La UAB acull la primera trobada científica i cultural de l’euroregió
Fins el10 d’abril, membres d’universitats franceses i locals es trobaran a la UAB en el primer encontre sobre col·laboració científica i cultural de l’euroregió Pirineus-Mediterrània, que servirà per enfortir els lligams amb les institucions franceses d’educació superior.
La UAB acull, fins el 10 d’abril, el primer encontre sobre col·laboració científica, cultural i multilingüe de l’euroregió Pirineus-Mediterrània (un projecte de cooperació institucional entre Catalunya, les Illes Balears i la regió francesa d’Occitània), que posarà en contacte investigadors i centres de recerca d’ambdós costats dels Pirineus, i inclourà diferents activitats culturals. La trobada ha començat avui amb la participació dels estudiants de Batxibac, programa que permet als estudiantes de batxillerat obtenir la doble titulació de batxillerat català i baccalauréat francès.
A la sessió de benvinguda que ha tingut lloc aquest matí a l’auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres, el vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, ha donat la benvinguda als alumnes de Batxibac i els ha encoratjat a aprofundir en la seva expertesa en la llengua i la cultura franceses perquè “ens hem d’esforçar en defensar aquest patrimoni compartit que són les llengües”, les quals, segons ha afirmat, “ens han de permetre apropar-nos a altres realitats”. Pel que fa a la trobada, Martínez ha explicat que l’Euroregió es va mostrar de seguida interessada en aquesta iniciativa un cop les universitats d’ambdós costats dels Pirineus van coincidir en subratllar la necessitat d’aprofundir en seva relació. Per això, ha donat a aquest encontre el caràcter de projecte pilot amb l’objectiu de reproduir aquest tipus d’experiència a altres universitats en el futur.
El degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, ha qualificat el Batxibac com “un programa molt positiu” i ha animat els estudiants a “fer promoció” de la seva experiència per encoratjar els joves a apropar-se a la llengua francesa. En el mateix sentit, el director del Departament de Filologia Francesa i Romànica, Ricard Ripoll, ha explicat que “el francès obre portes” i ha fet cinc cèntims de les possibilitats professionals que comporta el coneixement de la llengua de Molière; i el subdirector general d’Ordenació Curricular del Departament d’Educació de la Generalitat, Xavier Gabarró, ha emfatitzat el “creixement personal” que suposa familiaritzar-se amb “una cultura d’abast mundial”.
Per la seva banda, el cònsul general de França a Barcelona, Cyril Piquemal, ha declarat que aquestes jornades suposen un reflex del “desig d’apropar les universitats” de l’euroregió i, adreçant-se als estudiants, els ha assegurat que el Batxibac “no és una fi sinó un principi”, tot animant-los a continuar cultivant el seu coneixement del francès per aprofitar tota la riquesa i les oportunitats que aporta aquest “passaport al món francòfon, format per més de 300 milions de persones”.
Xerrades i conferències
Aquesta trobada vol promoure la cooperació científica entre les universitats de França i les locals, així com donar una oportunitat per apropar-se a la cultura i la llengua franceses. La comissió d’universitats de l’euroregió Pirineus-Mediterrània assajarà, amb aquesta primera experiència pilot, la fórmula d’encontre que vol continuar desenvolupant els propers anys a altres universitats. A més de la UAB i l’euroregió, l’organització de les jornades comptarà amb la participació també del Consolat de França a Barcelona, l’Institut Francès i el Consell Interuniversitari de Catalunya. La participació a l’encontre és lliure. S’adreça a l’alumnat i al personal docent i investigador tant de la UAB com de les altres universitats de l’euroregió, així com a l’alumnat de batxillerat. El programa es pot consultar en aquest enllaç.
La inauguració institucional tindrà lloc el dia 8, a les 15 h, a la sala d’actes del Rectorat. Hi intervindran Màrius Martínez, vicerector de Relacions Internacionals de la UAB; Cyril Piquemal, cònsol general de França a Barcelona; Xavier Bernard-Sans, director general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània; i Lluís Baulenas, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya.
Pel que fa a les conferències, el dia 8 al matí, i dins de la jornada Batxibac, després d’una presentació del sistema universitari francès, hi haurà una sessió sobre la cultura magrebina (a càrrec de Maria Àngels Roque, de l’Institut de la Mediterrània) i sobre l’escriptor Tahar Ben Jelloun (Joan Casas parlarà de traduir la seva obra i laurence Kohn-Pireaux, de la Universitat de Lorena, parlarà la novel·la L’Enfant de sable).
El dia 9, una taula rodona tractarà sobre el programa Horizon Europe i les oportunitats que obre a l’espai de l’euroregió on intervindran Josep Lluís Pons, director general d’Innovació i Recerca del govern de les Illes Balears; Nicolas Sabatier, de la direcció general de Recerca de la Comissió Europea; i Montse Daban, cap de relacions internacionals del Consell Interuniversitari de Catalunya. El mateix dia 9, Aïda Díaz, tècnica del Servei de Projectes Europeus i Internacionals de l’AGAUR, oferirà la xerrada “La cooperació euroregional en el marc europeu”, on parlarà de les línies prioritàries euroregionals de recerca i del programa Horizon Europe.
I, el dia 10, tindrà lloc la conferència de cloenda, titulada “Demain, la francophonie?”, que serà impartida per Xavier North, exdelegat general de la llengua francesa i les llengües de França del ministeri de cultura francès. North, format a la prestigiosa École normale supérieure, ha dedicat la seva carrera professional a les relacions culturals internacionals. Ha ocupat diferents responsabilitats institucionals a destinacions com Boston, Nova York, Londres o Roma. El 2009, va ser nomenat cavaller de l’Ordre de la Legió d’Honor francesa i, el 2015, membre de l’Ordre dels Francòfons d’Amèrica, a Quebec.
Trobades de recerca i activitat cultural
En el terreny de la cooperació científica, el dies 9 i 10, hi haurà dues sessions de presentacions de línies de recerca i projectes al voltant de diferents àrees temàtiques: enginyeries i smart cities, desenvolupament sostenible, salut, dret, filologia i traducció. El 9 d’abril, a més, es realitzaran visites a alguns dels centres i instituts de recerca del campus de la UAB, com ara l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals o el Centre de Visió per Computador.
D’altra banda, el 10 d’abril, hi haurà un seminari temàtic sobre les possibilitats de millorar la col·laboració acadèmica a l’euroregió titulat “Desafiaments i pràctiques de referència”. En aquesta sessió, es vol parlar de les possibilitats que obre l’espai de l’euroregió pel que fa a col·laboracions interuniversitàries en programes de doctorat, dobles titulacions o mobilitat d’estudiants.
I, pel que fa a les activitats culturals, amb motiu de l’encontre, la Sala Cinema de la plaça Cívica projectarà un cicle de cinema francès composat per tres títols recents. El dilluns, dia 8, a les 15 h, es projectarà En guerre, d’Stéphane Brizé, un film de ficció no estrenat comercialment a Espanya sobre la lluita dels treballadors d’una fàbrica que lluiten per salvar els seus llocs de treball quan l’empresa multinacional per a la que treballen decideix tancar la seva planta. Vincent Lindon interpreta Laurent Amédéo, el portaveu dels treballadors. El fim va ser presentat a la secció oficial del darrer festival de Cannes.
Els dos altres films del cicle seran de gènere documental. El dia 9, a les 15 h també, serà el torn de La Cour de Babel, de Julie Bertuccelli, que filma l’experiència i les relacions d’un grup d’estudiants d’entre 11 i 15 anys i de diferents procedències (irlandesos, brasilers, tunisians, senegalesos, xinesos…) en una classe d’acollida d’un institut del districte X de París.
I el dia 11, a les 13 h, el cicle es tancarà amb À voix haute, d’Stéphane De Freitas, que protagonitzen el joves que participen al programa educatiu Eloquentia, un concurs d’oratòria que té lloc a la Universitat París VIII (Vincennnes-Saint-Denis). L’objectiu és formar i preparar els joves per expressar-se lliurement i guanyar confiança en ells mateixos. va ser candidat al César al millor documental. Font: uab.cat