Daniel Gamper, “el profe de filo” de la UAB guanya el Premi Anagrama d’assaig

Daniel Gamper, professor de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, guanya el Premi Anagrama d’assaig amb el llibre “Las mejores palabras”.

daniel-gamper-anagrama-kxDB--1248x698@abcDaniel Gamper és aquell tipus de professor de filosofia que tothom voldria tenir. I els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona han pogut, poden i podran gaudir-lo i assaborir les seves classes, tan carregades de debats, fins a l’últim moment, desitjant que mai no arribi l’hora de sortir. Així és Gamper, un professor, apassionat, proper i, el més important: fa reflexionar.Ara, amb el llibre “Las mejores palabras”, Gamper ha estat guardonat amb el Premi Anagrama d’assaig. L’obra ha estat seleccionada d’entre 77 originals procedents de quinze països que es van presentar a la convocatòria d’enguany. El llibre es publicarà el 8 de juny i s’incorporarà al catàleg de l’Editorial Anagrama.

La recerca de Gamper se centra en el liberalisme, les teories de la democràcia, la política i la religió. Ha publicat nombrosos articles, capítols de llibre i ha participat en projectes relacionats amb la seva recerca. També és autor dels llibres “Diversidad social religiosa: un acercamiento desde la filosofia política” (2010) i “La fe en la Ciudad secular” (2014). Gamper col·labora periòdicament en mitjans de premsa escrita com els diaris Ara i La Vanguardia.

Aquest premi es concedeix des de l’any 1973 i va ser el primer guardó dedicat a aquest gènere a Espanya. L’Editorial Anagrama el va crear amb l’objectiu de cercar un tipus d’assaig imaginatiu i rigorós però allunyat de rigideses acadèmiques. Des de l’any 2017 el jurat està format per Jordi Gracia, Chus Martínez, Joan Riambau, Daniel Rico i Silvia Sesé.

Paraules de membres del jurat:

«Es difícil encontrar un texto tan bien escrito, sutil y sincero que nos hable de nuevo de las palabras y sus múltiples vidas, sus batallas digitales y mediáticas, su instrumentalidad política y social. Cuando la sinceridad carece de toda belleza y se convierte en un modo de emplear las palabras como armas, de dar nueva forma a la demagogia, de disfrazarlo todo de medias mentiras y extrañas primeras personas dolientes, resulta de lo más afortunado leer un texto que nos acompañe a través del sentido de lo que decimos o queremos decir. Daniel Gamper logra un ensayo locuaz e inteligente donde la filosofía está presente sin atisbo alguno de pedantería para recordarnos que en realidad podemos volver a aprender a hablar, a escribir y a pensar con gracia, esto es, con un espíritu nuevo pero preciso y libre», Chus Martínez. 

«Cuando parece haberse aceptado ya la pérdida de sentido de la palabra, ahogada en el ruido del presente, el lúcido ensayo de Daniel Gamper evidencia –desde la filosofía, la educación y la política– la urgente necesidad de hallar esas “mejores palabras” que permiten leer la sociedad en que vivimos y construir discursos con los que acudir en defensa de lo bueno agonizante», Joan Riambau.

«Vivimos tiempos de palabras desbocadas y abyectas, desbarradas y ajumadas, huecas, hirientes, troleras, quejicosas, malolientes, justo en la antinomia de las palabras (competentes, juiciosas, combatientes, probas, exigentes, lúcidas, fecundas, resistentes) a las que nos debemos todos si queremos salvaguardar la democracia y convertir la “libertad de expresión” en algo más que un objeto de culto. El libro de Daniel Gamper nos invita a reflexionar sobre el valor ético, político y civil de las palabras y a preguntarnos sobre el mejor de sus usos a través de un saludable y ameno recorrido por los lugares, ocasiones y tesituras en que dicho valor se pone más claramente de manifiesto», Daniel Rico.

Comparteix: