Nova estratègia per a la regulació de l’ús públic al Parc Natural de Collserola

El primer resultat de la taula de treball que es va realitzar el mes de gener per abordar les diferents problemàtiques de l’ús públic al Parc Natural de Collserola ja han sortit a la llum: nous criteris per minimitzar l’impacte ambiental de les activitats esportives de gran format.

collserola2La funció social de Collserola és cabdal pels ciutadans del seu voltant però cal trobar l’equilibri entre la conservació dels sistemes natural i ús que se’n fa de l’espai. L’increment de la freqüentació dels darrers anys ha fet que s’arribin a superar els 3 milions de visitants anuals, amb expectatives i interessos ben diferents.

Aquesta situació ha portat al Consorci a fixar-se com objectiu prioritari, per aquest mandat, implementar una nova estratègia de gestió que garanteixi l’ús sostenible del Parc.

Per aquest motiu, s’ha constituït una taula de treball, amb els tècnics dels nou ajuntaments del Parc, on es tractaran les diferents accions a portar a terme. La finalitat d’aquest nou espai de diàleg Ajuntaments-Consorci és la de consensuar les línies estratègiques i accions a portar a terme, en tot el territori, per a la planificació de l’ús públic, durant el període 2016-2019.

Està previst que la taula es reuneixi de manera sistemàtica durant tot l’any. La primera sessió es va fer el 28 de gener.

També es treballarà amb la ciutadania per tal d’incorporar els diferents punts de vista, suggeriments i propostes que ajudin a avançar en aquest objectiu.

Les activitats al Parc no tenen per què representar cap problema, tot depèn d’on es fan, de quina manera, amb quina freqüència i amb quants participants. Hem de tenir ben present que Collserola és un Parc Natural, inclòs en la Xarxa Natura 2000 europea i espai PEIN (Pla d’espais d’interès natural de Catalunya).

Primer objectiu: noves mesures per minimitzar l’impacte de les activitats esportives de gran format

Malgrat la gestió i control de les activitats esportives de gran format que s’ha fet durant els gairebé 30 anys de protecció d’aquest espai, des del 2009, la demanda quasi s’ha duplicat i en paral·lel també el nombre de participants.

collserolaLa gestió del dia a dia ha fet que el primer tema a tractar fossin els criteris a aplicar en la gestió de les autoritzacions d’aquest tipus d’activitats. S’han consensuat les mesures per minimitzar l’impacte ambiental de les activitats esportives de gran format que s’implementaran a partir del gener de 2017.

La proposta es basa en tres eixos:

  • Ajustament dels recorreguts a una xarxa de camins establerta.
  • Reducció del nombre de participants.
  • Limitació del nombre d’activitats anuals.

Els criteris consensuats també implicaran la no autorització, a partir de 2017, d’activitats en horari nocturn.

El 2016, es contempla com a període d’adaptació per a les entitats que han organitzat activitats durant els darrers anys. S’aplicarà una reducció en el nombre de participants, en funció de la fragilitat de la zona per on transcorri el recorregut, i s’ajustaran els recorreguts al mapa de camins autoritzables que s’ha elaborat.

Els nous criteris així com el mapa es poden consultar a l’espai d’autoritzacions del nostre web.

Tant aquests criteris com el mapa estan sotmesos a possibles variacions, en funció del seguiment que el Consorci farà per avaluar l’impacte ambiental i social de la freqüentació en les diferents zones del Parc.

El passat 25 de febrer, es van presentar la proposta de mesures a les entitats que organitzen activitats al Parc i als membres del Consell Consultiu del Consorci. Hi van assistir més de 40 persones representants de 32 entitats del territori. La propera temàtica de la taula abordarà l’ús de la bicicleta al Parc

 

 

Els propers mesos la taula de treball intermunicipal analitzarà la situació actual de l’ús de la bicicleta de muntanya i les mesures correctores que caldrà aplicar.

Les Ordenances del Parc estableixen la prohibició expressa de circular per corriols, rieres, camps a través i camins inferiors a 3 metres, així com l’obligació de respectar la preferència dels vianants.

És evident que tenim un gran repte per endavant i agraïm la col·laboració que ens han ofert algunes entitats ciclistes per reconduir aquest tema.

 

Comparteix: