L’empresa del convergent Sergi Fernández va redactar el projecte DUSI

Porta Cabot, l’empresa dirigida pel Conseller Nacional de Convergència, ha sigut l’encarregada de redactar el projecte DUSI que l’Ajuntament de Cerdanyola ha presentat a l’Estat.

Imatge: Aj. de Cerdanyola

Imatge: Aj. de Cerdanyola

El passat 13 de novembre de 2015 es va publicar al BOE la convocatòria d’estratègies DUSI amb fons FEDER de la Unió Europea. L’Ajuntament de Cerdanyola, després de consultes amb els seus serveis tècnics, va decidir presentar-se amb l’acord de contractar una empresa externa que redacti el projecte.

L’11 de desembre de 2015 van arribar al Servei d’Urbanisme un total de tres ofertes d’empreses que s’oferien a la redacció del projecte. Finalment, l’empresa Porta Cabot SL, dirigida pel conseller nacional de Convergència Sergi Fernández Porta, va ser la proposada pel coordinador de l’àrea d’Urbanisme i, finalment, l’escollida pel Govern de Cerdanyola. Les altres dues empreses que es van presentar – amb honoraris molt similars a la proposta triada – van ser «J3B3 Econòmics SL» i «Estudi 66».

L’encàrrec que se’n va fer a Porta Cabot SL va tenir un valor de 17.900 euros més IVA. Aquest cost es valora per unes 350 hores de treball de tècnics especialitzats més 150 hores de treballs de direcció i coordinació.

Donat que, a data 14 de desembre, el Servei d’Urbanisme ja no disposava de crèdit suficient per fer front a aquesta despesa, no es va tramitar el contracte. Un cop prorrogat el pressupost per l’any 2016, Urbanisme ja tornava a disposar de fons per tancar el contracte que, després de procediments legals, es va realitzar el passat mes de febrer.

Porta Cabot, propietat del convergent Sergi Fernández Porta

El Conseller de Convergència Sergi Fernández Porta és el propietari i administrador de l’empresa Porta Cabot SL, adjudicatària de la redacció del projecte DUSI a la ciutat.

El PSC denuncia que l’expedient és deficient

El passat mes d’abril el PSC de Cerdanyola va denunciar que l’expedient de contractació de Porta Cabot era deficient. L’agrupació local criticava que ni el Govern ni l’empresa contractada havien fet cap procés de participació ciutadana per a definir el projecte DUSI, quan, segons diuen, aquest és un dels criteris essencials per poder accedir als recursos.

El PSC també critica que el Govern de Compromís es va comprometre a demanar “almenys” tres ofertes a empreses diferents en cas de fer servir contractes menors. Curiosament, segons diuen des del grup de Carme Carmona, a l’expedient no hi havia cap escrit de l’Ajuntament sol·licitant aquestes ofertes. «Sí que hi ha 3, però no sabem qui les ha demanat (no hi ha cap comanda de contractació) i menys com han arribat a l’Ajuntament (no tenen registre d’ entrada). Una cosa que no demanes no t’ arriba», anuncia el grup al seu portal.

Altre fet que ha cridat l’atenció al PSC és que a l’empresa Porta Cabot S.L, la persona responsable en desenvolupament local i participació «és casualment tècnica de desenvolupament local i participació de l’Ajuntament del Figaró-Montmany, municipi del qual era alcalde l’actual Cap de Gabinet de l’alcalde Escolà. Molta casualitat», diu el comunicat.

Per la seva banda, el Govern de Cerdanyola diu que aquestes acusacions del PSC estan mancades de base argumental d’acord amb l’expedient, que el procediment s’ha fet d’acord amb la legislació vigent, que el servei ha tingut un cost adequat, tal com diuen els tècnics municipals.

Què és el projecte DUSI a Cerdanyola?

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha presentat un projecte per reforçar la centralitat del riu Sec a la trama urbana de la ciutat. Es preveu actuar a les zones de Les Fontetes, Quatre Cantons, carretera de Barcelona, antigues naus de l’empresa Uralita i Avinguda de Catalunya. El projecte s’articula sobre quatre eixos: conservació i protecció del medi ambient; incorporar les noves tecnologies als equipaments i espais públics; reducció de les emissions de carboni i altres elements contaminants; i promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa energètica. La idea és anar més enllà de simples actuacions urbanístiques i busca dinamitzar socialment la zona.

Els ajuts DUSI destinen 33 milions d’euros als municipis de Catalunya que hi presentin projectes, amb un màxim de 15 milions per municipi. Els ajuts suposaran un 50% del pressupost de les actuacions previstes i en funció de la quantitat final rebuda, l’Ajuntament prioritzarà les zones on treballar, com Les Fontetes i Pont Vell, amb greus dèficits històrics. El projecte inclou recuperar l’espai del CAP Fontetes, actuar a la zona del Mercat o endegar un procés participatiu per definir l’ús de Ca n’Altimira.

Les llistes definitives sobre els municipis seleccionats per a rebre ajuts i l’assignació de recursos es faran públiques abans de l’estiu.

Comparteix: