ERC valora el trencament del Govern Municipal
Des del dia després de les eleccions municipals del maig del 2015, i atesos el resultats i la plural composició del plenari, ERC va apostar per a configurar un govern majoritari com a eina imprescindible per a dur a terme la necessària transformació de les polítiques municipals i dels serveis públics. L’acord de govern que es va aconseguir entre CXC, ERC i CIU el passat mes d’abril, junt amb els acords programàtics als quals també s’hi sumaren ICV-EUiA, possibilitaven que els canvis polítics i de gestió necessaris per a Cerdanyola del Vallès esdevinguessin una realitat concreta.
Durant 5 mesos el govern ha treballat amb la il·lusió, la voluntat i la determinació necessària per a dur a terme aquells acords. Quan la configuració del govern és diversa tothom és conscient que les cessions i les renúncies són imprescindibles, però que per sobre de tot està la cohesió interna per a complir amb els pactes subscrits. Els compromisos estan per a complir-se, no per a negociar-los per contrapartides, i és un acte de responsabilitat política respectar el marc que com a persones i com a partits ens va imposar per a procurar un bé major que el propi: Cerdanyola i les seves persones . Els acords programàtics, així com els acords metodològics i ètics subscrits pels 3 partits són públics i transparents.
Dissortadament el passat ple de setembre de 2016 el govern tripartit es va trencar per l’actitud dels regidors de CDC els quals, en contra dels pactes, per sobre del consens majoritari imprescindible de govern, amb una utilització parcial, partidista i equivocada dels fets, va decidir votar de forma diferent a la resta de govern en dos punts de l’ordre del dia. Aquest fet venia a ser la culminació d’una sèrie d’actuacions anteriors d’aquests regidors els quals havien actuat de forma unilateral, tant en el ple municipal, com en el Consell del Consorci del Centre Direccional, exigint canvis en el cartipàs municipal quan només feia 5 mesos que s’havien signat els acords, i actuant amb voluntat d’eternitzar els problemes sense proposar alternatives a les solucions que els altres membres del govern posaven sobre la taula en temes tan sensibles com: el planejament del Centre Direccional, la municipalització de serveis, la continuïtat de l’ajuntament al Consorci Urbanístic del Centre Direccional i l’assumpció del seu deute de 90 milions d’€, els aparcaments municipals i de l’empresa Cerdanyola Aparca SA, o la construcció del crematori. Des d’ERC sempre hem entès que totes les possibles diferències, que poden ser lògiques i conseqüents a la pluralitat, s’havien de debatre amb tranquil·litat i en el sí del govern. Però per part de CDC es va considerar apropiat fer pública qualsevol discrepància, assenyalant-nos de forma falsa i temerària, per exemple, com a culpables de no aconseguir uns ajuts dels fons europeus FEDER. Res més lluny de la realitat.
Cal deixar de manifest que els punts de l’ordre del dia del ple municipal en els quals els regidors de CDC es van desmarcar del vot del govern eren prou sensibles i requerien de l’imprescindible unitat de tots els membres de govern, sense que aquesta fos negociable fora dels pactes ja subscrits. Per un costat es portava a ple la possibilitat certa d’aturar la construcció del crematori i per un altre l’aprovació d’una moció que, per la via d’urgència i sense cap consulta ni discussió prèvia, els partits polítics de l’oposició havien presentat i en la qual, amb afirmacions falses i injurioses vers el govern municipal del que CDC formava part, es demanava respecte als treballadors públics davant d’uns suposades pràctiques contràries als mateixos que el govern actual mai ha dut a terme.
Les motivacions de CDC per a desmarcar-se dels acords i del vot majoritari del govern no tenen cap fonament. Les negociacions amb Truyols per a no construir el crematori s’han produït al llarg del temps pels regidors competents, fins i tot el mateix matí de dijous abans del ple, reunió a la qual CDC va declinar assistir, escenificant una cosa molt diferent a la que proposaven i fan pública. En aquella reunió l’empresa es va negar a renunciar al contracte que tenen adjudicat, per la qual cosa allargar terminis i deixar de prendre mesures legítimes i plenament legals era un acte irresponsable i no voler solucionar un dels diferents problemes que tenim com ajuntament. Pel que fa a la moció, més enllà del seu contingut fals i injuriós, no perseguia la defensa de tots els treballadors i treballadores públics locals, com deia un dels seus acords, sinó que pretenia retallar la potestat d’autoorganització del govern municipal i establir privilegis en els equips directius, tot menystenint la resta de treballadors públics. Davant d’aquest atac a l’acció de govern, CDC va optar per apartar-se de la necessària actuació unívoca i inequívoca del govern del qual en formava part, tot al·legant que ni Recursos Humans ni Organització eren àrees de la seva competència. No es pot entendre l’acció de govern com òrgans estancs dels quals un en forma part o no depenent si el seu partit té competències delegades. L’exigència de vot en comú de tots els membres del govern no era baladí, sinó necessària i imprescindible si es creu i es treballa per un objectiu comú.
Tot i ser una situació no volguda i no cercada per nosaltres, des d’ERC donem suport a la decisió de retirar les competències als regidors de CDC, ja que no es pot entendre un govern sense la necessària cohesió i voluntat comú de complir amb els compromisos adquirits. Ara bé, tot i que la voluntat és ferma i no defallirem en els objectius i compromisos que tenim amb la ciutat i les seves persones, entenem que aquesta situació ha de ser conjuntural, i cal refer els ponts per a complir amb els acords programàtics pel mandat 2015-2019 que en el seu dia es van signar. Aquest és el marc que entenem que encara avui en dia és vigent i treballarem per a que sigui possible i executar totes les accions previstes en aquells acords.