La UAB organitza una jornada sobre l’arribada de refugiats a Europa
Demà dijous, coincidint amb el Dia Mundial dels Drets Humans, la UAB ha organitzat una xerrada amb experts per tractar l’actual situació d’arribada de refugiats a Europa.
Amb l’objectiu de reflexionar sobre l’arribada de persones refugiades al continent europeu, així com sobre les causes i conseqüències del fenomen, la UAB (Fundació Autònoma Solidària-FAS i Cultura en Viu) organitzen, el 10 de desembre, la jornada “Refugiats a Europa. Mirades del present cap al futur”. Aquest acte, que coincideix amb el Dia Mundial dels Drets Humans, tindrà lloc a les 14 h, a la sala Teatre de l’Edifici L’Àgora (plaça Cívica).
La jornada comptarà amb la participació de Pamela Urrutia, investigadora de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB i especialista en l’anàlisi dels conflictes armats, les crisis sociopolítiques i els processos de pau al nord d’Àfrica i Orient Mitjà; Andrés Mourenza, periodista freelance que treballa a Estambul i Atenes, i que oferirà una anàlisi de la tasca dels mitjans de comunicació en situacions concretes a Turquia, Grècia o Xipre; i Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Xavier Giró, professor de periodisme polític de la UAB i director del grup de recerca Observatori de la Cobertura de Conflictes de la UAB, moderarà la jornada.
La trobada s’emmarca en la iniciativa #UniversitatsRefugi, impulsada conjuntament per les universitats públiques catalanes, que consisteix en la realització d’activitats de sensibilització i d’accions de suport i acollida a les persones refugiades.
Experiència i sensiblització en el tema
A la UAB, existeix des de fa molts anys la preocupació per la greu situació de les persones refugiades i el paper que pot jugar-hi la universitat. Algunes de les accions que s’han dut a terme, per exemple, han estat la Conferència Internacional de Refugiats de Guerra organitzada a la UAB els dies 9, 10 i 11 d’abril de 2002, les reflexions de la qual es van editar en un llibre, o més recentment (2012) l’exposició “Contra viento y marea. Refugiados, historias cercanas que vienen de lejos”, organitzada per Amnistia Internacional de Catalunya amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), a la sala d’exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.
Però, sens dubte, l’antecedent més rellevant pel seu abast i profunditat és l’experiència de col·laboració de molts membres de la comunitat universitària en els centres de refugiats a Croàcia i Eslovènia que s’inicià al 1992 i durà 10 anys. Justament, als deu anys de l’aniversari de l’experiència, la Fundació Autònoma Solidària edità el llibre Refugiats als Balcans (una experiència de solidaritat universitària, de Jordi Tolrà i Luís Marín).
La comunitat universitària de la UAB compta amb personal amb experiència de diferents camps de coneixement relacionat amb els conflictes i la construcció de pau, els territoris, llengües i cultures dels països d’origen i l’atenció i suport terapèutic a persones en situació de crisis i conflicte, com l’Escola de Cultura de Pau o la Unitat de Trauma, Crisis i Conflicte de Barcelona (SiPEP, Facultat de Psicologia).