Comunicat de les CAV respecte a les eleccions del 21 de desembre de 2017

Davant la convocatòria d’eleccions feta per l’estat espanyol al parlament de Catalunya les CAV volem manifestar la nostra disconformitat i el nostre rebuig total als mecanismes usats, ja que correspon al President de la Generalitat convocar eleccions.

eleccions2L’aplicació del 155 és un atac més a la sobirania de Catalunya, ens hauria encantat veure com la constitució es feia servir per defensar drets bàsics i fonamentals com el dret a l’habitatge digne, també present a la constitució espanyola, i no que s’hagi fet servir aquesta constitució per prendre els guanys socials que atorgaven lleis articulades al parlament català, com la llei contra la pobresa energètica, la d’habitatge i desnonaments o la d’igualtat efectiva entre homes i dones, entre d’altres. S’utilitza la intervenció que habilita el 155 com a porta d’entrada a qualsevol tipus d’actuacions i total control per part de l’estat, fent servir aquest embat contra Catalunya com amenaça per a d’altres territoris de l’estat per qualsevol dels desacords que tinguin amb el govern. Avui s’aplica sobre Catalunya, però és una amenaça per l’autogovern de totes i cadascuna de les regions, comunitats o nacions d’Espanya.

Tot i que el govern de la Generalitat sortint de les eleccions del 2015 no és aquell que cap de les nostres candidatures hagués volgut en primera opció, és important recalcar que correspon al ple del parlament qualsevol canvi i no a les decisions del govern espanyol. La discrepància política no ens pot fer cecs a les injustícies, ni mantenir-nos en silencis que esdevinguin còmplices de la repressió. És per això que davant l’empresonament d’en Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d’Òmnium Cultural i ANC respectivament, l’exili forçós de la meitat del govern català per evitar presó, l’empresonament en preventiva temporal d’alguns membres del govern i el manteniment de presó per Forn i Junques, així com l’amenaça continua als i les catalanes per les accions reivindicatives que realitzin, fan que les eleccions del 21 de desembre no siguin normals. Haurem de valorar també col·lectivament si el marc en què es realitzen manté els mínims democràtics acceptables. No podem menystenir ni relativitzar la repressió actual, i per tant, no podem acceptar que aquestes eleccions siguin cap canvi de pàgina ni res similar, som molt conscients que l’amenaça repressiva és continua i segueix sobre els i les catalanes, encara que vulguin vestir-ho de normalitat. Per algunes la normalitat en les votacions va desaparèixer quan ens van voler impedir, mitjançant la força, votar l’1 d’octubre.

Hi ha tres aspectes més que no podem obviar aquests dies. El primer és la defensa de l’escola pública catalana i al seu model d’immersió lingüística, motiu pel qual volem enviar tot el nostre suport a la comunitat educativa catalana. Tal com sintetitza aquest punt del manifest de @somescola “L’escola catalana i el seu model d’integració lingüística ha fet un gran esforç en la darrera dècada per a acollir, des d’una perspectiva inclusiva, infants i joves vinguts de diferents cultures del món. Podem constatar que ha estat un factor important per a afavorir la cohesió social des d’una perspectiva intercultural i que aquest ha de continuar essent un dels puntals del model educatiu català”. Donem tot el nostre suport al manifest de @somescola

http://www.somescola.cat/manifest-per-la-consolidacio-proteccio-i-millora-del-model-educatiu-catala/.

El segon té a veure amb les manifestacions feixistes que s’estan produint. Alertem a aquells partits que s’estan nodrint d’aquests col·lectius per fer les seves manifestacions més nombroses, que els estan donant ales i s’erigeixen còmplices, no només de les agressions que s’estiguin realitzant un cop acabats els actes, sinó també de donar aire i empenta a espais que no respecten els mínims que fins ara creiem compartir amb un espectre polític prou ampli: la igualtat de totes i cadascuna de les persones independentment del seu origen i les seves idees.

I finalment una dura crítica als retrocessos que s’estan produint pel que fa al respecte de la llibertat d’expressió. Sota l’amenaça es posa límits molt acotats i s’empeny perquè la gent practiqui l’autocensura. Sota cada amenaça s’elabora una llista en l’imaginari col·lectiu del que els ciutadans, suposadament, podem, o no, dir. Aquesta ús de la por com a eina és també una coacció als ciutadans.

Queda clar que vivim el 21D des del convenciment que són unes eleccions imposades sobre unes institucions que pertanyen als catalans i catalanes. Les CAV ens hem articulat sempre sota el principi de llibertat i per tant cada nucli local donarà suport, en cas que ho faci, a aquella candidatura pel 21D amb què més se senti representat. Moltes de les candidatures que actualment ens integren són per si mateixes CUP, i a les darreres municipals vam concórrer totes les candidatures dins el bloc de Poble Actiu, és per això que ens és impossible no fer un reconeixement a la tasca que s’està desenvolupant des del si de la CUP. Des de la sinceritat i el treball de formiga que ha estat sempre línia central del nostre dia a dia. Però com dèiem, cada candidatura municipal que integra les CAV decidirà per si mateixa el seu paper en aquestes eleccions al parlament de la Generalitat.

Comparteix: