Expressa’t: La guerra global, per fer què?

Les declaracions del President de França François Hollande de la setmana passada, després dels atemptats a París, no deixen marge de dubte. I la posterior actuació bombardejant a Síria tampoc.

Imatge: rt.com

Imatge: rt.com

La solució una vegada més és la de la força militar. Ara fa un any, quan començaren els bombardeigs, els comandaments de l’EI ordenaven a tots els seus seguidors que tenien la residència a Europa que tornessin als seus països d’origen a preparar atemptats, cosa que ja estan fent.

Analitzant el conflicte des d’un punt de vista militar la pregunta és: de què serveixen els bombardeigs? La resposta és senzilla: del mateix que van servir a Iraq i l’Afganistan, de res.

Si analitzem la situació podrem entendre ben aviat que aquesta guerra serà llarga i molt costosa, tant en vides com en material militar. I no crec que si envien l’infanteria a la zona dels combats, donada la facilitat de moviments del EI i el refugi que tenen a l’Aràbia Saudita, aconsegueixin els seus objectius ni a curt ni a mitjà termini. Seria molt més efectiu que els països democràtics de la regió s’impliquessin en la qüestió.

Controlar els grups terroristes a Europa no serà gens fàcil, perquè els terroristes entrenats militarment al Orient Mitjà no porten uniforme identificatiu ni cap distintiu per poder saber qui són i on es troben. I la intel·ligència militar d’Europa fins ara no ha estat massa encertada, passat un any que arribés l’avís de la segura intervenció de l’EI, i després que ja avisés de les seves intencions.

De produir-se una guerra a tots els territoris dels 19 països que bombadegen Síria i el Iraq la situació pot ser difícil de controlar i per tant poc aconsellable. Els compromisos d’alguns dels països de la UE amb Aràbia Saudita dificulten la resolució del problema.

Article de Josep Font.

Comparteix: