Joves del centre de justícia Can Llupià presenten a la UAB els resultats d’un laboratori de pintura creativa
Es tracta d’un projecte artístic dut a terme per més de 50 joves sotmesos a mesures de privació de llibertat al llarg del curs passat -dinamitzat per un professor i estudiants voluntaris de la UAB-, que es presenta demà dimecres
L’exposició, titulada “Jo també sóc del barri”, es presenta avui amb una taula rodona en què es debatrà cóm un laboratori de pintura creativa pot permetre donar a conèixer la realitat dels joves d’un centre de justícia.
La Sala de Teatre de la UAB acull aquest matí, de 12.00 h a 13.30 h., l’acte per presentar i conèixer l’exposició d’obres d’art elaborades per més de 50 joves del Centre Educatiu Can Llupià. L’exposició, a la Sala d’Exposicions de l’edifici l’Àgora (Edifici R), es pot visitar des del 9 de març. Les obres d’art han estat elaborades al llarg del curs passat per més de 50 joves sotmesos a mesures privatives de llibertat a Can Llupià. Sota el nom “Jo també sóc del barri”, l’exposició ha estat possible gràcies a la participació d’Alter Krapp , el voluntariat de Justícia de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i els joves i les joves. La mostra es podrà visitar fins el 30 d’abril.
“Aquest no ha estat un taller tradicional on s’ensenya a pintar, sinó que els joves s’han anat expressant a través de la pintura i l’art”, explica el professor Alter Krapp. “La majoria d’aquests joves tenen dificultats per explicar les seves emocions, i el procés creatiu els serveix per tal d’expressar el que porten a dins”, afegeix el professor.
L’acte de presentació comptarà amb la taula rodona ”Com un laboratori de pintura creativa permet donar a conèixer la realitat dels joves d’un centre de justícia”, en què hi participaran:
- Joaquim Clavaguera, director general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya
- Sara Martínez, coordinadora del programa de Justícia de la FAS
- Roser Fernández, coordinadora docent del CE Can Llupià
- Andrea Noferini/Alter Krapp, artista i professor de la UAB.
La taula anirà seguida d’una visita guiada per l’exposició i un espai informal d’intercanvi d’opinions i impressions.
Voluntariat UAB a Justícia
Uns 100 estudiants de la UAB fan voluntariat al programa de Justícia de la Fundació Autònoma Solidària.
El Programa de Justícia de la FAS contribueix a laintegració social i la reinserció de les persones privades de llibertat mitjançant l’articulació d’activitats de voluntariat que promouen la participació activa dels joves universitaris i possibiliten un acostament progressiu de les persones internes a la societat. Aquest programa duu a terme activitats de tipus acadèmic (reforç escolar o en estudis universitaris i en idiomes) i de caràcter social (escacs, batuka, salsa, club de lectura, informàtica i relaxació, entre d’altres).
Aquest projecte, que es duu a terme en coordinació amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, es divideix en dos subprogrames: el Programa per a la Integració dels Presos (PIP) i Programa dels centres educatius de justícia juvenil. El PIP es duu a terme al Centre Penitenciari de Brians I, al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, a Quatre Camins. Els centres educatius on la FAS fa activitat són L’Alzina, Els Til·lers i Can Llupià, Oriol Badia i Floch i Torres. Actualment, a Can Llupià hi ha 7 estudiants fent un voluntariat.
El voluntariat contribueix a incrementar el grau de coneixement que té la societat de la situació penitenciària i el compromís i responsabilitat de la societat vers aquesta realitat. A la vegada, la presència de joves voluntaris trenca amb l’aïllament físic i social en què es troben les persones internes en un centre penitenciari. El valor del voluntariat, d’una persona que vol compartir una part del seu temps lliure i de forma gratuïta amb una persona interna, va més enllà dels beneficis de la mateixa activitat: contribueix a millorar la seva autoestima i a creure’s que pot tirar endavant, perquè altres hi creuen i hi estan apostant.
El professor i artista Aler Krapp
Alter Krapp, artista i professor de la UAB -doctor en Ciències Socials-, va participar al 2010 en un projecte web per atreure als artistes de l’Hospital Psiquiátrico Borda de Buenos Aires. Nascut a Florència (Itàlia), és investigador, artista plàstic i performer. Des del 2003 viu a Barcelona, on combina la seva activitat d’estudi de les polítiques públiques amb la pintura. La seva formació com a artista plàstic és autodidacta i la seva activitat creativa es centra en la creació plàstica i els principis de l’art comunitatri. Ha participat en exposicions individuals i col·lectives a Itàlia, Barcelona, i Buenos Aires. Des del 2006 és artista resident de Base Elements Urban Art Gallery.