La UAB, després de diversos intents, tanca l’Escola Bressol Gespa

Avui 13 d’abril, davant del possible tancament de l’Escola Bressol Gespa, situada a la UAB, mares, pares i mestres han intervingut un cop més al Consell de Govern extraordinari de la Universitat Autònoma per tal de defensar aquest projecte educatiu amb més fonaments i tornant a presentar a totes les alternatives que s’han exposat durant aquest any de lluita. Malgrat això, la decisió ha estat tancar el centre.

notrepitjeugespa

Era un dia clau per l’Escola Bressol Gespa. Avui el Consell de Govern decidia el seu futur, si es tancava definitivament després de 41 anys d’experiència, donant un servei tan important i una referència en quant a projecte educatiu, d’escola verda, de conciliació familiar, i a nivell laboral, o si continuava la seva trajectòria i es mantenia oberta. Finalment han decidit tancarla amb 29 vots a favor, 16 en contra i 2 abstencions.Posició de la vicerectora  i de l’Equip de Govern

@aps_uab

@aps_uab

Des de l’equip de govern al·leguen problemes molt greus a l’estructura de l’edifici i també la necessitat d’adaptar-lo a la normativa vigent. Per aquests motius insistien en la immediatesa per a realitzar les obres, amb un pressupost molt elevat. Aquestes obres, si s’arribéssin a realitzar, començarien a partir de Juliol-Agost, deixant al carrer les 70 famílies amb infants i les treballadores al proper curs escolar, com a mínim i amb dubtes de reobrir-la. L’única solució que planteja l’Equip de Govern és l’opció de traslladar les matrícules a la Llar d’en Pitus, una Escola Bressol privada de Bellaterra, amb cap concordança amb el model de Gespa ni en condicions d’acollir tants infants i, en cap cas, tampoc asseguren la reubicació de les treballadores. Cap de les famílies accepta aquesta única opció de l’equip rector.
Intervenció i propostes de les famílies de Gespa

Famílies, professorat, antigues mares i mestres, estudiants del CAF UAB han donat suport i omplert la sala del consell, tornant a exposar un llistat d’alternatives que s’han treballat i estudiat durant tot aquest temps i que, o bé han sigut denegades, o ni tan sols s’han respost per part de la Vicerectora d’Economia. Algunes d’aquestes propostes són reformes progressives de l’edifici, ajust del pressupost o demanar ajuts a l’administració que existeixen per aquests casos, podent abonar poc més de 3.500 euros al mes, un cost nimi als pressupostos de la UAB. També asseguren que el fet d’eliminar 12 llocs de treballs i reubicar les treballadores pot arribar a suposar una despesa molt més elevada del que costa ara, no és el més rentable en cas que respectin i mantinguin aquests llocs de treball.


Informes tècnics censurats i assumibles

Fa molt pocs dies que s’han facilitat els informes tècnics que les famílies demanaven mesos enrere i els enginyers que han observat que l’estat de les instal·lacions, tot i que s’ha d’invertir i millorar-les, no és ni molt menys una qüestió d’urgència imminent al cas de Gespa. També han vist que part considerable del pressupost presentat seria per adaptar l’edifici a les noves normatives. Aquest aspecte, consideren, no és tan urgent, degut a que les edificacions dels anys 70 no han de complir extrictament les noves normatives, tot i que sí, a mesura del possible, s’han d’anar adaptant. Per tant, exposen que l’objectiu és tancar Gespa mitjançant excuses que no concorden amb la realitat i a les que es podria posar solucions amb una bona gestió de les obres i dels pressupostos.


Decisió previsible i sense alternativa real

Al marge de reiterats talls inicials a les paraules de portamveus de Gespa, al finalitzar les intervencions han preguntat a l’Equip Gestor si volia aclarir alguna de les qüestions presentades i parlar-ho obertament amb les famílies o si les decisions i declaracions sobre el tema es farien a porta tancada. Amb un gest firme de negació, han donat per concluit el tema.

Segons mares d’ex-alumnes, la falta de voluntat i la manca d’interés en l’Escola Bressol Gespa per part dels Equips de Govern dels darrers anys ha estat contínua. Expliquen que fa uns anys els responsables de la UAB van intentar eliminar la Gespa, però amb la lluita i mobilitzacions que es van fer els responsables van fer-se enrere i ara ho han tornat a intentar.

És per això que, fent cas omís a qualsevol proposta alternativa per a mantenir-la viva, han optat per la que es tenia previst des de fa temps, abocar la Gespa al TANCAMENT, eliminant així aquest important servei.

La situació de les famílies, mestres i infants queda enlaire, ja que al tancar aquest servei i no acceptar cap de les solucions viables ni alternatives, les aboca a un futur incert.

A diferencia de la passivitat que s’espera un cop tancat l’assumpte, arribades a aquest punt, les famílies no es donen per vençudes i no donen per perduda la lluita de l’Escola Bressol Gespa.

#NoTrepitjeuLaGespa

paper18Text exposat per l’AMPA de l’Escola Bressol Gespa el 13 d’abril

 

paper18Text anex exposat al consell per Isidre Royo, pare i enginyer sobre la infraestructura i necessitats de l’edifici.

Més informació:
[Web] AMPA Escola Bressol Gespa

Notícies relacionades amb l’Escola Bressol Gespa

gespa_entrad

 

Comparteix: