La CGT reclama al Ministeri que les treballadores exposades a l’amiant es puguin jubilar anticipadament

La Confederació General del Treball (CGT) ha interposat davant el “Ministerio de Empleo y Seguiridad Social” la sol·licitud de que els treballadors i treballadores que hagin estat exposades a l’amiant siguin reconeguts com un col·lectiu d’activitats “penoses, tòxiques, perilloses i insalubres”, i puguin jubilar-se anticipadament.

Imatge: diariomedico.com

Imatge: diariomedico.com

Centenars de treballadors/es de Cerdanyola han estat exposats laboralment a l’amiant, en pràcticament tots els sectors productius, però especialment en la construcció, l’automoció i ferroviaris, entre d’altres.

L’amiant és una substància altament cancerígena, que causa en períodes de 10 a 40 anys greus i letals patologies, com l’asbestosis, el càncer de pulmó o el mesotelioma. A l’Estat espanyol (principal productor d’asbest europeu als anys 1980) es calcula que ha estat la causa de 40.000 defuncions en les darreres dècades, deixant darrera seu un rastre de patiment, dolor i mort entre la classe treballadora.

Les dades oficials de la Organització Mundial de la Salut (OMS) calculen que a la propera dècada més d’un milió de treballadors/es moriran al món a causa de l’exposició laboral a l’amiant, i les fredes i terribles xifres auguren 40.000 morts només a l’Estat espanyol en els propers 20 anys.

Estem davant d’un material que ha donat milionaris beneficis a grans famílies burgeses, a empreses tan importants a Catalunya com Uralita (Cerdanyola del Vallès), Rocalla (Castelldefels), Alstom (Santa Perpètua de la Moguda) o Jurid Iberica (El Prat de Llobregat), però causant alhora milers de morts i doloroses patologies entre els seus treballadors/es. Mai els beneficis d’uns pocs havia causat tant patiment a tants, i s’havia intentat silenciar tant.

Per aquest motiu, la CGT de Catalunya reclama que es reconegui la penositat i insalubritat de la feina amb exposició a l’amiant. Les raons són de justícia social: aquest col•lectiu de treballadors/es té una esperança de vida molt menor que la mitjana, pateix greus patologies cancerígenes i viu amb la por de portar dins els seus pulmons una letal substància que els pot causar en qualsevol moment greus patologies.

I per tant reclamen al “Ministerio de Empleo y Seguridad Social”, a l’empara del procediment establert al Real Decret 1698/2011, que els i les treballadores exposades a l’amiant tinguin un accés privilegiat a la jubilació, podent accedir a la pensió abans i amb pensions més altes, amb coeficients reductors especials.
El resultat seria una jubilació equiparable a la que actualment compten els miners o els estibadors portuaris.

La CGT de Catalunya denuncia novament que milers de treballadors/es han mort i han patit greus patologies, sense ser informats dels riscos que comportava, per unes empreses que en molts casos han tingut milionaris beneficis de l’amiant. Avui en dia més d’un centenar de sentències judicials fermes de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han determinat clarament les insalubres condicions de treball de milers de treballadors/es catalanes exposades a l’amiant, determinant l’agreujant de que aquestes empreses coneixien els riscos als que exposaven als seus treballadors/es.

El sindicat reclama assumpció de responsabilitats per part de les administracions en aquest atemptat massiu a la Salut Laboral de la classe treballadora catalana. I com a primer pas reclamem que el col•lectiu de treballadors/es exposats/des a l’amiant puguin accedir a abans la jubilació. Per justícia i per reconeixement del mal que se’ls ha causat en benefici d’uns pocs capitalistes.

Comparteix: