El primer ple del nou govern marca una línia continuista

Dijous passat es va celebrar el primer ple de “l’Era Compromís”, un ple amb vuit grans punts carregats de polèmica que van mostrar una clara línia continuista en tots els punts tractats.

Compromís per Cerdanyola (CxC) tenia ahir el primer examen al plenari de Cerdanyola on es debatria, entre d’altres, la nova estructura organitzativa de l’ajuntament, la composició de les comissions informatives, la dedicació i retribucions de les regidories i les característiques i retribucions dels nous càrrecs de confiança.

Estructura de Govern
Contxi Haro va ser l’encarregada de presentar l’estructura del Govern (cartipàs), dividida en dues grans àrees: l’àrea de desenvolupament municipal i institucional i l’àrea de desenvolupament social i territorial. Segons Haro, això s’ha fet per evitar una gran reforma de l’estructura que ja existia. Tots els grups de l’oposició van coincidir en què amb cinc regidores no es podia formar un govern estable i van demanar que dialoguessin per ampliar-ho. Manuel Buenaño (PP) i Víctor Francos (PSC) van criticar al govern perquè, des del dia 13 fins a la data del ple, no havien rebut cap trucada de Compromís per explicar el nou cartipàs.

mallenBuenaño va demanar a les diferents regidores del govern les responsabilitats i el que farien davant de cada regidoria, però no va rebre cap resposta al respecte per cap de les cinc membres de Compromís, com tampoc va trobar resposta quan va preguntar que com s’ho farien per afrontar temes com el del Centre Direccional, el Tanatori-Crematori o els serveis externalitzats, ja que els socis que han pactat la governabilitat de Compromís estan als antípodes de l’ideari que l’equip de Carles Escolà ha defensat durant aquests darrers quatre anys. En aquest sentit, Maria Valle (C’s), també va comentar que CxC és conscient que hi ha molts punts on no coincideixen i on hi ha diferències insalvables entre els diferents grups que han donat suport la governabilitat de Compromís.

Dani Mallén (ERC), en referència al cartipàs, va explicar que era un document provisional perquè s’està a l’espera que el govern pugui ampliar-se per aconseguir estabilitat. Ara mateix Compromís, CiU, ERC i ICV es troben en l’elaboració d’un pla municipal, un procés que, segons Mallen, “no és ràpid perquè s’ha de tractar la gestió d’un pressupost molt alt que afecta a prop de 60.000 persones”.

El Govern continua amb la política dels càrrecs de confiança
Al ple de dijous també es va aprovar la continuïtat de les places de càrrecs de confiança (persones escollides a dit), que aquest mandat seran tres: la de Gabinet d’Alcaldia, la de Assessora de l’àrea de desenvolupament municipal i institucional i la d’Assessora de l’àrea de desenvolupament social i territorial. Cadascuna d’aquestes places rebrà una retribució de 45.000 euros bruts anuals, el que resulta una mitjana de 3.750 euros mensuals.

contxi haroHaro va exposar que, per cobrir aquestes places, estan buscant perfils tècnics, moment que va aprofitar Buenaño i Francos per dir que a la casa, tal com va dir Carles Escolà en l’anterior mandat, hi havia prop de 500 treballadors amb perfils molt tècnics. Francos va continuar tirant d’hemeroteca amb dues frases més de CxC del ple del juliol de 2011: “nosaltres estem en contra que hi hagi càrrecs de confiança”, “Sempre que es presentin càrrecs de confiança, naturalment, votarem en contra”. Amb aquestes el portaveu del PSC va exposar una serie de contradiccions fetes, “segurament a contracor i que suposava que aquest ple havia estat la coartada d’un pacte”, deia Francos. En aquest sentit, Maria Valle va afegir que ella no podia votar càrrecs de confiança sense conèixer les dades de les persones que serien escollides, i és que el Govern només va presentar a votació la plaça i la retribució.

Dedicació exclusiva per a les cinc regidores del Govern
Les cinc regidores del Govern de Cerdanyola tindran dedicació exclusiva. Les retribucions que rebran continuaran sent les mateixes que tenia el Govern anterior, sense cap proposta ni modificació a la baixa.

  • Alcalde: 55.873,83 € bruts anuals.
  • Regidores: 46.465,12 € bruts anuals.

Haro, que va exposar aquest punt, va dir que totes les regidores del Govern estaran a dedicació exclusiva per l’alt volum de treball. En aquest punt, Francos també va tornar a recordar una frase d’Escolà al ple del 7 de juliol de 2011 respecte al sou que tenia Carme Carmona: “amb 40.000 euros anuals és suficient”.

Import per assistència als càrrecs electes locals

L’import per assistència als càrrecs electes locals tampoc s’ha vist modificat respecte al mandat anterior. Les retribucions per assistir a sessions, reunions i comissions seran:

  • Per assistència a les sessions del Ple de l’Ajuntament 379,44 € per cada sessió
  • Per assistència a les reunions a la Junta de Portaveus 315,00 € per cada sessió
  • Per assistència a les Comissions Informatives permanents 315,00 € per cada sessió
  • Per assistència a la Junta de Govern Local 315,00 € per cada sessió

Dotació econòmica als partits
La dotació econòmica als partits que composen el nou ple de l’Ajuntament és la següent:

  • Component fix 450 € bruts mensuals.
  • Component variable 105 € bruts mensuals per cada regidora electe dins la formació política.

Comissions informatives
Les comissions informatives que s’hi han constituït són tres:

  • Comissió de Desenvolupament Municipal i Institucional: assumptes tramitats per les regidories incloses dins de l’àrea de desenvolupament municipal i institucional i les matèries de Relacions Institucionals i Comunicació Institucional.
  • Comissió de Desenvolupament Social i Territorial: assumptes tramitats per les regidories incloses dins de l’àrea de desenvolupament social i territorial i les matèries de Participació, Treball i Promoció Econòmica.
  • Comissió Especial de Comptes: comptes anuals de l’Ajuntament.
Comparteix:

One Response to El primer ple del nou govern marca una línia continuista

  1. Pingback: Carles Escolà a les Termòpiles | Un Àtic a Banús