El Turonet participa en un nou projecte per a conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans

El Laboratori Metropolitano de Ecología y Territorio (LET), creat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), han iniciat un projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les papallones dels parcs i platges de l’àrea metropolitana de Barcelona

El projecte s’inicia aquest mes d’abril a dues platges i sis parcs, entre ells el del Turonet de Cerdanyola del Vallès a on hi ha el jardí de les papallones. L’objectiu, segons els seus impulsors, és conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per fer-ho han escollit estudiar la diversitat de papallones, un insecte molt sensible que dóna molta informació per a poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats. En el cas del parc del Turonet, aquest compta des de fa dos anys amb el jardí de les papallones, un espai dissenyat per afavorir la presència d’aquestes i altres insectes que contribueixen a la biodiversitat del parc, enriqueixen el patrimoni natural i són indicadors de salut ambiental.

També participen en el projecte el Parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), el Parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), el Parc dels Pinetons (Ripollet), el Parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), el Parc del Tramvia (Montgat i Tiana), la Platja de Castelldefels, i la Platja de Gavà.

En les properes setmanes començarà una campanya per captar voluntaris i voluntàries per a participar en aquest projecte de ciència ciutadana. Les persones que s’apuntin rebran formació específica per aprendre a identificar papallones i poder fer el seguiment cada 15 dies durant la primavera, l’estiu i la tardor. Aquest estudi s’emmarca en el Pla de Millora de la Biodiversitat dels parcs i les platges de l’AMB i serà un primer pas cap a un futur Observatori Metropolità de Papallones (mBMS).

 

Comparteix: