L’empresa Uralita, condemnada per una mort per amiant
L’empresa Uralita ha estat condemnada a indemnitzar amb 86.276 euros a un ex-empleat per la mort de la seva dona a conseqüècia de les restes d’amiant de la roba del seu marit.
Durant 29 anys, l’extreballador d’Uralita va portar la seva roba a casa, ja que l’empresa no es va encarregar de rentar-la, incomplint així les ordres de l’autoritat laboral i de Inspecció de treball. Això va provocar la mort de la seva dona, que tenía un quadre de mesioteloma metàstic provocat per la inhalació de l’amiant impregnat a la roba del seu marit.
No és un cas aïllat
Aquest no és un cas aïllat de ciutadans que moren per amiant sense haver tingut contacte directe amb l’empresa. En Catalunya hi ha 21 persones que, sense tenir relació laboral amb Uralita, tenen patologies relacionades amb l’amiant. Cap d’aquestes persones ha rebut indemnització.
La CGT demana que les treballadores exposades a l’amiant es puguin jubilar anticipadament
Al mes de novembre la Confederació General del Treball (CGT) va interposar davant el “Ministerio de Empleo y Seguiridad Social” la sol·licitud de que els treballadors i treballadores que hagin estat exposades a l’amiant siguin reconeguts com un col·lectiu d’activitats “penoses, tòxiques, perilloses i insalubres”, i puguin jubilar-se anticipadament.
Què és l’amiant?
L’amiant és una substància altament cancerígena, que causa en períodes de 10 a 40 anys greus i letals patologies, com l’asbestosis, el càncer de pulmó o el mesotelioma. A l’Estat espanyol (principal productor d’asbest europeu als anys 1980) es calcula que ha estat la causa de 40.000 defuncions en les darreres dècades, deixant darrera seu un rastre de patiment, dolor i mort entre la classe treballadora.
Les dades oficials de la Organització Mundial de la Salut (OMS) calculen que a la propera dècada més d’un milió de treballadors/es moriran al món a causa de l’exposició laboral a l’amiant, i les fredes i terribles xifres auguren 40.000 morts només a l’Estat espanyol en els propers 20 anys.
Estem davant d’un material que ha donat milionaris beneficis a grans famílies burgeses, a empreses tan importants a Catalunya com Uralita (Cerdanyola del Vallès), Rocalla (Castelldefels), Alstom (Santa Perpètua de la Moguda) o Jurid Iberica (El Prat de Llobregat), però causant alhora milers de morts i doloroses patologies entre els seus treballadors/es. Mai els beneficis d’uns pocs havia causat tant patiment a tants, i s’havia intentat silenciar tant.