Memorial a l’Antoni Franquesa i homenatge als maquis

La plataforma d’Homenatge als Maquis a Cerdanyola del Vallès i està conformada pels col·lectius Mai Més! Cultura i Memòria de Ripollet i Mala Herba de Cerdanyola. Ja porten gairebé més d’un any preparant un memorial centrat en la figura d’Antoni Franquesa, un guerriller antifranquista llibertari que, segons diversos testimonis, va actuar i morir pels voltants de la localitat.

 

Parlem amb l’Alex Montes, un dels membres de la plataforma:

franquesa_memorialCom neix la plataforma d’Homenatge als Maquis a Cerdanyola i la voluntat de realitzar aquest memorial?

Aquesta plataforma neix de la confluència de diversos col·lectius i persones a títol individual que amb certa sensibilitat al voltant de la memòria històrica i els moviments llibertaris van arribar a la conclusió de que, a arrel de la història pròpia de la nostra vila, hi havia i hi ha actualment una necessitat d’honrar, tal i com ja s’ha fet a altres indrets del país, als Maquis que durant la resistència s’hi van deixar la vida. Definitivament hi ha una voluntat política y social explicita de recuperació de la memòria històrica, millor dit d’una memòria històrica concreta, la lluita antifranquista portada a terme pels maquis o milícies llibertàries, ja que per desgracia és una part de la història que generalment es troba amagada, tergiversada o oblidada socialment. Alhora, aquests col·lectius dels que parlem, ja organitzaven prèviament tota una sèrie d’actes i homenatges a la ciutat al voltant d’aquests temes.

 

Quins actes són aquests?

Per exemple, des del 2011 Mai Més organitza la marxa per Collserola en homenatge als maquis, acte que des del 2013 és coorganitzat amb Mala Herba. Aquest que va començar exclusivament com un recorregut pels punts principals on van succeir esdeveniments rellevants de la història maqui a la nostra vila i rodalies, amb especial menció a la serra de Collserola on trobem multitud d’indrets per on els maquis llibertaris van operar, s’ha anat tornant més complet afegint actes els dies previs com la projecció de documentals, xerrades amb altres col·lectius que treballen la temàtica arran del país, etc. Alhora, des de fa uns anys, estem treballant conjuntament amb la família de l’Antoni Franquesa per recuperar parts de la seva història fins ara desconegudes. L’última troballa va ser el seu full de detenció a Figueres.

 

I per què un homenatge al voltant de la figura de l’Antoni Franquesa?

Focalitzem l’homenatge als Maquis en la figura de l’Antoni Franquesa per la rellevància de la seva participació en la nostra vila i rodalies. L’Antoni va ser assassinat pel règim dictatorial franquista a Montcada, alhora que, temps abans, havia actuat conjuntament amb el Josep Lluís Facerias i el César Saborit en alguns actes a la nostra vila. És per això que focalitzem en la seva figura, per la seva vinculació personal amb la ciutat i per la voluntat de donar nom, cognoms, cara i ulls a la figura dels maquis. El mateix Facerias ja té una placa commemorativa a Barcelona, per exemple. Alhora però, no volem oblidar als altres lluitadors anònims que van donar la vida, en molts casos literalment, per defensar les seves idees, i per això aquest memorial el volem fer extensible a la seva figura.

 

Com es troba actualment la campanya?

Actualment ens trobem en un punt important de la campanya: el desenvolupament d’un memorial físic i permanent a la nostra vila. Per a la realització d’aquest portem ja recollides, en menys d’un any, més de 300 signatures de suport. Alhora hem redactat un dossier el qual podreu trobar des d’avui mateix a la web on s’explica detalladament la història dels maquis a Cerdanyola, els precedents d’altres homenatges al país, els actes desenvolupats fins al moment i per últim, punt on ara ens trobem immersos, el desenvolupament tècnic d’aquest memorial. Perquè això sigui possible, hem fet arribar una còpia d’aquest dossier als grups municipals que es troben al govern actualment, no tant per demanar el seu suport, com per obtenir la seva paraula de que no ens posaran traves al respecte i per tant de que tenim certes garanties per destinar els recursos que calguin en l’elaboració del memorial físic. Paral·lelament hem fet arribar el dossier a la totalit

at de grups municipals de l’ajuntament de Cerdanyola, estiguin aquests en el govern o en l’oposició, en un exercici de transparència i amb l’objectiu de que la nostra campanya no sigui utilitzada amb objectius electoralistes per ningú.

 

I per tant, quins seran els següents passos a realitzar?

defensem_barri

Alguns dels membres de MH donant suport a la campanya “Defensem els barris” i en solidaritat amb els represaliats de Can Vies.

En primer lloc, aquest dijous 5 de Març tenim una roda de premsa concertada per parlar precisament d’aquests dos punts, de com ens trobem i de quins són els següents passos a realitzar. El nostre objectiu és clar, realitzar el memorial, i estem a l’espera d’una resposta del consistori, però no esperarem amb els braços creuats, utilitzarem tots els mitjans dels que disposem per obtenir una resposta el més aviat possible. Alhora hem de treballar molt més encara en el disseny del memorial perquè aquest expressi amb claredat les nostres idees. Com a altres actes relacionats, aquest divendres dia 6 presentem el conte “L’home del bosc” que tracta la temàtica maqui i el moviment llibertari des d’una òptica per nens/es i adolescents. També, com cada any, seguirem organitzant, al juny, la marxa pels Maquis.

 

Bé, finalitzem l’entrevista però abans volem agraïr-vos el treball que heu realitzat i que continueu fent sobre la recuperació de la memòria històrica, evitant així que caigui en l’oblit. Gràcies.

Gràcies a vosaltres, qualsevol informació més la podeu trobar a https://maquiscerdanyola.wordpress.com/ o podeu passar-nos a veure al Casal Popular i Cultural Buirac.

 


Properes convocatòries

Marc del 5è Homenatge als maquis a Cerdanyola

  • dijous 5 de març  (19:30h) Roda de premsa sobre el Memorial
  • divendres 6 de març (19h) Homes del Bosc. Presentació del llibre i la guia didàctica, amb Paco Collado al CPC Buirac.
  • Juny V Marxa d’homenatge als Maquis per Collserola

 

Notícies relacionades:

La IV Marxa d’homenatge Maquis, ressistència contra l’oblit
IV Homenatge Popular Maquis a Cerdanyola
Com es va viure la Guerra Civil a Cerdanyola, Montacada i Ripollet?

[MÚSICA] Malestar Social – “Per Sempre Més” – Reverberació (2011)
[MÚSICA] Dani Kastro & Sae – Rap Maquis a Cerdanyola 2014

Comparteix: