Primer “Punt d’Informació” de Som Energia Cerdanyola

Ja s’ha fet la primera trobada del Punt d’Informació Obert de Som Energia a Cerdanyola del Vallès. Unes vint persones (algunes de elles, ja sòcies de Som Energia. Altres, interessades en obtenir informació sobre la cooperativa) es van reunir a la sala que el local gastronòmic Cal Pintxo posa de forma dessinteresada a disposició de les entitats i veïns de la ciutat que necessiten un espai per organitzar activitats cívico-culturals.

El que inicialment havia de ser una xerrada per explicar la filosofia i objectius de Som Energia per passar a continuació a donar d’alta com a sòcies o clients de les persones que poguessin estar interessades (algunes d’elles, responent a la crida feta durant els dies anteriors portaven factures de les seves actuals companyies elèctriques i els seus números de compte) s’ha convertit, finalment, en una amigable conversa a tres bandes entre el moderador de l’acte, els socis de Som Energia que malgrat formar ja part del projecte van decidir acudir a la convocatòria, i les persones que volíen informació sobre la cooperativa.

Més de 220 socis a Cerdanyola

Tal i com es va comentar, Som Energia té ja més de 220 socis a Cerdanyola, més de 38.000 socis a tot l’estat i ha experimentat un important creixement durant els darrers anys. Malgrat tot, la massa social conjunta de Som Energia i de les altres cooperatives similars al nostre païs encara està molt lluny de les xifres de socis que han assolit projectes similars a diversos països europeus com Alemanya, on l’elevat nombre de socis de les cooperatives d’energies renovables ha acabat convertint a aquestes entitats en veritables poders fàctics amb la capacitat de condicionar el mercat. De fet, a aquell païs el 80 % de l’energia que es produeix ja prové de les energies renovables.

Una cosa similar vol aconseguir “Som Energia”. Tal i com s’ha dit durant la trobada, “potser l’objectiu no ha de ser necessàriament créixer molt i de forma molt ràpida. L’objectiu hauria de ser, treballant conjuntament amb altres cooperatives similars, aconseguir sumar la suficient massa social com per a forçar que les grans empreses elèctriques tradicionals comencin a canviar la seva forma de treballar”. Un canvi que, segons s’ha dit, ja ha començat. “Per primer cop en molts anys”, ha dit Albert Turon, moderador de l’acte, “algunes empreses han començat a posar en marxa polítiques d’informació al consumidor realment útils i honestes, quelcom impensable fa molt poc temps”. És el que ja es coneix com a “GreenWashing”.

Fer-se de Som Energia “no és una qüestió de preu, si no de principis”

Un dels socis presents ha comentat que “fer-se de Som Energia no és una cosa que s’hagi de fer buscant un menor preu en la factura elèctrica. És una decissió ètica que pot ajudar a millorar el món i que no et costarà diners, però que tampoc t’ajudarà a estalviar. Però és un tema de consciència. Sabràs que no pagues sous als polítics de les rodes giratòries i que dones feina a un petit grup de tècnics i administratius que es dediquen a instal.lar plaques solars i a difondre els avantatges de les energies renovables”. “I a més”, ha afegit un altre, “sempre que necessites parlar amb ells per telèfon es posa una persona de veritat, no un robot”. I ha afegit “i, invariablement, et tracten fabulosament”.

A partir d’ara, aquestes sessions es faran de forma mensual, intentant combinar xerrades temàtiques sobre diferents temes amb un punt estable d’informació on, al mateix temps en que es fa la xerrada, qui ho vulgui podrà tramitar l’alta a la cooperativa.

Font: Som Energia Cerdanyola.

Comparteix: