Descendeixen les veus veïnals amb el canvi d’horari al “Plenillo” de fa 2 anys
El canvi d’hora del “plenillo” per augmentar la participació ciutadana fracassa. En comptes d’aconseguir més participació ciutadana, els plens perden veus veïnals. Paradoxalment, tot i ser una idea “per augmentar la participació”, ni tan sols es va comptar amb les idees i propostes de la ciutadania de la Comissió Ciutadana del ROM (Reglament Orgànic Municipal).
Què són les Sessions d’Audiència Pública, també anomenades “Plenillo”?
Les sessions d’audiència pública són un mecanisme de participació ciutadana, regulat en el Reglament Orgànic Municipal. Són actes de lliure concurrència que es celebren amb l’objecte que les entitats i la ciutadania en general puguin rebre oralment de l’Ajuntament informació de certes actuacions politicoadministratives o puguin formular verbalment els seus suggeriments, queixes o propostes.
Com va sorgir i es va provar aquesta moció de canvi d’horari?
Iniciativa per Catalunya-Verds i Euia, de la mà del regidor Marc Guillamón (ICV), va defensar i aconseguir amb el suport del PSC-Els Verds, PP, i CIU a principis d’aquest mandat un canvi d’hora de l’audiència pública. Abans, aquesta audiència coneguda com “plenillo”, es celebrava quan el ple finalitzava. Aquest grup municipal, va proposar i defensar avançar-lo a les sis de la tarda per teòricament “facilitar la participació”.
Dos anys després, la participació NO millora, empitjora
Amb aquesta mesura la participació no ha millorat, de fet, ha minvat considerablement. Persones del poble que abans participaven en aquest espai ja no poden participar per horaris laborals i de conciliació familiar, ja que abarquen aquesta franja horària.
Alternatives per a fomentar la participació ciutadana al “plenillo” no van ser ni escoltades
La moció es va presentar a corre-cuita, evitant exposar el punt i contemplar les opinions i propostes que podrien haber sorgit a la Comissió Ciutadana del ROM creada, paradoxalment, per millorar la connexió i participació de la ciutadania des de la política institucional. Això ja feia que pensar que hi havia algún interés afegit de no voler comptar amb gent del poble interessada amb el tema.
A més a més, aquest grup municipal ja tenia antecedents d’intentar evitar aquest tipus de participació, un temps abans havia votat contra l’emissió dels plens per internet, que facilitava el seguiment des de casa.
Ni el Marc Guillamón ni el Govern de Cerdanyola van voler fomentar la participació ciutadana, ja que això s’hagués resolt de manera molt simple, disposant de dos plenillos eficients: un al principi i altre al final. El temps ha demostrat que el que volia el govern era aconseguir la tranquil·litat als plens, i això sí que s’ha aconseguit: ara els plens transcorren gairebé sense públic.
El Govern té més llibertat
Des que es va realitzar aquest canvi d’hora, la presència externa és mínima, deixant els seients pràcticament buits. Així el Govern fa i desfà, sense vergonya ni ulls observadors.
Amb actuacions com aquestes, el govern va demostrar que no tenia cap intenció en escoltar als ciutadans que estaven treballant el document. De fet, la Comissió del ROM es va deixar morir com molts governs deixen morir totes les comissions ciutadanes amb inquietuds i voluntat de millorar el poble, obviant-les i menyspreant-les.
Això sí, després d’omplir-se la boca i els programes electorals de “Participació Ciutadana”.