[VÍDEO] Ramon Franquesa aposta per una Europa de la cooperació
S’ha de perdre la por a trencar amb l’euro i plantar cara a la Unió Europea (UE) per recuperar la sobirania dels pobles i construir l’Europa de la cooperació entre estats. Aquesta és una de les principals conclusions que Ramon Franquesa va oferir ahir en la xerrada-debat UE, un projecte en crisi. De les retallades a les deportacions que es va fer a l’Ateneu, organitzada per PSUC viu.
El ponent, Ramon Franquesa, professor d’Economia Mundial a la Universitat de Barcelona i membre de la Plataforma per la sortida de l’euro, explica que la cooperació entre els pobles europeus ajudaria al desenvolupament dels mateixos i a l’augment de la qualitat de vida de la ciutadania. Franquesa creu que s’ha de plantejar el discurs de la solidaritat desmuntant les institucions que “ens han fet presoners”.
El professor, autor del llibre Librarse del euro va fer un recorregut històric des del naixement de la Unió Europea fins a la implantació de la moneda única explicant les conseqüències que han suposat per als països del sud i va plantejar possibles vies de sortida per recuperar “la sobirania dels pobles”.
La Plataforma per la sortida de l’euro, està desplegant iniciatives per impulsar i organitzar el debat sobre la necessitat d’abandonar la moneda única des d’una perspectiva favorable a les grans majories la qual cosa passa per revisar el deute il·legítim i passar a controlar socialment el sector financer.
Desavantatges del euro
Segons comenta Ramon Franquesa el sistema de moneda única té alguns avantatges, però també un gran desavantatge: els estats ja no tenen poder per fabricar moneda i quan es viu una situació de crisi com l’actual, els estats han d’endeutar-se. Tot i reconèixer que fabricant moneda puja l’inflació, considera aquest fet un mal menor comparat amb haver de fer retallades de serveis i que creixi l’atur.
L’autor explica que tenim un sistema ecònomic que enriqueix als bancs i empobreix a les víctimes de la crisi, als treballadors, i també a les petites empreses que han de tancar per l’impagament de les administracions públiques.
Ramon Franquesa diu que si hi ha inflació els bancs perden perquè han donat crèdits i guanya qui ha rebut aquests prèstecs. Per això, el primer objectiu del Banc Central Europeu (BCE) és que no hi hagi inflació.
A més, comenta que és una gran mentida que fora de l’euro no hi ha vida. Segons manifesta, els nostres productes es vendrien millor a l’estranger i les nostres empreses tornarien a ser competitives ja que compraríem productes fets aquí perquè, per exemple, els procedents d’Alemanya serien molt cars.
Lliure comerç
Ramon Franquesa també va fer referència al TTIP, el tractat de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea que s’està treballant. Segons explica, aquest tractat permetrà, per exemple, que una empresa estrangera (fiscalment radicada al seu país) pugui accedir a presentar-se a concessions de serveis públics aquí amb treballadors d’aquí perquè portar-los de fora seria molt car. Segons remarca, això es vol generalitzar i provocaria la destrucció de la negociació col·lectiva i que tot el sector públic pogués quedar en mans privades. A més, amb el TTIP s’alterarà la competència i desapareixeran les denominacions d’origen, ja que el que pretenen és tenir marques estàndards que es puguin col·locar en qualsevol país.
Franquesa insisteix en què Europa es va construir amb un discurs de respecte pels drets humans que s’ha anat degradant i s’està veient amb el desastre humanitari dels refugiats sirians. El ponent explica que la guerra a Síria ha estat portada per les grans companyies petroleres. La gent ha hagut d’emigrar, sobretot al país veí, Turquia, i allà han trobat “pitjor situació que amb la que van ensopegar els republicans espanyols a França”.
Desastre humanitari
El professor recorda que la cancellera alemanya Angela Merkel va obrir les seves fronteres a 400 mil refugiats com a amenaça als treballadors alemanys que començaven a queixar-se dels anomenats “minijobs”, però la situació es va desbordar i van voler arribar al país moltes més persones i és aquí quan va recórrer a les lleis de Schengen que indiquen que quan entren immigrants il·legalment se’ls han de quedar els països que han creuat i que es reparteixin per la resta d’Europa. La conseqüència de tot plegat, admet, és el desastre humanitari que estem vivint actualment.
Ramon Franquesa assegura que es poden acollir refugiats sempre, però s’han de canviar les polítiques econòmiques, per això és necessari trencar amb tot aquest sistema perquè està provocant conflictes entre països, com per exemple Grècia i Alemanya. Però s’ha de tenir en compte, apunta, que s’ha de recuperar el discurs de classe, i pensar que els nostres enemics no són els alemanys, sinó els seus dirigents i els bancs “sobornen” el govern grec perquè compri armes o faci inversions i es vagi endeutant. Per això, indica que “s’ha de sortir del xantatge” i tirar endavant una altra Europa més solidària i cooperativa.
L’acte va finalitzar amb les intervencions del públic i una crida a la participació en la manifestació que els treballadors de la planta Delphi de Sant Cugat faran aquest dissabte.
El text i la fotografia d’aquesta noticia han estat copiats del diari municipal Cerdanyola.info.