Un bomber de Cerdanyola donarà la volta al món en vela

Dídac Costa, integrant del cos de bombers de Cerdanyola i experimentat navegant, estarà, el proper 4 de novembre a Les Sables d’Olonne (França), en la línia de sortida de la vuitena edició de la Vendée Globe, la regata volta al món en solitari, sense escales i sense assistència tècnica.

Imatge: El País

Imatge: El País

Tal com informa el diari El País, del qual copiem íntegrament la notícia, el patró català s’enfronta al major repte de la navegació oceànica en solitari sense un patrocinador principal que financi el projecte. En una prova on es barregen pressupostos d’entre un i tres milions d’euros, Costa compta amb un dels més modestos -ronda els 300.000 euros- recaptats mitjançant la solidaritat i les aportacions d’amics, navegants, clubs i petites empreses del sector. “Molta gent ens ha ajudat i s’ha implicat en el projecte”, assenyala el jove barceloní, que va haver d’invertir els seus estalvis -fins i tot hipotecar el seu habitatge- per complir el seu somni.
Campanya de ‘crowfunding’

A la dificultat que representa no tenir un patrocinador, fa unes setmanes es va afegir un altre problema que va poder acabar amb mesos d’esforç. Costa va haver de llançar una campanya de crowfunding per aconseguir fons per reparar l’electrònica danyada del seu vaixell per la caiguda d’un llamp al pal durant una tempesta elèctrica. Gràcies a una acció de micromecenatge esportiu, amb aportacions que han anat des dels 10 euros als 2.000 euros, en tan sols una setmana ha pogut recaptar la xifra mínima de 19.000 euros que li assegurava poder ser a la línia de sortida. Ara, a pocs dies de la sortida aspira a assolir l’objectiu de 36.000 euros que li permetria disposar d’un pressupost addicional per poder cobrir els costos que suposa comptar durant la regata amb la informació meteorològica (mapes de vent, corrents, etc.) tan necessària durant tot el recorregut. I, si pot, disposar de 1GB de dades en comunicacions per satèl·lit que li permeti enviar, fotos i vídeos i compartir la seva aventura al llarg dels prop de 100 dies que durarà. Obtenir els recursos suficients per poder fer realitat el seu somni ha estat el seu primer èxit.

El projecte compta amb el suport de la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB), que li ha llogat el One Planet One Ocean, el vaixell amb en el qual participarà en la regata i que donarà continuïtat a una col·laboració científica amb la UNESCO a la qual ja va participar l’any passat.

Malgrat la seva joventut, 35 anys, el català acumula una dilatada experiència i reuneix les qualitats necessàries per afrontar el desafiament. Es va iniciar en la vela a bord del creuer familiar. Després d’uns anys navegant en vela lleugera, es va passar a la classe Mini 650 en la qual va competir en diverses regates pel Mediterrani, abans de preparar-se per a la travessia de l’Atlàntic a la Mini Transat de 2011, entre La Rochelle (França) i Badia (Brasil), en la qual va finalitzar en el lloc 19. Aquesta experiència el va animar a anar més lluny: navegar en els vaixells més potents i més ràpids, els Imoca 60. a bord d’un d’aquests vaixells va completar la seva primera regata al voltant del món . Va ser a la Barcelona World Race 2014-2015, juntament amb Aleix Gelabert. Després de finalitzar en quarta posició, Costa va anunciar la seva intenció de participar en la que sens dubte és considerada la regata més exigent de la vela oceànica en solitari.

Amb escasses possibilitats econòmiques i un equip de quatre persones -Jordi Griso, entrenador principal de l’equip; Aleix Gelabert, director tècnic; Aitor Ocerin, responsable del pal i ferramenta; i Trabal Penya, mecànic Costa va invertir moltes hores treballant al vaixell per preparar a consciència i posar-lo a punt per afrontar la regata. El vaixell disposa de vuit espelmes, de les quals només dues són noves, la major i el solent. La resta són les que va utilitzar en la BWR, que estan en bon estat, encara que va haver de substituir el gènova per un altre menys usat. “Estic satisfet perquè tanquem una llarga etapa no exempta de sobresalts” assenyala el català.

En aquesta vuitena edició de la Vendée Globe serà la primera ocasió en què set vaixells d’última generació naveguin amb foils -un apèndix en els costats- que mantenen l’embarcació elevada sobre la superfície del mar, amb la idea de reduir el contacte del casc amb l’aigua i guanyar uns nusos de velocitat. Sens dubte es tracta d’un concepte tecnològic diferent que farà més atractiva la prova, encara que en una regata tan llarga i exigent, són els navegants els que marquen la diferència. Aquesta serà la sisena volta al món de l’actual One Planet One Ocean i Costa és conscient de les seves limitacions: “Competeixo amb un vaixell antic, però és fiable i conec els seus límits”. El patró compta amb un avantatge important, coneix bé el vaixell i tots els sistemes, les seves prestacions i el seu comportament navegant, el que d’alguna manera compensa una mica la falta de dies de navegació.

L’última guàrdia

Mentre alguns patrons decideixen prendre uns dies lliures amb la idea de reduir el nivell d’estrès abans de deixar anar amarres, Costa, que portava uns dies a Les Sables ultimant els preparatius de la sortida, va haver de tornar aquesta setmana a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) , on té la plaça com a bomber per fer la seva última guàrdia abans d’agafar-se una excedència que pot arribar fins als dos anys. Per ara no pot dedicar-se a ser navegant professional i compatibilitza el seu treball amb la vela. “La meva idea era intentar deixar-lo si aconseguíem un projecte amb més pressupost, però no ha estat així”, reconeix. Després de la regata, no sap, hauré de treballar en alguna cosa per pagar les factures!, afegeix.

La Vendée Globe, és una regata amb un recorregut de 24.840 milles nàutiques (46.030 km.) I gairebé tres mesos de navegació que posarà a prova la resistència dels 29 vaixells i tripulants que prendran part en la sortida. Navegar en solitari és una altra dimensió, Encara que el vaixell és el mateix i el recorregut molt semblant al de la BWR, si vas sol no pots desconnectar en cap moment i això té un desgast que no és fàcil gestionar. Quan comenci la regata la major preocupació del català serà no acabar-la per una avaria que no pugui solucionar i l’obligui a abandonar.

Didac Costa serà el quart espanyol a afrontar el major desafiament de la navegació oceànica en solitari, després de José Luis de Ugarte (1993, l’únic en completar la circumnavegació), Javier Sansó (2000 i 2012) i Unai Basurko (2008).

Comparteix: