Barrio Canino fa un especial de mitjans de comunicació alternatius

El programa “Barrio Canino”, de Ágora Sol, ha fet un especial sobre els mitjans alternatius. Ágora Sol forma part de la plataforma “Red de Medios Sociales”, una plataforma on està adherida Cerdanyola Informa.

unnamedL’especial sobre mitjans de comunicació alternatius estava en el programa del 10è Fòrum de Moviments Socials que s’ha celebrat a Madrid al Centre Social Autogestionat La Tabacalera. El programa, que va estar organitzat al voltant d’una taula col·loqui, va tenir com a convidats a vuit mitjans de la Red de Medios Sociales, un espai estatal de mitjans de comunicació alternatius on també participa Cerdanyola Informa.

Poden els mitjans alternatius tenir un ressò real i palpable en la societat actual? Professionalització, amateurisme o militància? Autogestió o subvenció? Té sentit per a aquests mitjans lluitar per mantenir els formats analògics, en versió impresa o en emissions FM, en el context actual d’enorme digitalització de les comunicacions? És viable legal i econòmicament parlant? Totes aquestes preguntes i moltes més han estat respostes pels diferents mitjans i es poden escoltar al següent enllaç.

Convidats:

  • Rafa Males, de Radio Vallekas
  • Patricia Horrillo, de Radio Guerrilla
  • Hèctor, del diari Madrid15M
  • Armando i Guille, de Radio Utopia
  • Magda Bandera, de La Marea
  • Stephanie Chiron, de El Salto Radio
  • Santi García Gago, de radialistas i de RadiosLibres.net
  • Aurora i Manuel, de Radio Arganzuela

Radio Utopia porta més de 25 anys d’activitat. Una llarga marxa en la qual han passat per diferents fases i models de gestió, en una interessant evolució des d’un model jerarquitzat amb una cúpula directiva a un model horitzontal més proper als moviments socials.

Radio Arganzuela és un projecte ideat per l’Associació Camp Creatiu Zero a l’estiu de 2015 i impulsat per veïnes de moviments socials de l’entorn d’Arganzuela. Aquest projecte s’està desenvolupant al voltant d’una assemblea contínua que porta treballant des de llavors per llançar la ràdio. De moment han trobat espai per a les seves assemblees i muntar el seu estudi en EVA, Espai Veïnal Arganzuela.

La Marea té un model suïcida que no només advoca per la independència sinó també per la coherència, i com diu la seva directora Magda Bandera ‘la coherència són problemes’. És una cooperativa amb pràctiques híbrides per una part molt pròximes a les dels moviments socials però al mateix temps amb premisses de treball digne, salaris segons conveni i amb la professionalitat que exigeix ​​un mitjà d’aquest calibre, en què el repte diari és tant la sostenibilitat com mantenir el seny.

Radio Guerrilla és un node de treball orientat a la formació i l’experimentació en ràdios lliures que incorpora els valors de l’emissora de la qual va sorgir, Àgora Sol Radio: emissora lliure, autogestionada i assembleària.

El Salto Radio, grup de producció de ràdio sorgit del Salt, el nou mitjà col·lectiu sorgit de Diagonal i dels més de 20 mitjans que s’han unit per crear, com ells mateixos es cataloguen, el primer gran mitjà finançat per la gent.
El Salto és un projecte ambiciós que s’ha plantejat el repte d’arribar a 10.000 subscriptors, dels quals ja tenen 7.000, per ser viables i mantenir un model professional en el qual es paguin col·laboracions, es mantinguin redaccions regionals i pugui haver-hi un grup de producció de ràdio sostenible, com El Salt ràdio.

El diari Madrid15M porta 59 números en més de 5 anys. Va sorgir inicialment per donar cabuda als continguts sorgits de les assemblees del moviment 15M però amb el pas del temps ha anat obrint-se progressivament a altres moviments socials relacionats.
Es financen per part de les assemblees, grups de treball i particularitats, que no només participen amb les seves aportacions econòmiques, sinó que a més recullen els diaris un cop produïts i col·laboren en la seva distribució.

Radio Vallekas és una emissora comunitària que l’any passat va celebrar el seu 30 aniversari donant guerra des del popular barri madrileny. Una llarga trajectòria en què ha hagut cas de tot. En els inicis es va partir d’un model assembleari, amb el transcurs dels anys van arribar les subvencions que van propiciar un creixement al voltant de projectes socials difícil de sostenir en el temps quan les ajudes flaquegen. En l’etapa més recent de l’emissora valllecana s’està produint un viratge cap als seus orígens ‘buscant formes d’organització més autogestionades’, segons Rafa Males.

Radialistas i el portal RadiosLibres.net neixen el 2001 a partir d’AMARC (Associació Mundial de Ràdios Comunitàries) amb l’objectiu d’oferir serveis de producció i capacitació a altres emissores i organismes que els estaven demanant.
Gràcies als malabarismes del reduïdíssim grup de 3 persones que coordinen tot aquest projecte ofereixen també cursos gratuïts online i des de 2010 també suport per alliberar la ràdios lliures i comunitàries del programari privatiu i de migrar a programari lliure basat en Linux. “No es pot lluitar contra el monopoli de Monsanto des de ràdios que utilitzen la M de Microsoft o de Mac”. Assumeixen la precarietat permanent com quelcom intrínsec al projecte com a projecte de comunicació alternativa que són.

Comparteix: