Cerdanyola Aparca acaba amb bipartit Compromís – ERC

governtrencatEl cas “Cerdanyola Aparca” ha tensat les relacions entre els dos socis de Govern fins al punt de provocar la dimissió d’ERC després de perdre la confiança en Carles Escolà.

Les alarmes van saltar públicament el passat 28 de desembre, quan l’alcalde, Carles Escolà, va desconvocar un ple extraordinari que tenia per objectiu final liquidar l’empresa mixta público-privada Cerdanyola Aparca amb un nou ingrés de diners públics de 3.040.000 euros. L’alcalde va prendre aquesta decisió arran de l’actuació de la Secretària de l’Ajuntament, Aurora Corral, que va presentar un informe plantejant possibles il·lícits penals tres quarts d’hora abans de la celebració de la sessió de caràcter extraordinari.

Després d’aquesta suspensió els portaveus municipals es van trobar per analitzar el nou escenari que havia marcat l’informe, un informe del qual es va parlar durant el ple ordinari del 29 de desembre.

La regidora Haro es va mostrar indignada davant l’actuació de la secretària qui, segons Haro, “té l’obligació d’informar sobre possibles il·legalitats, però una cosa és fer-ho mentre es tramita un expedient i una altra fer-ho pocs minuts abans de començar el Ple”. Aquesta actuació crea en la regidora una “profunda inseguretat jurídica”, alhora que es pregunta si, seguint els avisos de l’informe, els integrants de les Juntes de Govern des del 2005 han pogut ser “culpables d’un eventual il·lícit penal”. Aquesta pregunta se les fa arran de l’informe de la secretària, on diu textualment:

“La formalizacion del protocolo de intenciones referente a la construcción de aparcamientos subterraneos en cerdanyola del valles entre cerdanyola opcions i toro construcciones en las condiciones indicadas i atendiendo a las actas muncipales posteriores podria ser constitutivas de un eventual ilicito penal (15 de octubre de 2004)”

“La constitución de la sociedad Cerdanyola Aparca el dia 4 de febrero de 2005 con las condiciones indicadas y atendiendo a los actos municipales posteriores podria ser constitutivas de un eventual ilicito penal”.

3 de gener: La regidora Contxi Haro afirma que aquest informe té uns efectes polítics i ha de tenir unes responsabilitats. En aquest sentit, l’alcalde afirma que els regidors de Compromís, al contrari del que exposa l’informe, no tenen coneixement que hi hagi cap delicte en la constitució ni gestió de l’empresa Cerdanyola Aparca.

4 de gener: Per la seva banda, Helena Solà, qui fou regidora del Govern Municipal fins ahir, apostava per estudiar la possibilitat de sol·licitar un informe jurídic a una altra Administració Pública (com la Comissió Juridico Assessora de la Generalitat o els Serveis Jurídics de la Diputació) per aclarir els fets. Quant a l’informe, Solà excusa a la secretària dient que l’alcalde va demanar l’informe per escrit el mateix dia del ple extraordinari, quan el dia anterior Escolà ja va rebre, per part de la secretària, una advertència legal – que ja té validesa-. Solà ha indicat les causes dels indicis de delicte: el procediment administratiu i les possibles pèrdues de diners públics (Ajuntament) en beneficis d’una empresa privada (Construcciones Toro).

16 de gener – 13:15h: L’alcalde anuncia que ha encarregat informes complementaris

L’alcalde de Cerdanyola va anunciar ahir que ha encarregat, a la Cap de Serveis Jurídics, a la Cap de Serveis Econòmics, a la Cap de Contractació i a la interventora municipal, informes complementaris al de secretaria sobre Cerdanyola Aparca per considerar-lo tendenciós i amb greus omissions i amb l’objectiu de portar-los a Fiscalia.

L’objectiu de l’alcalde és que, un cop estiguin enllestits tots els informes, fiscalia “pugui comptar amb tota la informació a l’hora d’avaluar la possible existència d’eventuals il·lícits penals en la constitució, funcionament i gestió de Cerdanyola Aparca”.

A més dels informes als caps de la casa i a intervenció, l’alcalde ha encarregat un informe jurídic extern i es reunirà amb els representants sindicals, ja que “l’informe de secretaria pot malmetre l’honorabilitat de moltes persones treballadores de la casa que tenen dret a una defensa de les seves actuacions”.

Aquest anunci de l’alcalde s’ha fet sense avisar amb temps al seu exsoci de Govern (ERC), “sense consulta prèvia ni comunicació als regidors delegats de Serveis Econòmics, Intervenció, Contractació i Compres, ni Recursos Humans”, totes elles, regidores que formaven part del grup d’ERC fins que el grup anunciés la marxa del govern ahir a la nit.

16 de gener – 18h: ERC anuncia que porta l’informe a Fiscalia

Hores després de l’anunci de l’alcalde, ERC s’ha desmarcat de les declaracions del màxim representant del Govern de Cerdanyola. Mentre Escolà afirmava que l’informe conté informació esbiaixada i voluntat tendenciosa per omissió de fets, ERC ha anunciat que l’estudi no és “ni tendenciós ni amb greus omissions”. Per aquest motiu, el grup d’ERC ha portat l’informe a fiscalia i al jutjat i espera que, ben aviat, l’alcalde faci el mateix.

ERC defensa que sigui la justícia la que determini el que consideri oportú en relació amb les “afirmacions sobre possibles delictes que allà s’hi contenen”.

16 de gener – 21h: ERC anuncia que marxa del Govern

El mateix dia de les declaracions de l’alcalde i d’ERC, el grup liderat per Helena Solà anuncia, a través d’un comunicat de premsa, que abandona el Govern Municipal per pèrdua de confiança amb Carles Escolà, motiu pel qual renuncien – de manera immediata – de les competències que tenien delegades i anuncien el seu pas a l’oposició, deixant al Govern Municipal en una situació crítica, amb tan sols 5 regidors dels 25 que tenen representació al ple.

Per redactar aquesta notícia hem utilitzat fonts pròpies i notícies del portal de comunicació de l’Ajuntament de Cerdanyola.

Comparteix: