El Compromís espera que la comissió especial aporti llum sobre la gestió del PEM Guiera

El Compromís per Cerdanyola espera que la comissió informativa especial per estudiar a fons la concessió del PEM Guiera a la Federació Catalana d’Handbol aporti llum sobre la gestió d’un equipament que consideren marcat per l’ombra del dubte en diversos aspectes. Una vegada la comissió tregui les seves conclusions, i si es determinen responsabilitats polítiques en algunes irregularitats, ja es decidirà si cal demanar dimissions o no.

[Escolta l'entrevista sencera]

El regidor del Compromís per Cerdanyola, Sergio Rodríguez, creu que la comissió “ha de servir per posar llum i taquígraf a la gestió feta per la Federació en les seves concessions, una cosa que hauria de ser habitual en democràcia”. Rodríguez recorda que el Compromís ja havia proposat la creació de comissions per seguir algunes concessions importants, com la de CESPA per la neteja.

Rodríguez diu no entendre l’oposició frontal del govern a la creació de la comissió, i espera que l’actual portaveu d’ICV-EUiA, Santiago Cayuela, i que en el seu moment tenia responsabilitat directa sobre la gestió de diversos equipaments esportius, com el PEM Guiera, “haurà de facilitar la tasca de la comissió perquè té informació de primera mà”.

El Compromís denuncia que el plec de clàusules de la concessió estava mal fet, perquè no troben normal que “l’Ajuntament hagi de pagar cada vegada que ha d’utilitzar l’equipament i hagi de pagar cada vegada que hi ha pèrdues per no provocar desequilibri econòmic”. A això s’hauria d’afegir tot un seguit de decisions unilaterals per part de la Federació, factures impagades, que “la Federació hagi posat la concessió com a garant per demanar crèdits bancaris i que algunes despeses de la Federació Catalana d’Handbol s’hagin comptabilitzat com despeses de la concessió”. El Compromís es mostra partidari de fer complir el requeriment per dipositar la fiança de 190 mil euros que va desaparèixer el 2004 i optar per la gestió directa de l’equipament una vegada estudiats els comptes.

Sobre el projecte d’un equipament com la Biblioteca Central aprofitant l’edifici de l’Altis, el Compromís considera que l’informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua “ho és sobre el canvi d’usos per fer compatible usos esportius i culturals, però continua parlant de l’existència del risc d’inundabilitat”. El Compromís vol biblioteques, però no invertir 5 milions “per rehabilitar un edifici en zona inundable” i acusa al govern de negar-se a escoltar altres opcions i “tirar pel dret per poder inaugurar l’equipament cultural per eleccions”. A més, demanen que s’exposi públicament el projecte executiu de la biblioteca per poder debatre i sotmetre el tema a participació ciutadana.

El Compromís va presentar una moció al darrer Ple perquè quan hi hagi una dació en pagament, es faci complir a l’entitat bancària corresponent el seu deure de pagar l’impost de la plusvàlua que se’n deriva. Algunes entitats li canvien el nom a la dació en pagament i s’estalvien l’impost, contemplat a l’ordenança fiscal. Sergio Rodríguez assegura que això “cau en frau de llei i es pot impugnar judicialment per obligar al banc a pagar els diners i que l’Ajuntament rebi l’import”. La moció es va presentar al Ple de maig i es va retirar perquè alguns grups la poguessin estudiar més a fons i fer aportacions. Per a sorpresa de Rodríguez, “un mes després no s’han fet aportacions i la moció ha estat rebutjada per PSC, ICV-EUiA i PP sense generar debat ni intervencions al Ple”. Rodríguez troba “escandalós el desinterès demostrat sobre el tema” i ho atribueix a “una evident manca de valentia per plantar cara al poder financer”.

Respecte a les relacions entre Ajuntament i EMD de Bellaterra, Sergio Rodríguez espera que la negociació per redactar el conveni entre ambdues administracions, amb la mediació de la Generalitat, “posi fi a l’espiral de contenciosos administratius que només suposen pèrdues de recursos humans i econòmics”.

http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2013/07/05/cxc_ple_juny.html

Comparteix: