Es donen a conèixer els guanyadors de l’edició 2019 dels Premis Literaris de l’Ajuntament de Cerdanyola i la UAB

Xavier Mas Craviotto, Jordi Ferrer Gràcia i Roser Blàzquez Hernández han estat els guanyadors en les modalitats de narrativa breu, poesia i novel·la respectivament.

guanyadors_premisEl vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carlos Sánchez; i la regidora de Cultura, Elvi Vila, van donar a conèixer, el dijous 9 de maig, el palmarès de l’edició 2019 dels Premis Literaris, que coorganitzen ambdues institucions.

Tal com ha destacat el vicerector de la UAB: «ens trobem en un gran moment de producció cultural», en relació a l’èxit de la participació dels premis dels últims anys.

«Aquests tipus de premis ajuden a que la cultura sigui accessible per a tothom», ha volgut remarcar la regidora de cultura, referint-se a la contribució dels premis a la societat.

El X Premi de Narrativa Breu per a joves «Caterina Albert», dotat amb 500 euros, ha estat per l’estudiant de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, Xavier Mas Craviotto, de Navàs. L’obra guanyadora, titulada “Lluny”, és una crònica dramàtica sobre la prostitució que relata les vivències d’un personatge marginal. Montse Guillén, membre del Jurat de premi, ha ressaltat que «està ben escrita, és realista, crítica i amb un contrast molt clar entre el seu inici i la tendresa del final». Guillén ha explicat que el jurat ha volgut emetre una menció especial al relat breu “Radiografia d’un punt i coma”, de la mallorquina Laura Gost Seguí.

Pel que fa el XXIV Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol», dotat amb 1.000 euros, el recull guanyador ha estat “Carn estranya”, del barceloní Jordi Ferrer Gràcia. Segons consta a l’acta de la reunió del jurat del premi, pronunciada pel Cap del Servei de Publicacions de la UAB, Joan Carles Marset, l’original «presenta un gran domini de la llengua i de la tècnica poètica». El jurat ha destacat «la gran varietat de motius i situacions que aconsegueixen posar davant dels ulls del lector una imatge viva de la realitat representada».

Per últim, el XXV Premi de Novel·la «Valldaura – Memorial Pere Calders», dotat amb 3.000 euros, ha estat per la moianesa Roser Blàzquez Hernández, per l’obra “La volada del pinsà”. El relat, presenta una trama ben estructurada i amb un llenguatge ric. Tal com apunta Anna Salgot, membre del jurat que va defensar l’obra, «aconsegueix que el lector s’involucri en la història des de l’inici».

Una vegada anunciats els guanyadors, el Servei de Publicacions de la UAB activa la maquinària per editar les tres obres, en format paper i electrònic, i presentar-les en l’acte de Premis Literaris, que tindrà lloc a principis de novembre a Cerdanyola del Vallès.

Els organitzadors de l’acte han volgut retre homenatge a les figures de Joan Brossa (1919-1998) i de Teresa Pàmies (1919-2012) en commemoració del centenari del seu naixement. Així mateix, han volgut agrair la col·laboració dels presentadors de l’acte, Nil Marbà i Anna López, tots dos estudiants de la facultat de Comunicació de la UAB i membres de la UAB Campus Media. La fita també ha comptat amb l’actuació de la guanyadora Premi Autònoma Actua 2019,  Lia Sampai, juntament amb el guitarrista Adrià Pagès.

Comparteix: