Compromís continua lluitant per una alternativa al model de ciutat vigent

El portaveu del Grup Municipal de Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà, confirmava que la impugnació del pressupost del 2012 continua el seu procés, però que el més important “és debatre els continguts polítics, força divergents dels que sustenten els partits majoritaris amb representació al Ple”. Escolà explicava que en un mes i mig només es van mantenir dues reunions amb el govern, “a qui es van presentar diverses propostes i de qui no es va obtenir la informació requerida per poder debatre en profunditat”.

Els grans eixos d’acció que Compromís va posar a la taula de negociació de pressupostos són la participació ciutadana, amb l’elaboració de pressupostos participatius i la creació de Consells de Barri; la defensa dels serveis públics; i la creació d’ocupació pública de qualitat, amb gestió directa dels serveis municipals, “aprofundint en un canvi del model de relacions econòmiques que aposta per la proximitat i la solidaritat, en el qual les cooperatives hi juguen un paper força important”. En l’apartat de mesures per a la millora de les finances municipals, Compromís proposa la congelació del pagament del deute bancari, “al que es dedica aproximadament el 12% del pressupost per amortitzar interessos”. Carles Escolà assegura que hi ha mecanismes legals per fer-ho i que “només cal voluntat i valentia política per destinar la partida prevista per pagar als bancs per pagar, per exemple, a petits proveïdors i empresaris i a reforçar serveis socials”.

A Cerdanyola, amb unes 5.000 persones a l’atur, es viuen cada dia situacions dramàtiques, com les protagonitzades per famílies afectades per execucions hipotecàries i amenaçades de desnonament. Compromís lamenta que la moció aprovada al Ple al mes d’octubre per impedir les execucions hipotecàries “encara no hagi servit per crear els mecanismes per ser efectiva i anar més enllà de la declaració de bones intencions”. Carles Escolà ofereix els serveis de la seva formació als afectats, ja sigui assessorant o fent acte de presència física per evitar pacíficament els desnonaments.

Can Planas

L’altre gran tema aprovat al Ple de gener va ser l’acord de govern per sol•licitar la declaració de sòl contaminat a la zona afectada per l’abocador de Can Planas a l’Agència de Residus de Catalunya. Carles Escolà admet que “es tracta d’un pas estimable, tot i arribar tard a causa dels nombrosos interessos urbanístics que hi ha a la zona, perquè de tirar endavant implicarà que els responsables de la contaminació del sòl hauran de pagar la neteja i recuperació de la zona afectada”. Un pas més que “no hauria d’aturar la lluita per aconseguir recuperar el territori en perfectes condicions d’una manera definitiva”.

Programari lliure

El Ple també va aprovar per unanimitat una moció de Compromís per l’aplicació del programari lliure a l’administració local. Carles Escolà defensa que es tracta d’una aposta que permet estalviar diners en llicències, es deixa d’estar en mans d’empreses privades, permet dissenyar programes i processos per guanyar en eficiència i s’avança cap a la sobirania tecnològica.

Alternatives al model de ciutat vigent

Compromís manté la seva desvinculació de qualsevol conversa per entrar a govern “per una simple qüestió de manca de confiança en la resta de grups i el model de ciutat que defensen”. Compromís es marca com objectiu en continuar treballant per fer possible una alternativa al model vigent i confien que de seguir per aquesta línia “podrem incidir amb més força en l’acció de govern, via major representació, en el proper mandat”.

http://cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2011/2012/02/03/carlesescola_plegener.html

Comparteix: