Cerdanyola Aparca podria costar a l’Ajuntament 2 milions d’euros més

Compromís per Cerdanyola té sobre la taula el futur de l’empresa mixta Cerdanyola Aparca, un futur que haurà de decidir a partir de pactes amb altres partits degut a la seva condició d’inferioritat plenaria (5 regidors de 25).

cerdanyola aparcaCerdanyola Aparca té tres grans problemes. El primer és la necessitat d’una nova inversió de 2 milions d’euros per tal de fer l’empresa viable; el segon, reconèixer unes factures impagades per valor de 220.000 euros i, el tercer, recuperar – o no – la gestió de la zona blava, que és l’únic servei viable de l’empresa i està gestionat per una tercera empresa: Saba.

L’únic servei rendible de Cerdanyola Aparca, gestionat per una empresa externa

Cerdanyola Aparca presenta números negatius en tots els seus comptes, excepte en un: la gestió de la zona blava. Aquest servei mostra un superàvit, però no el gestiona l’Ajuntament, sinó que s’ha contractat a una tercera empresa, Saba, per gestionar-ho.

Tant ERC com el PP asseguren que amb aquest contracte s’ha produït una il·legalitat, ja que s’ha realitzat sense concurs previ. ERC demana al Govern recuperar la zona blava i portar el cas a fiscalia, mentre que el PP demana no prorrogar el contracte amb Saba, en tractar-se d’un contracte atorgat de manera incorrecta i, a més a més, pensa portar la gestió de l’empresa als Tribunals si, revistant els informes, detecten algun delicte.

Per la seva banda, ICV-EUiA-MES no es van manifestar en contra del contracte amb Saba i creu que “alguns grups es dediquen més a fer soroll judicial que a fer política per la ciutat”.

220.000 euros en factures pendents de cobrament

Tal com van informar en el darrer ple de novembre, l’informe financer realitzat en el marc d’auditories alerta que, actualment, hi ha un total de 220.000 euros en factures pendents de cobrament de Cerdanyola Aparca. En aquest aspecte, el PP es mostra sorprés, ja que els serveis jurídics de Cerdanyola Promocions són els mateixos que per a Cerdanyola Aparca i que la gerent de Cerdanyola Promocions (empresa municipal que té el 50% de Cerdanyola Aparca) està també a la junta d’accionistes de Cerdanyola Aparca, sense reconèixer factures pendents de cobrament emeses per la mateixa persona.

Compromís per Cerdanyola confia que s’acabarà posant ordre als 220.000€ en factures no reconegudes. Contxi Haro, en unes declaracions al mitjà de comunicació municipal, va dir que “el govern està estudiant detalladament cada cas per resoldre el cobrament i no crec que hi hagi cap motiu de preocupació al respecte, més enllà de la sang que vulgui fer algun grup de l’oposició”.

L’Ajuntament hauria d’invertir 2 milions d’euros més

Cerdanyola Aparca es va crear per construir els tres pàrquing soterranis a la ciutat amb el govern encapçalat per Antoni Morral. El cost total va ser de 15.600.000€. L’empresa público-privada Cerdanyola Aparca, creada al 50% amb inversions de l’Ajuntament i Construcciones Toro, acumula un deute de 5,5 milions d’euros que, any rere any, es va ampliant. Ara, per tal de continuar fent viable Cerdanyola Aparca, l’Ajuntament hauria de fer una nova inversió de 2 milions d’euros que, juntament amb la inversió d’altres dos milions d’euros que faria Construcciones Toro, resoldrien el deute de quatre milions d’euros.

Fins a la data, el nou Govern no ha aportat encara cap proposta per redreçar el funcionament de Cerdanyola Aparca, però Contxi Haro ha avançat que “s’està intentant posar solució a la situació de l’empresa”, un plantejament que fins ara no s’ha fet perquè “els governs de torn s’han limitat a posar diners per tirar endavant sense reconduir la situació”. En aquest sentit, ERC es mostra partidària de dissoldre l’empresa municipal i no invertir “un sol euro més”, mentre que el PSC proposa realitzar aquesta nova inversió de dos milions.

Comparteix: