Néstor Salvador repassa la lluita del SAT a Andalusia
El Sindicato Andaluz de Treballadors i Treballadores -SAT- va tancar a Cerdanyola (en un acte organitzat per Compromís i la CUP) la seva gira de xerrades al Vallès Occidental. El Néstor Salvador va explicar els plantejaments i lluites del SAT i va tractar molts dels temes de candent actualitat política, econòmica i social que pateix tant Andalusia com la resta de territoris de l’Estat Espanyol.
Potser hi ha gent que el primer “contacte” que va tenir del SAT va ser el rebombori que la premsa convencional i els polítics de torn van generar amb l’acció d’expropiació de 9 carros d’aliments del Mercadona, però la feina que està fent el SAT en defensa del poble treballador és un detall que tots els grans mitjans de comunicació amaguen. Néstor Salvador va explicar, davant d’un Buirac ple, tota aquesta feina.
“Pan, trabajo y techo”, sense dignitat no hi ha democràcia
El plantejament principal del SAT es ben clar: el pa, treball i sostre són requisits indispensables per a poder viure amb dignitat. Tampoc deixen de banda el dret i la defensa de l’educació i sanitat pública. Una democràcia sense dignitat no és una democracia.
Tot i estar inicialment vinculat al SOC (Sindicat d’Obrers i Obreres del Camp), però Salvador va remarcar el fet de que la lluita del SAT és del poble i de la ciutat, uneix els dos elements: la lluita rural i urbana. De fet, comentà que últimament hi ha gairebé més afiliació urbana que rural. La gent ha d’empoderar-se i reivindicar el que és nostre, el que és de tots i totes.
Més sectors de lluita: l’acció de la Unitat Popular
Néstor Salvador va expressar la visió del SAT sobre la Unitat Popular: “Nosotros entendemos que la Unidad Popular se da entre los diferentes sectores en lucha. Hay muchas muestras de que los vecinos organizados en barrios, tienen más voluntad y organización y pueden hacer mucho más que los Ayuntamientos y sus responsables”.
Néstor Salvador destaca la necessitat de fer mobilitzacions diferents a les manifestacions tradicionals i per això el SAT està realitzant marxes en diferents províncies andaluses “per mostrar quins són els culpables de la crisi” amb accions sorpresa al seu pas i per fer entrar en contacte a diferents lluites socials amb l’objectiu d’establir una unitat popular.
Les marxes ciutadanes arreu del territori
Les marxes que tant han aconseguit a les darreres dècades, mai és suficient, són una cosa tradicional del SOC. Un dels eixos d’aquestes marxes (la propera serà el 21 de març) és conèixer altres col·lectius en lluita i intercanviar experiències i aprenentatges.
Debat-col·loqui final
Al debat es van tractar temes com la renta mínima, els contractes i convenis col·lectius, el PER, els casos d’imputacions i multes que porten per lluitar pels drets de la població treballadora i més vulnerable i les properes eleccions autonòmiques, de les quals va dir que “No habrá ninguna solución en la lucha electoral si no hay lucha en la calle. Es el principal seguro de que haya un cambio real”.