Cerdanyola, entre dues aigües: la pública i la privada
El TSJC anul·la l’adjudicació a Agbar del subministrament d’aigua i obre una gran oportunitat perquè Cerdanyola pugui remunicipalitzar el servei d’aigües.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ho té clar: La concessió que subministra d’aigua a Cerdanyola és nul·la, ja que «hi ha vicis en el procés de contractació» durant la constitució, en novembre de 2012, d’una empresa mixta entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona (pública) i Agbar (privada).
Llavors, l’AMB estava governada per CiU i PSC, i van ser aquests dos partits qui van crear la societat marcant com a únic soci possible a Agbar que, sense cap publicitat, va aconseguir «a dit» el contracte per al subministrament de les llars de 23 municipis barcelonins, entre ells Cerdanyola.
Aquest contracte tenia fins mercantilistes, posant els interessos econòmics per sobre de les necessitats de les persones. Tant és així que es van calcular beneficis al voltant dels 20 milions d’euros. Ara, amb l’anul·lació del contracte, s’obren nous horitzons per Cerdanyola, deixant en mans del Consistori la municipalització de tres serveis que actualment la ciutat té contractats amb aquesta companyia: aigua potable, aigües residuals i fonts ornamentals.
Compromís per Cerdanyola aposta per remunicipalitzar el servei
Durant la campanya electoral de 2015, Compromís va anunciar que apostava per la remunicipalització del servei d’aigües. Segons Escolà, «amb la recuperació de la gestió de l’aigua podem notar ràpidament una rebaixa en la factura de l’aigua que paguem els cerdanyolencs i cerdanyolenques».
Compromís ja va informar dels avantatges de remunicipar el servei:
- Estalvi de l’IVA que és la despesa pública que tenim al contractar una empresa des de l’Ajuntament.
- Estalvi dels marges de benefici de l’empresa privada.
- Control de la situació laboral de les plantilles i evitar així situacions de precarietat i abús.
- Transparència en la gestió dels recursos públics.
- Generar ocupació pública i de qualitat.