Segon curs del Protocol d’Al.lèrgies Alimentàries i/o al Làtex de l”Escola Saltells amb bons resultats

L’Escola Saltells desenvolupa amb èxit el protocol d’al·lèrgies alimentàries i/o al làtex a partir del protocol del Departament d’Ensenyament arran de la nova matriculació d’alumnat amb al·lèrgies alimentàries d’especial consideració. En aquest protocol -aprovat pel Consell Escolar* de l’Escola Saltells el curs passat-, també s’inclouen les intoleràncies alimentàries, i ha estat ben acollit per la majoria de les famílies del centre.

2015-11-09 10.16.47L’Escola Saltells va iniciar el curs passat amb un cas excepcional d’un infant amb un alt grau d’al·lèrgia per diverses vies. A l’hora de fer la matrícula els infants han de presentar la documentació preceptiva. Els informes mèdics entre d’altres, han de documentar el grau d’al·lèrgia, els símptomes, les reaccions i les actuacions que ha de fer el centre en cas d’afectació, unes actuacions signades pel metge especialitzat (amb número de col·legiat). En definitiva, el protocol de l’alumne sota tractament mèdic a seguir en cas d’emergència.

A l’hora de desenvolupar el Protocol d’Al·lèrgies Alimentàries i/o al Làtex, l’escola Saltells no només va fer servir el protocol existent fins al moment del Departament d’Ensenyament (Generalitat de Catalunya), sinó que també, es va documentar i comunicar amb diferents associacions d’al·lèrgies alimentàries existents, com poden ser: Immunitas Vera (Associació Catalana d’Al·lèrgics Alimentaris) i l’AEPNAA (Asociación Española de Personas con Alergias a los Alimentos i al látex). També des de l’escola i des de la direcció, es van tenir en compte d’altres experiències semblants d’altres escoles de l’entorn, i 2015-11-09 10.09.29que havien funcionat molt bé.

El protocol, que obliga als alumnes d’educació infantil a esmorzar durant el pati només fruita, s’aplica amb molta cura, i s’extremen les mesures higièniques bàsiques de rentada de boca i mans, per exemple, quan vénen de casa, per minimitzar riscos. També s’ha de tenir en compte el material escolar emprat, per evitar incompatibilitats amb les al·lèrgies.

Un cas d’intolerància

Aquest protocol ha estat ben rebut per la gran majoria de pares i mares del centre, llevat d’un cas aïllat d’una família per un cas d’intolerància a la fruita.

Per demostrar-ho, la família va presentar un paper del metge que informava que l’alumna era intolerant a la fruita. La direcció del centre va demanar més documentació per saber els passos a seguir en cas de crisi (les mateixes associacions d’al·lèrgics, com AEPNAA, parlen sobre que les famílies han d’aportar un informe mèdic detallat, per a la direcció del centre, pels tutors, per exemple, advertint clarament quins són els aliments, additius, ingredients que no poden prendre, així com les reaccions que es poden donar i la resposta que s’ha de donar), però mai durant el curs escolar, va rebre tota la informació requerida. Mentrestant, es van prendre unes mesures provisionals des del començament, que fossin conciliadores amb les dues realitats, que no van ser seguides per la part que no estava d’acord, per no ser del seu grat. Segons la família afectada, la directora exigia aquests nous requisits per aplicar el protocol «amb l’única intenció de passar el temps i no aplicar-ho», ja que el curs acabava i l’alumna entraria, aquest curs 2015-2016, a primer de primària, on el protocol es queda sense efectes (les actuacions són revisables periòdicament).

La família de l’alumna suposadament intolerant a la fruita (l’escola en qualsevol cas detectat, d’intolerància i/o al·lèrgia, ha de tenir tota la informació per tal de poder desplegar les actuacions necessàries per prevenir riscos, com seria el cas del tipus de fruita a la qual un determinat alumne pot ser al·lèrgic, grau d’intolerància, reaccions, etc), denúncia als mitjans que aquest ha estat sense esmorzar al centre escolar durant tot un curs (2014-2015) – malgrat que l’esmorzar a les escoles no és obligatori i és responsabilitat de les famílies– i critica a la Inspecció del Departament d’Ensenyament (Generalitat de Catalunya) perquè «va donar suport a la direcció del centre permetent, d’aquesta manera, la suposada discriminació d’un menor que aportava la documentació mèdica (pendent d’aportació per la família) que justificava la seva situació».

Des del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Cerdanyola, la seva responsable Rosa Maria Pallarès, també present a l’última reunió i que va seguir el cas des del començament de forma activa, va oferir a les famílies amb problemes perquè la seva mainada no menjava fruita un acompanyament-ajut a mans d’un especialista des de l’esmentat Servei d’Educació. Malauradament, ningú va fer ús d’aquest servei d’acompanyament ofert per l’Ajuntament.

*El Consell Escolar és l’òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern del centre i està format a les escoles per: directora, cap d’estudis, ajuntament, PAS, pares i mares, i AMPA.

Comparteix: