Compromís denuncia el govern per voler limitar el paper de l’oposició i apropiar-se de l’espai públic
El portaveu del grup municipal del Compromís, Carles Escolà, opina que el text inicial de l’ordenança de convivència i civisme “és una proposta reaccionària basada en les sancions i amb l’apropiació de l’espai públic per part de l’Ajuntament, que acaba decidint el que es pot fer i el que no es pot fer al carrer”. Escolà creu que l’anomenat procés participatiu en l’elaboració de l’ordenança “no ha estat més que una pantomima” i anuncia la presentació d’una esmena a la totalitat. Compromís vincula estretament civisme a justícia social, considerant que “primer calen eines per avançar en la justícia social i després ja es podrà parlar de civisme i establir unes sancions proporcionals a les faltes comeses”.
Sobre les modificacions de pressupost, quinze en el que va d’any, Escolà creu que en el cas del pagament de contractes de neteja, com la número 14, “no es poden considerar un imprevist de gestió perquè es tracta d’un contracte on es fixa quan i quant s’ha de pagar”. Es per això que parla de “desgavell” i d’un pressupost elaborat sense cap mena de previsió, “en el qual es quadren les partides en funció dels interessos i a mesura que passa l’any s’ajusten a la realitat”.
A més, des de Compromís troben “indecent i inacceptable el incompliment sistemàtic per part del govern a l’hora de posar a disposició dels grups de l’oposició la documentació per poder analitzar els expedients econòmics”. Escolà explica que això “limita greument la capacitat de control que tenen el deure d’exercir com a grup d’oposició per poder aportar propostes i alternatives al debat polític”.
La modificació número 15 destina 1 milió 200 mil euros al futur projecte de la Biblioteca Central, amb una previsió de despesa total de més de 5 milions per rehabilitar l’edifici del Casal de l’Esport. A l’espera de conèixer més detalls del projecte, Compromís ho troba “una absoluta barbaritat, al tractar-se d’un edifici que està en zona inundable”. Compromís proposa destinar els diners a rehabilitar altres equipaments.
Compromís considera injusta les bonificicacions en l’ICIO
En el tema de les bonificacions fiscals a administracions i empreses, Compromís ho troba tremendament injust, “ja que mentre a la ciutadania se l’ofega amb impostos i retallades, es manté un tracte preferent amb determinades administracions, que ens apliquen les retallades, i amb empreses privades amb molta capacitat econòmica i que poden pagar impostos”.
El Ple va adherir-se al manifest de rebuig a la violència envers les dones, al manifest del Dia Internacional de les persones amb discapacitat i al manifest del Dia Mundial de la SIDA. Carles Escolà qualifica de “molt hipòcrita per part d’algunes formacions adherir-se a manifestos quan després, des de responsabilitats de govern, retallen serveis que havien de garantir els drets que defensen aquests manifestos”.
El Ple va aprovar la moció presentada per Compromís per garantir els drets dels infants i adolescents de Cerdanyola. Carles Escolà creu que el fet d’aprovar una moció a l’Ajuntament de Cerdanyola “no és garantia de res, però com a mínim pot servir per pressionar i exigir la posada en marxa de les mesures aprovades”. Compromís demana obrir un procés d’anàlisi i debat des d’una perspectiva participativa, per detectar què és el que cal fer i arribar a un consens sobre com fer-ho. Per a Compromís els infants són un dels col·lectius més afectats per la crisi i que per això “calen polítiques que els hi garanteixin la igualtat d’oportunitats, acabant amb les desigualtats i no perpetuant-les”.
En les negociacions pel pressupost, Compromís veu difícil trobar un espai de trobada si les línies mestres amb les que el govern treballa són les que venen donades pel Pla de sanejament i la Llei d’estabilitat pressupostària. Compromís no entrarà en el joc de negociar a dues bandes, i demana negociar amb la dreta o amb l’esquerra, apostant, entre d’altres temes, “per un model de fiscalitat progressiva i canviant les prioritats de pagament, atenent primer els petits proveïdors i en darrer lloc els bancs”.
http://www.cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2012/12/10/cxc_ple_novembre.html