Compromís (Guanyem) – Consorci del Centre Direccional: D’opositors a col·laboracionistes

Abandonar i dissoldre el Consorci del Centre Direccional perquè és un llast econòmic que l’Ajuntament de Cerdanyola mai hauria hagut d’assumir. Segons els estatuts del mateix Consorci, l’abandonament és causa suficient per a dissoldre’l obligatòriament.

Amb aquestes paraules Compromís va convèncer al seu programa de 2015 a les ciutadanes de Cerdanyola que el van votar. Ara, un cop finalitzat el mandat, tothom ha pogut veure que Compromís ha passat de ser opositora al Consorci del Centre Direccional a ser una entitat completament col·laboracionista.

Va poder destituir al director Pere Solà, però no ho va fer

peresolaEn 2016 Compromís va guanyar el contenciós presentat contra el Pla Director del Centre Direccional. Aquesta demanda va estar resolta afirmativament pel jutge declarant nul l’estudi sobre els abocadors que va elaborar el consorci. L’estudi, en qüestió, plantejava una actuació que en cap cas es pot considerar una solució al problema dels abocadors i que, des de el nostre punt de vista, no es basava en criteris mediambientals sinó que es tractava d’un estudi polític per a justificar la urbanització del centre direccional.

Seguidament d’aquesta victòria judicial de Compromís, el director del Consorci, Pere Solà, va actuar d’esquena a Escolà i va presentar un recurs. Va ser llavors quan va entrar en joc uns moviments poc transparents entre l’alcalde de Cerdanyola i el director del Consorci.

Per una banda, la versió del Govern, presentada al ple per Elvi Vila (CxC), era que Pere Solà havia perdut tota la confiança de Carles Escolà per haver presentat aquest recurs; per altra, Marc Costa (CiU), que es va reunir amb Pere Solà, va explicar la versió del president: “un cop es va presentar el recurs, li va dir a l’alcalde: si tu com a president del consorci m’ordenes que jo retiri el recurs, donaré l’ordre per a que es retiri. Segons tinc entès, l’alcalde va dir: no, no ho facis”.

Algú menteix i, per aclarir aquestes dues versions i trobar l’oficial, la majoria de partits van demanar una junta de portaveus extraordinària on comparegui el director general del Consorci, l’alcalde i el regidor responsable de l’àrea. Stop Direccional va demanar que aquesta junta no sigui a porta tancada perquè és un problema que afecta a tota la ciutadania.

Finalment, i fruit de la manca de transparència que ha caracteritzat a aquest govern de Compromís, aquesta junta de portaveus extraordinària mai es va celebrar i sempre quedarà en dubte la versió oficial. El que és evident és que Pere Solà continua mantenint el càrrec de director i que l’Ajuntament de Cerdanyola continua formant part del Consorci del Centre Direccional.

Va poder dissoldre el Consorci, però no ho va fer

Fins a la primavera del 2015, quan Compromís hi era a l’oposició, el grup municipal apostava per la dissolució del consorci i la creació d’un nou model de ciutat que desterri el projecte faraònic del Centre Direccional. El grup municipal alertava llavors que dins del Consorci s’estaven cometent moltes irregularitats administratives amb l’objectiu de tirar endavant el projecte urbanístic “sigui com sigui”. Llavors el grup municipal també apostava per la descontaminació total de Can Planas.

Amb l’entrada de Compromís al Govern, Escolà va tenir a les seves mans, segons els mateixos estatuts del Consorci, dissoldre i liquidar l’ens, tal com diu l’apartat “c” de l’article 14, en què anuncia que el Consorci es pot dissoldre per la “Retirada d’un dels ens consorciats, en exercici del dret de separació que es farà efectiu de conformitat amb el que disposa la Llei 15/2014, de 16 de setembre, de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa, o disposicions legals vigents que siguin d’aplicació en cada moment”.

Què és el Consorci Urbanístic del Centre Direccional?

El Consorci Urbanístic del Centre direccional, format per l’Institut Català del Sòl (Incasòl), empresa pública de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Cerdanyola és l’òrgan públic encarregat del desenvolupament urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola, en l’àmbit del sector estratègic el Parc de l’Alba inclòs en el terme municipal de Cerdanyola del Vallès, i coordinar l’actuació dels ens consorciats en el planejament, gestió, urbanització, prestació de serveis públics i comercialització dels terrenys inclosos en el seu àmbit.

Els drets i obligacions del Consorci – un deute de 90.000.000 d’euros – són assumits pels ens consorciats: el 51% correspon a l’Incasòl i el 49% a l’Ajuntament de Cerdanyola. En els seus inicis aquest percentatge era del 50% per cadascú dels ens participatius, però el Govern de Carme Carmona, gràcies a un acord entre PSC, ICV, EUiA i CiU en novembre del 2014, va delegar l’1% per treure’s responsabilitat, motiu pel qual l’Ajuntament té poques opcions per aprovar punts que l’Incasòl no vulgui.

Comparteix: