La remediació dels abocadors tornarà al ple

La remediació dels abocadors de Can Planas tornarà a estar present al Ple Municipal. La Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors ha fet pública una nota de premsa on anuncia que ha fet arribar als grups polítics municipals una proposta de moció sol·licitant la creació d’una comissió de seguiment de les actuacions i treballs de remediació dels abocadors ubicats a la Plana del Castell. A través d’una instància entrada a la Oficina d’Atenció Ciutanda, el col·lectiu proposa l’inclusió del text a l’ordre del dia del plenari del mes de novembre i que sigui aprovat.

La nota denuncia que ja fa uns 2 anys es va sol·licitar per instància la creació d’una Comissió de Seguiment com la que s’explica a la Moció, proposta acceptada inicialment per l’Alcalde, tot i que després es va desdir. El batlle va preferir dil·luir el debat dins del Consell de Medi Ambient, òrgan que, critiquen, “s’ha evidenciat ineficaç, per la complexitat i la periodicitat; també per què sovint el tema no hi és en l’ordre del dia o bé sempre està com a darrer punt a tractar quan ja són les 10 del vespre”. El col·lectiu considera que el govern municipal mostra “una manca evident de transparència i de respecte a la democràcia i als drets que com a ciutadania ens atorga la llei de dret a la informació i participació”, denunciant que el consell no hagi permès de cap manera rebre la informació demanada al llarg d’aquest temps, una informació, asseguren, en mans de l’Ajuntament i que “se’ns nega reiteradament”.

Tant si la moció és incorporada a l’ordre del dia del Ple Municipal com si no, els abocadors de la Plana del Castell seran presents al debat del proper plenari, ja que la Plataforma ha anunciat també que realitzarà preguntes durant l’anomenat “plenillo”.

TEXT DE LA PROPOSTA DE MOCIÓ:

MOCIÓ EN RELACIÓ A LA CONSTITUCIÓ D’UNA COMISSIÓ DE SEGUIMENT CIUTADANA AL RESPECTE DE LES ACTUACIONS I TREBALLS A REALITZAR PER LA REMEDIACIÓ DELS ABOCADORS UBICATS A LA PLANA DEL CASTELL DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Atès que l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i altres administracions implicades van aprovar i impulsar el pla parcial per a la urbanització del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès.

Atès que a l’esmentat territori està comprovada l’existència de diversos abocadors, legals e il·legals, des de fa aproximadament trenta anys tal i com registren els propis informes encarregats per les administracions implicades al procés d’urbanització de l’esmentat Centre Direccional.

Atès que no es coneixen (i si es coneixen no s’ha fet pública aquesta informació) la ubicació exacta ni el contingut ni les dimensions d’alguns d’aquests abocadors

Atès que no s’ha portat a terme fins a la data d’avui cap actuació de descontaminació ni de remediació respecte dels residus ubicats en aquests abocadors.

Atès que existeixen estadístiques que demostren un alt grau d’incidència de determinades patologies a Cerdanyola del Vallès que podrien estar relacionades amb les emissions provocades per aquests abocadors.

Atès que no es coneix la realització de cap estudi epidemiològic que informi sobre els possibles impactes que aquests abocadors hagin pogut, o puguin ocasionar en el futur a la salut de les persones.

Atès que és un objectiu del 6è Progama d’Acció Ambiental de la UE arribar a nivells de qualitat del medi que no suposin riscs inacceptables per a la salut de les persones i el medi ambient.

Atès que la qüestió es prou important com per que hagi generat inquietud entre la població de Cerdanyola i, per tant, sigui necessari que la ciutadania estigui informada. Més enllà de la normal comunicació a través dels mitjans d’informació.

Atès que a la normativa vigent s’estableix com a criteri facilitar la participació ciutadana en els aspectes ambientals dels projectes segons es planteja al conveni d’Aarhus.

Atès que diverses organitzacions ecologistes, polítiques i ciutadanes de Cerdanyola i d’àmbit català hagin reclamat reiteradament la constitució d’una comissió de seguiment, i que un cop anunciada per l’alcalde s’hagi vist derivada cap al Consell Municipal de Medi Ambient

Atès que aquest Consell Municipal de Medi Ambient s’ha demostrat com un mitjà insuficient per tractar amb la màxima exhaustivitat el tema donada la seva complexitat

Atès que el tema ha estat prou polèmic com per que els diferents grups polítics que composen aquest ple municipal no arribin a un acord sobre la forma en que s’ha d’afrontar la problemàtica arribant, fins i tot, al trencament dels acords de govern assolits a l’inici de la legislatura

Atesa la necessitat de provocar un canvi de model global respecte la necessitat de cercar un equilibri real entre economia, medi ambient i persones.

ACORDEM I PROPOSEM

Al Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès l’adopció dels següents acords:

La creació d’una comissió de seguiment ciutadana específica per tractar el problema dels abocadors de la Plana del Castell, integrada per representants dels diferents agents socials que s’han manifestat com a part interessada, per tal de discutir, contrastar i consensuar les mesures a aplicar per la descontaminació dels abocadors, les conclusions de la qual siguin vinculants a efectes de la seva aprovació per part de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

1. Establir un protocol d’actuació d’aquesta comissió, tant pel que fa a la periodicitat de les reunions com de la disponibilitat de recursos (tant econòmics com humans) per tal que els participants puguin contrastar la informació pels mitjans de la seva elecció, a fi d’arribar a veritables consensos sobre les opcions a desenvolupar per la descontaminació dels abocadors

2. Enfocar els treballs d’aquesta comissió tant des del punt de vista urbanístic, ambiental i de protecció de la salut de les persones, econòmic, i si s’escau, jurídic

3. Comunicar els resultats d’aquests treballs a la ciutadania de Cerdanyola del Vallès prèviament a la seva discussió i aprovació per part de l’ajuntament

4. Considerem que l’aplicació d’un pla urbanístic de l’envergadura del Centre Direccional ha de ser una oportunitat per aprofundir en els aspectes de sostenibilitat que el desenvolupament de la nostra societat requereix, tant des del punt de vista ambiental, com econòmic i social.

Considerem que la gestió del territori a través de l’acció pública ha de tenir en compte el que exposa la dita d’origen hindú: “La terra no és una herència dels nostres pares, sinó un préstec dels nostres fills”.

A la vila de Cerdanyola del Vallès, novembre de 2009

Comparteix: