Conclusions del debat sobre les eleccions del 21-D
El debat organitzat per l’ANC Bellaterra va comptar amb la presència de Toni Morral, candidat de Junts per Catalunya i Joan Manuel Tresserras (ERC). A darrera hora la CUP anuncià que havia estat impossible la seva representació al debat.
El debat va transcorre de forma cordial, interactiva amb el públic. Una breu exposició inicial de cadascun d’ells tot fent un repàs del moment històric que ens ha portat a les eleccions del 21-D i posterior bateria de preguntes que foren contestades amb els matisos propis de cada candidatura.
En comú els dos ponents manifesten que tot i tractar-se d’unes eleccions il·legítimes i il·legals cal concorre-hi. El món ens mira, ara més que mai: una part, amb temença i una altra amb esperança. Temença pels que no volen que es qüestioni el sistema i esperança pels que creuen en la democràcia. D’aquí la importància d’aquestes eleccions que cal guanyar amb fortalesa i solvència per reprendre el camí cap a la implantació de la República. Cal guanyar per necessitat, sinó serà un desastre per a tots.
Estat espanyol
Espanya és un estat en descomposició. No és l’independentisme que provoca la crisi de l’estat (Tresserras), sinó que molt probablement el creixement independentista va associat a la crisi de l’estat espanyol, una crisi en tots els sentits. L’1-0 es guanya l’estat que mostra la cara més descarnada amb la violència. La gran victòria és haver tret de polleguera l’estat espanyol en mostrar el rostre més franquista.
La seva reacció via el 155 ha estat saltar-se totes les normes deontològiques i la dura repressió. Davant la crisi democràtica de l’estat i la indignació cal que l’independentisme les transformi en esperança. Més ara que el neolerrouxisme espanyolista està mobilitzat a la contra malgrat no tingui cap projecte per a Catalunya ni per als ciutadans catalans, siguin independentistes o no.
Eleccions
En aquest context de crisi les eleccions del 21-D, convocades il·legalment per Rajoy, tenen caràcter plebiscitari i a la pràctica són la segona volta de l’1-0. El país ara el governa el bloc del 155 (PP, PSC, C’s) que en té el control i amb l’espanyolisme mobilitzat. La Junta Electoral que no és imparcial, també està al seu servei. Malgrat adoptar mesures excepcionals que afavoreixen el bloc del 155, l’estat té por a perdre.
Cal recuperar el govern. Cal anar a votar una candidatura del ventall independentista. Cal treure el màxim profit del 21-D. Cal sumar més que en les darrers eleccions del 2015.
Partits independentistes
La falta de lideratge per empresonament de líders civils (Jordis) i posteriorment el cessament del govern s’ha notat en la capacitat d’organització i d’explicació del dia a dia.
Per a Tresserras, les eleccions es plantegen en dos blocs: el monàrquic i el republicà. No es preveu la transferència de vots d’un bloc a l’altre; només a nivell intern de cada bloc.
L’espai polític independentista està protegit per 3 candidatures (JxC, ERC, CUP) i cadascuna d’elles amb el ventall d’electors que cal potenciar. Les tres candidatures tenen punts en comú, un millor apropament a votants afins i un clar propòsit de guanyar i superar el 50%.
Junts per Catalunya no és una candidatura de partit sinó transversal amb candidats independents. És una candidatura de país que topa amb les adversitats de l’estat (Morral). La d’ERC és de partit, amb programa clarament d’esquerres (Tresserras) i amb capacitat d’atreure votants del cinturó roig.
Partits a banda, tenir majoria dels vots suposa un clar pas endavant per a la retirada del 155, l’alliberament dels presos polítics, la recuperació de les institucions, … i refer el país.
155 i autonomia
L’aplicació del 155, ha demostrat que l’autonomia no té poder, és un miratge. I el Parlament de fireta. Les eleccions del 21-D no són eleccions autonòmiques convencionals. Cal guanyar-les per expulsar el 155.
En un futur sense canviar les formes d’expressió, de lluita social i política, cal plantejar les coses de manera diferent.
Futur
Amb el 155 s’accentua la repressió, el saqueig, les prohibicions i les persecucions polítiques i socials (Morral). El 21-D es pretén aconseguir el màxim suport electoral per a recuperar la construcció de la república amb la implicació de tots: Govern i societat civil organitzada.
Per a Tresserras, cal eixamplar la majoria amb qui defensa el dret a decidir per guanyar optimisme i confiança. Establir ponts de diàleg amb la CUP i Comuns és un assumpte capital per a construir noves majories, un nou govern de concentració.
En aquest procés de revolta pacífica, perseverant i activa, cal l’esforç de tots. Els dos confien en que imperarà el pragmatisme després del 21-D.
Conclusions
Puigdemont no ha dimitit sinó que ha estat cessat per Rajoy. L’estat d’excepció dels darrers dos mesos ha estat un desastre per al país que ha generat desorientació i desànim.
Som nació i tenim dret a construir el nostre futur. Per això, són necessàries eines d’estat per fer un país nou. No tanquem la porta de la il·lusió i de l’esperança que sempre ens ha assistit (Morral).
Cal un govern molt fort, tant com sigui possible, per a recuperar l’optimisme que teníem abans de l’1 d’octubre.
Bellaterra per la Independència
Comunicació