Les experiències educatives amb els horts ecodidàctics, a la UAB

Des de demà dimecres, 26 d’abril, i fins el 29 d’abril, tindrà lloc a la UAB el “II Encuentro de Huertos Ecodidácticos” -organitzat per la Red de Universidades Cultivadas-, que reunirà 13 universitats de tot l’Estat espanyol que debatran i compartiran experiències sobre l’ús d’horts ecològics com a recurs educatiu. 

planta11Els horts constitueixen actualment un espai educatiu en constant expansió, tant en els centres d’educació infantil, primària i secundària, com en comunitats urbanes i rurals.
Del 26 al 29 d’abril de 2017 tindrà lloc a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB el “II Encuentro de Huertos EcoDidácticos de la Red Universidades Cultivadas (RUC)” que debatrà sobre el paper de les universitats en la dinamització agroecològica comunitària.
La RUC és una xarxa d’universitats de l’Estat espanyol que han creat una comunitat d’intercanvi d’experiències sobre l’ús d’horts ecològics com a recurs educatiu en el context de les universitats i que ha rebut el premi 2016 d’experiències de l’Observatori per la Cooperació Universitària pel Desenvolupament (OCUD) de la CRUE.
La trobada aplegarà estudiants, educadors, professorat i personal de l’administració i serveis interessats en promoure l’educació ambiental, la dinamització agroecològica i els horts ecològics escolars, universitaris i comunitaris, de diferents universitats de l’Estat espanyol, que presentaran les seves experiències al respecte. Es realitzaran ponències, debats, presentacions d’experiències, visites i tallers. La trobada tindrà lloc a les facultast de CC. de l’Educació i de Veterinària de la UAB i als espais agroecològics de Sant Cugat del Vallès i Barcelona.
” És important que tan  els estudiants i el professorat com la comunitat educativa participin en el funcionament productiu dels horts ecodidàctics com una manera de construir la seva ciutadania alimentària i que desenvolupin actituds personals i col.lectives orientades a la sobirania alimentària.  Durant els darrers anys tan a Catalunya com a la resta del món s’han introduït amb força els horts com espais de dinamització social i educativa dintre de les escoles i les comunitats. Això ha generat una demanda formativa important  per formar mestres i educadors capaços de dinamitzar els horts urbans, comunitaris o ecodidàctics per educar la ciutadania i iniciar-se en la transformació del sistema alimentari del futur”, explica Mariona Espinet, professora de Ciències de l’Educació de la UAB i una de les coordinadores de la trobada.

Al final de cada jornada tindrà lloc un taller que permetrà iniciar la dinamització d’un hort a la Facultat de Ciències de l’Educació i recuperar aquest espai agrícola que la facultat havia tingut fa 15 anys, alhora es farà un taller de disseny i muntatge d’un bancal elevat per ubicar-hi un jardí comestible. Aquesta recuperació dels horts agrícoles es fa en el marc del 25è aniversari de la Facultat de CC. de l’Educació.
Al final, els assistents a la trobada visitaran horts ecològics periurbans i urbans de Barcelona ciutat i la seva àrea metropolitana.
Els organitzadors són la RUC, el grups Gresc@ i ARAG de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Universidad de Valladolid i Jaulas Abiertas de la Universidad de Málaga.
PROGRAMA DEL “II ENCUENTRO DE HUERTOS ECODIDÁCTICOS”: http://universidadescultivadas.org/ii-encuentro-huertos-ecodidacticos/
Comparteix: