L’Ajuntament de Cerdanyola revoca la llicència de la Sala Circus

Tres anys després de l’atorgament de la llicència i una inversió del titular de més de 240.000€, l’actual govern de Cerdanyola del Vallès (PSC-ICV) decideix anul·lar-la al·legant que la concessió per part de l’antic govern, de CiU, va ser errònia.

Amb el present comunicat l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), que representa actualment a 58 sales de concerts catalanes, es vol fer ressò de la delicada situació que està patint la sala Circus, situada en el terme municipal de Cerdanyola del Vallès, i que pot suposar un perillós precedent que pot afectar el paper de les sales de concerts en el teixit cultural.

El cerdanyolenc Llibert Fortuny en concert.  Imatge: A.Bertol

El cerdanyolenc Llibert Fortuny en concert. Imatge: A.Bertol

Tres anys i mig després que els fos concedida la llicència, el Chusky i la Sònia, propietarisdes de 1999 de la Circus i gerents de Circus Cerdanyola, SL, en porten més de dos suportant els greuges d’una intervenció sistemàtica de l’Ajuntament de Cerdanyola, que sembla que té la voluntat de fer desaparèixer l’activitat del mapa del municipi. En el aquest període de temps, els propietaris han hagut d’invertir els seus guanys i els estalvis per pagar la defensa legal dels seus interessos – actualment tenen dos contenciosos pendents de resolució amb el desgast psicològic conseqüent que està afectant seriosament la salut dels dos socis.

Després de més d’una dècada programant música en viu, i a instàncies del propi ajuntament, la Circus van fer una important remodelació del seu local per tal d’adequar-se a la normativa i poder demanar la llicència de cafè concert. Van fer treballs d’insonorització, van canviar l’equip de so, van adequar l’escenari, van fer vestidors i tot allò que calia fent un gran esforç econòmic valorat en 240.000€

Un cop feta la remodelació, l’Ajuntament de Cerdanyola els va atorgar la llicència d’obertura el 25 de febrer de 2011, desprès que l’inspector municipal aixequés una acta de comprovació favorable a les obres d’instal•lació executades (d’acord també amb la llicència municipal corresponent), incloses les obres d’insonorització.

Però set mesos més tard, i coincidint amb un canvi d’equip de govern municipal, l’Ajuntament notifica a Circus Cerdanyola, SL, la resolució per la qual afirmava que “alguns veïns de la zona” havien fet saber al consistori que l’activitat produïa “molèsties per sorolls” i que segons “diverses medicions acústiques” efectuades pels tècnics municipals donaven com a resultat que l’activitat superava els valors màxims permesos “en 7,9dBA”. Per tant, l’activitat es desenvolupava incomplint la normativa sobre contaminació acústica, que segon la llei en resulta una falta greu.

Aquesta resolució provocada per aquesta emissió sonora el valor del qual és inferior a un xiuxiueig! – imposava que es fessin determinades mesures correctores, com obres addicionals de reforç d’aïllament acústic que la sala havia de costejar -, el precinte dels equip de so i la prohibició de fer concerts! Mesures imperatives que no oferien a Circus Cerdanyola, SL l’oportunitat de comprovar la realitat de la fuita de so (i verificar si es tractava o no d’un error) i defensar-se de les  afirmacions municipals. A més a més, l’Ajuntament de Cerdanyola va sancionar a la Circus amb una multa de 3.000 euros i, mitjançant una altra resolució per part de l’alcaldessa, es va ordenar reduir l’horari d’obertura i el tancament de l’activitat.

A partir d’aquí es va iniciar un procés en què tant la intermediació de l’ASACC com les protes- tes de músics i ciutadans han estat inútils per buscar una via d’entesa amb el consistori. L’Ajuntament ha fet servir totes les eines administratives i jurídiques al seu abast per acabar, d’una banda, amb l’activitat principal, és a dir, els concerts, i, de l’altra, amb la pròpia existència de la sala. Un exemple d’aquesta postura és el fet que l’ajuntament trigués un any en certificar que la filtració havia estat resolta i per tant es donava per acabada la “situació d’excepcionalitat” que justificava la reducció habitual de l’activitat en dues hores. Va ser llavors, el febrer de 2013, que l’Alcaldia va encetar un expedient de revisió de la llicència que efectivament ara, fa poc mes de mes i mig, ha finalitzat amb la declaració de nul•litat de la mateixa.

Aquesta darrera acció de l’ajuntament obliga la sala a iniciar un nou camí judicial per poder recuperar aquesta llicència. A més a més, en un salt mortal amb tirabuixó, el consistori va modificar una ordenança municipal per poder declarar la zona on està la finca que acull la sala, àrea d’excepcionalitat acústica.

En els 13 anys d’existència de l’ASACC mai ens havíem trobat amb un cas com aquest, en què la mediació ha estat impossible i sense el més mínim canvi de postura per part de l’administració. La dilatada trajectòria de la sala Circus, la qualitat dels artistes programats o la participació de la sala en el Festival de Blues de Cerdanyola – que a hores d’ara no existiria si no fos per la militància cultural dels locals de la ciutat vallesana – són factors importants d’alt valor cultural que repercuteixen positivament a nivell social i que haurien de servir per trobar solucions constructives i conciliadores. Ens sobta, per tant, que l’ajuntament no els tingui en consideració i que la seva voluntat de tancar la sala Circus vagi per davant de l’interès general.

La Circus és una icona cultural d’una ciutat que podria esdevenir referent musical per varies raons: perquè té quatre sales de concerts amb programació important – alguna d’elles també amb problemes -, per la trajectòria del ja esmentat Festival de Blues, perquè hi viuen molts músics, perquè té una de les universitats més prestigioses de l’estat amb un públic potencial entre l’alumnat,… Però sembla que aquest govern municipal ha decidit construir una ciutat on la música no hi te cabuda.

Volen sotmetre els ciutadans de Cerdanyola al silenci.
Signat ASACC

Comparteix:

One Response to L’Ajuntament de Cerdanyola revoca la llicència de la Sala Circus

  1. Pingback: La música en viu continua demanant espai a la ciutat | Cerdanyola Informa