L’exposició ‘Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència’ arriba a Cerdanyola

La mostra podrà visitar-se del 2 de maig al 28 de juliol al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. El dia de la inauguració, Sergi Freixes, comissari de l’exposició, farà una visita guiada.

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

L’exposició ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, BBVA CX i el Museu d’Història de Catalunya.

El Museu de Ca n’Oliver se suma a la iniciativa Memòria en Xarxa participant a la mostra ’1939. L’abans i el després’ i ho fa amb l’exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència. La inauguració serà el dijous 2 de maig a les 19h i comptarà amb una visita guiada a càrrec del comissari de l’exposició, Sergi Freixes.

També a partir del 2 de maig el museu acollirà l’exposició Repressió i mort a la rereguarda. L’Església Vella de Sant Martí, centrant-se en l’església vella de Sant Martí i “la seva recuperació de la memòria històrica”.

El projecte Memòria en Xarxa compta amb la participació de 25 museus de la Xarxa de Museus Locals que, entre els mesos d’abril i novembre, participen en la mostra 1939. L’abans i el després una activitat de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que consisteix en un treball conjunt per a la “recuperació de la memòria històrica”.

Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència

Avui, la cuina catalana és un referent arreu del món. Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Jordi Roca, Carles Gaig, Nando Jubany…, tots plegats són noms que no només formen part de l’elit gastronòmica mundial, sinó que també han esdevingut icones populars de primer ordre. Tot això no és fruit de la casualitat, ni tampoc neix del no-res. Neix d’unes arrels, d’una tradició, d’una cultura i també d’un passat que ha tingut episodis que, no per desconeguts, deixen de tenir una importància cabdal.

L’exposició proposa posar el focus en un moment singular, brillant, d’aquesta història. És el moment de la Segona República. Perquè, com en tants d’altres ordres de la societat i la cultura, la primera meitat dels anys trenta a Catalunya va significar, també per a la cuina, un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat per oferir una mirada nova i moderna que va influenciar enormement quan va esclatar la Guerra Civil. D’aquesta manera, també mostra la preocupació que va existir des de les institucions a partir del 1936 per crear un receptari culinari que assegurés a la societat catalana, en una època tan difícil, una alimentació sana aprofitant els productes de la nostra terra.

Activitats complementàries

TALLER DE CUINA. Cuina d’aprofitament. Sergi Freixes
Dissabte 8 de juny, a les 11:30h
Adreçat al públic adult. Gratuït
Constarà d’una part teòrica sobre la cuina d’autosuficiència (visió històrica, raons mediambientals, etc) i una part pràctica, en la que s’elaborarà alguna recepta, com per exemple: fermentat vegetal, beguda nutritiva o un desinfectant natural… tot amb aliments d’aprofitament

XERRADA. Qui controla els aliments controla la població. Aina Muñoz
Dimecres 12 de juny, a les18:30h

RECITAL POÈTIC I TASTET. Poesia contra la guerra
Divendres 12 de juliol, a les 21h
Organitza: Passi-ho Bé Teatre
S’hi farà un recital poètic i un tastet de subsistència a la terrassa

VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ a càrrec de Sergi Freixes
Dissabte 13 de juliol, a les 18:30h

Més informació
Exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència
Del 2 de maig al 28 de juliol de 2019
Horaris: dimecres, dijous i divendres de 17 a 20h. Dissabtes d’11 a 14:30 i de 16:30 a 20h. Diumenges i festius de 10:30 a 14:30h
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver (carrer de València, 19)
Més informació: www.fcaixescatalanes.cat i http://museucanoliver.cat
Entrada lliure

Comparteix: