Cerdanyola Promocions: un pou sense fons i… sense final?
Al ple de novembre es va presentar l’informe d’auditoria de l’empresa pública Cerdanyola Promocions, una empresa amb dificultats financeres i amb presumptes factures irregulars. Ara el Govern haurà de decidir entre la continuació o la liquidació de l’empresa.
Al passat ple de novembre es va presentar l’informe d’auditoria de l’empresa Cerdanyola Promocions, encarregada de la propietat del sòl del Centre Direccional i de l’explotació i gestió dels aparcaments amb l’empresa mixta (público-privada) Cerdanyola Aparca.
Maurici Jaumandreu va ser l’encarregat de presentar el punt més polèmic del darrer ple: donar compte de l’informe de control financer de l’empresa Cerdanyola Promocions. L’informe exposa que Cerdanyola Promocions presenta un superàvit en la liquidació de 2014. Malgrat tot, el seu equilibri financer depèn d’unes factures presumptament irregulars per valor de 200.000 euros, emeses a l’empresa mixta Cerdanyola Aparca i no reconeguda per aquesta mateixa.
Després de presentar l’informe, Maurici va fer la valoració i va mostrar la voluntat del govern de endreçar la situació i buscar una solució consensuada amb la resta de grups. Per la seva banda, Dani Mallén (ERC) opinava que «Cerdanyola Promocions ha estat un mal negoci que es tendria que pensar en liquidar.
Jaumandreu no defensa la gestió que s’ha fet fins ara de la societat «un ajuntament s’ha de dedicar a l’administració. En el moment que entra en el món del negoci poden passar coses com aquestes» – deia el regidor. Ara el nou Govern de Compromís és el que vol posar ordre i «intentar que funcioni Cerdanyola Promocions, si és que ha de continuar funcionant».
Factures irregulars
Cerdanyola Promocions és propietària del 50% d’altra empresa que també s’ha demostrat ruinosa: Cedanyola Aparca. Cerdanyola Promocions ha quadrat els seus números a nivell comptable a base d’aportar factures irregulars no reconegudes pel subjecte al qual se li estan emetent (Cerdanyola Aparca). Jaumandreu va dir que el Govern està treballant per resoldre aquestes factures.
Crida l’atenció, tal com deia Calet (PP), que «les persones responsables i els serveis jurídics de Cerdanyola Promocions formen partde Cerdanyola Aparca. Són les mateixes persones o els mateix estaments en les ambdues societats.
Per tant, tal com deia Dani Mallen, es pot considerar que el superàvit presentat en l’auditoria és fals i Cerdanyola Promocions quadre els seus números a partir de la presentació de factures de caràcter irregular a Cerdanyola Aparca.
La part més rentable cedida a una empresa privada
Rosendo Calet (PP) va recordar que l’únic servei que funciona en aquestes dues societats és el de la zona blava, un servei que ha estat concedit a l’empresa privada SABA mijançant, segons Calet, un contracte sense autorització administrativa i legal, per la qual cosa demanava al Govern per les responsabilitats de la signatura d’aquest contracte. Per la seba vanda, Mallén (ERC), animava al govern a municipalitzar el servei de zona blau de caràcter immediat, ja que “amb la ilegalitat no s’ha de negociar”-deia el regidor d’ERC.Compromís no va manifestar la seva postura davant d’aquesta opció de municipalització immediata.
Cerdanyola Aparca, un pou sense fons
Ortiz (PSC) va recordar que durant els últims cinc anys el PSC ha anat aportant capital per amortitzar el prèstec. L’ex-regidor del Gover va recordar que durant els últims cinc anys s’han aportat 2 milions d’euros públics per pagar «el totx que no es va poder pagar amb la venda de places». Ara, segons Ortiz, per donar-li viabilitat ala societat queden per pagar uns quatre milions.
L’empresa Cerdanyola Aparca es va constituir per poder tirar endavant, tot i el cost que suposava, la construcció de tres pàrquings a la ciutat (15.600.000 euros). Cerdanyola Aparca S.L. és una empresa de capital mixt amb un 50% públic i l’altre 50% privat, amb l’empresa constructora que va guanyar el concurs “Toro Construcciones y Obras S.L.”.
L’empresa Cerdanyola Aparca s’ha convertit en “El Titànic cerdanyolenc”. Any rere any presenta pitjors números, arribant a tocar sòl en 2011, quan només va aconseguir vendre de 2 places de pàrquing. El projecte del tripartit (ICV-ERC-CiU) havia fracasat, la ciutadania de Cerdanyola es veuria més endeutada per un projecte sense sortida.
Per “apagar el foc” generat pel deute dels pàrquins, l’Ajuntament de Cerdanyola va desplaçar els ingressos de la zona blava i el servei de grua a l’empresa Cerdanyola Aparca. D’aquesta manera el govern “maquillava” els números de l’empresa “municipal».