe respon a la petició del regidor del PSC Víctor Francos que, amb les seves paraules, va mostrar no estar preparat per afrontar el debat.

L’estudi assenyala a les seves conclusions que les emisions d’un crematori suposen un risc per la salut.

conclusiones_1

En el cas de risc de càncer, especifica que l’exposició a substàncies cancerígenes en els primers anys d’edat incrementa el risc de contraure càncer al llarg de la vida que si aquesta exposició es dóna en adults, i en la zona qualificada de risc existeixen centres educatius, parcs infantils, habitatges particulars i altres instal·lacions públiques i privades.

cancer_1

Els motius del Govern per revocar la inadmissió del recurs

Un cop finalitzada l’audiència pública es va donar inici al ple, on el punt del contracte amb Truyols es va avançar a l’inici de l’ordre del dia. Helena Solà va exposar els motius pels quals el Govern vol presentar un recurs de reposició:

  1. Per evitar la construcció del crematori. Solà va recordar que construir un crematori a 200 meres dels habitatges – i fer-ho sense filtres- és legal, motiu pel qual no es pot portar al Contenciós un fet que està dins de la llei. El que el Govern vol portar al Contenciós és l’adjudicació del contracte.
  2. L’antic govern va voler fer un crematori per tal de poder reformar els nínxols del cementiri, reforma valorada en 1.800.000 €. La instal·lació del crematori és un negoci tan rendible que a Truyols estava disposat a reformar el cementiri a canvi de la seva instal·lació. Segons Helena Solà, el Govern liderat per Carmona no va demanar subvencions per aquestes obres perquè “va preferir inaugurar camps de futbol i biblioteques”.
  3. Tant Truyols com el Govern diu que ara no volen el crematori. El problema és que hi ha un contracte signat i això comporta obligacions i drets, drets que, segons informava Solà Truyols no els vol perdre, per això el Govern continua negociant amb l’empresa.
  4. No es pot modificar el contracte perquè el crematori supera el 10% de l’import total del contracte – representa un 13% -. Treure aquest crematori del contracte suposaria una modificació substancial i, per tant, si es fes, l’Ajuntament estarà prevaricant.
  5. Malgrat que el model de gestió del Govern és la gestió directa, el Govern ha manifestat que, en aquest cas, anteposa la salut de les persones a la seva ideologia i ha traslladat a Truyols la seva voluntat de tornar a licitar el mateix contracte de tanatori sense crematori.

Solà va tancar la seva presentació recordant que l’empresa Truyols vol negociar i es mostra amb voluntat de diàleg i d’entesa, alhora que recorda que cap dels regidors del plenari pot parlar de cap xifra d’una possible indemnització, ja que aquesta no es coneix.

Iñigo Enterria va tornar a posar sobre la taula, tal com va fer el passat mes de setembre, que l’única forma de treure el crematori del contracte és mitjançant l’aprovació del punt presentat. Enterria va dir que, en cas de no aprovar-se, s’hauria d’esperar a la bona voluntat de l’empresa: “Liciteu, si e toca a mi (Truyols) bé, i si no em toca a mi ja et reclamaré”, simulava el regidor d’ERC per escenificar el que, segons ells, estava dient l’oposició al ple.

Manca de confiança

El regidor Marc Costa, que fins al passat ple de setembre era regidor del Govern, va dir que el dia 29 de setembre al matí, en una reunió amb Truyols, l’empresa va manifestar una falta de confiança amb el Govern actual perquè, entre altres coses “el model que vol el Govern de Cerdanyola per al tanatori és de gestió directa i, per tant, remunicipalitzar-ho”. En aquest sentit, Costa va lamentar que Truyols té manca de confiança perquè “no té la seguretat que el Govern tornés a licitar el servei”.

En aquest sentit, Elvi Vila (Compromís), va recordar que, malgrat que Compromís aposta per la gestió directa, en el cas del tanatori “vam fer un exercici de responsabilitat i no es va parlar mai de gestió directa ni de gestió mixta”, simplement “se’ls va tornar de no fer el crematori i tornar a licitar el projecte del tanatori”, per tant, segons Vila, Marc Costa estava mentint.

El punt queda rebutjat

Finalment, el punt va quedar rebutjat amb els vots en contra del PP, C’s, CiU i PSC, l’abstenció de Jordi Miró i el vot favorable d’ICV-EUiA, ERC i Compromís.

Comparteix: